Vinorelbiini tehoaa pään ja kaulan syöpiin
Samanaikainen solunsalpaajahoito ja sädehoito parantaa tulosta.
Solulinjojen herkkyys täsmälääkkeille, gefitinibille ja setuksimabille osoittaa, että syöpäsolujen epidermaalisen kasvutekijäreseptorin inhibitio edenneen pään ja kaulan alueen syövän hoidossa saattaa olla hyödyllinen lisä perinteisen hoidon rinnalle.
Pään ja kaulan alueen syöpää on perinteisesti hoidettu sädehoidolla, kirurgialla tai niiden yhdistelmällä. Liittämällä solunsalpaajahoito sädehoitoon päästään yksittäishoitoa tehokkaampaan tulokseen. Kemosädehoito, joka yhdistää samanaikaisesti annettavan sädehoidon ja solunsalpaajahoidon, on kansainvälisten tutkimusten mukaan tehokkaampi kuin pelkkä sädehoito.
Tutkimuksessa solunsalpaajina käytettiin vinorelbiinia ja vinfluniinia. Vinorelbiini on puolisynteettinen vinka-alkaloidi, ja vinfluniini on sen johdannainen.
Uusia pään ja kaulan alueen syöpätapauksia diagnosoidaan maailmassa noin 600 000 tapausta vuosittain. Suomessa pään ja kaulan alueen syöpien osuus kaikista syövistä on 2,5 prosenttia, mutta osissa Aasiaa ja Ranskaa ne muodostavat 10–30 prosenttia kaikista syövistä.
Väitöstutkimus tarkastetaan TYKSissä perjantaina 29.9.
Miia Soininen