Ajan­kohtai­sta

Viranomainen ei valista verkossa

Minne lääkäri ohjaa potilaan, joka haluaa tutustua luotettavaan ja helposti sulateltavaan terveystietoon internetissä?

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_sosnappain_pienempi.jpg

Minne lääkäri ohjaa potilaan, joka haluaa tutustua luotettavaan ja helposti sulateltavaan terveystietoon internetissä? Jos tilanne tapahtuu Englannissa, niin osoite on nhsdirect.nhs.uk. Jos asetelma on suomalainen, vastausta ei voida antaa. Suomessa ei nimittäin ole säännöllisesti ylläpidettyä sivustoa, josta löytyisi viranomaisten, tutkimuslaitosten ja järjestöjen tuottamaa tietoa ilman mainontaa.

Terveystiedon tuottajista ja hankkijoista väitöskirjan tehnyt FT Merja Drake hämmästelee, että tilanne on edelleen sama kuin väitöstyönsä valmistuttua vuonna 2009.

– Tilanne on jopa mennyt huonompaan suuntaan, kun tervesuomi.fi-portaalilta loppui rahoitus heti hankkeen valmistuttua, Drake sanoo.

Tervesuomi.fi on vuonna 2009 valmistunut portaali, johon sisältöä ovat tuottaneet mm. THL, Työterveyslaitos ja potilasjärjestöt. STM:n rahoitus loppui vuonna 2010, ja seuraava mahdollinen raha-erä odottaa uuden hallituksen päätöstä.

Draken tutkimus osoittaa, että ihmiset kaipaavat terveystietoa ja hakevat sitä internetistä. Haastatellut toivoivat, että lääkärin vastaanotolta saisi linkin sivustolle, jossa käynnin aiheesta olisi lisää tietoa.

Paljon päällekkäistä työtä

Terveystietoa haetaan eniten googlaamalla, ja hakutulosten kärkeen nousevat ne sivustot, jotka ovat ostaneet rahalla hakukonenäkyvyyttä.

– Toisaalta he, jotka tietoa aktiivisesti hakevat, osaavat tiedon lähdettä myös kriittisesti arvioida, Drake sanoo.

Terveyden edistämisen paradoksi, "ne, jotka eniten tarvitsisivat valistusta, eivät sitä etsi", näkyy myös verkossa. Internetin terveystiedon hakijoista enemmistö on 26–41-vuotiaita korkeastikoulutettuja naisia.

Siitä, miten hankittu tieto todellisuudessa vaikuttaa, ei ole juurikaan tutkimusta.

– Jotkut haastattelemani ihmiset totesivat, ettei tieto ole vaikuttanut mitenkään, mutta kiva oli saada tietää. Erilaiset suklaatutkimukset tuntuivat kiinnostavan monia, Drake naurahtaa.

Hänen mielestään saman tiedon tuottaminen useassa eri paikassa on resurssien tuhlaamista.

– Esimerkiksi lääkäri saattaa tuottaa informaatiota sairaanhoitopiirin, yliopiston ja yksityispraktiikkansa tehtävissä. Kaikki tämä tieto on hajallaan jossain eikä tiedon hallinnasta kukaan tunnu ottavan vastuuta.

Terveysblogit keräävät lukijoita

Millainen olisi hyvä terveyssaitti? Viestinnäntutkija Merja Draken mukaan sivustolla käytettävä kieli ei saisi vilistä lääketieteellisiä termejä, vaan sen pitäisi olla selvää ja yksinkertaista.

Myös sivuston osoitteen pitäisi olla helposti muistettava.

– Viranomaiset ovat olleet hitaita domain-nimien rekisteröimisessä, kuten sikainfluenssaepidemia osoitti. Sivustot sikainfluenssa.fi ja sikainfluenssa.org olivat varattuja, ennen kuin asiaan havahduttiin. Domainien rekisteröinti maksaa muutaman kymmenen euroa, Drake muistuttaa.

Luotettava terveystieto tulisi löytyä yhden luukun takaa. Duodecim-seuran ylläpitämä terveyskirjasto.fi saa Drakelta hyvän arvosanan, mutta monessa aiheessa se keskittyy sairauksiin, eikä niinkään terveyden ylläpitoon.

Tyhjällä tilalla on taipumus täyttyä. Tietoa koostavien portaalien sijaan erilaiset blogit keräävät nyt verkon antia kiinnostuneiden pureskeltavaksi. Drake itsekin seuraa erästä ravitsemustietoa keräävää blogia.

– Muutkin kuin lääkärit ovat tulleet terveystiedon kentälle. Lukijan on kuitenkin oleellista löytää fakta, kuka tietoa jakaa. Itse ainakin haluan tietää, mitä ideologiaa kirjoittaja edustaa, Drake summaa.

Kuka webissä valistaa?

alkoholi.fi (alkoholijuomayhtiö)
apua.fi (yksityishenkilö)
apua.info (Tukinet-kriisikeskus/ terv.järjestöjä)
hoitonetti.fi (internetpalveluyritys)
hyvinvoinnin.fi (rohdoskauppa)
hyvaterveys.fi (mediayritys)
liikunta.fi (urheiluvälineyritys)
mielenterveys.fi (Tukinet-kriisikeskus)
terkkari.fi (mediayritys)
terve.fi, terve.com (mediayritys)
terveinkansa.fi (lääkeyhtiö)
terveydeksi.fi (mediayritys)
terveys.fi (terveyspalveluyritys *)
terveysasema.fi (rohdoskauppa)
terveyskeskus.fi (mediayritys)
terveyskirjasto.fi (Duodecim)
terveysneuvonta.fi (internetpalveluyritys *)
terveystaito.fi (vaihtoehtolääk. yritys)
terveystieto.fi (rohdoskauppa)
terveysverkko.net (Terveysliikuntainstituutti ry)
tohtori.fi (mediayritys)
tupakka.fi (yksityishenkilö *)
tupakointi.fi (mediayritys)
sairas.fi (terveyspalveluyritys *)
sairaus.fi (yksityishenkilö, mainoksia)
ylipaino.fi (yksityishenkilö, mainoksia)

* ei sisältöä 12.8.2011

Jaana Ahlblad
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030