Virossa lääkäri voi joutua maksamaan potilaan lääkkeet
Virossa on potilaan kannalta erittäin hyvin toimiva perhelääkäri-järjestelmä. Pääsääntöisesti jokaisella virolaisella on oma yleislääkäriksi erikoistunut lääkäri (perearst) jonka hän on voinut itse valita ja jonka hän voi halutessaan milloin tahansa vaihtaa.
- Järjestelmämme on joustavampi kuin Suomessa. Virolaiset omalääkärit ovat vähintään kolmivuotisen erikoistumisensa ansiosta usein myös pätevämpiä kuin monet nuoret lääkärit Suomen terveyskeskuksissa, arvioivat perhelääkärit
Iris Koort
jaMadis Tiik
Tallinnassa.Virossa erikoistumaton lääkäri ei voi toimia kuin apulaislääkärin toimessa. Perustutkinnon suorittaminen kestää kuusi vuotta.
Asiakkaiden vapaa lääkärin valintaoikeus on johtanut mm. siihen, että tallinnalaisten perhelääkäreiden listoilla on 40 000 asiakasta enemmän kuin pääkaupungissa on asukkaita. Suosittujen lääkäreiden luo tullaan kaukaakin maaseudulta.
Viron perhelääkäriliiton puheenjohtaja Madis Tiik ja Tallinnan perhelääkäriyhdistyksen hallituksen jäsen Iris Koort pitävät järjestelmää ehdottomasti parhaana uusista EU -maista ja uskovat sen lyövän monet vanhojenkin jäsenmaiden järjestelmät.
- Kehittämistä tosin on. Haluamme kehittää järjestelmää hieman enemmän suomalaisen terveyskeskuksen suuntaan, jolloin perearstikeskusten vastuu perusterveydenhuollosta olisi nykyistä laajempi, sanoo Madis Tiik.
Perhelääkäri on yksityisyrittäjä
Perusterveydenhuollosta vastaavat 787 perhelääkäriä toimivat yksityisyrittäjinä. Tavallisinta on, että muutama lääkäri perustaa osakeyhtiön, jonka nimissä he toimivat.
Valtion hallinnoima sairaskassa (Haigekassa) maksaa perhelääkärille tietyn kuukausipalkkion jokaisesta hänen listallaan olevasta potilaasta. Alle 2-vuotiaista maksu on 4,42 euroa kuukaudessa, 2-70-vuotiaista 1,93 euroa ja yli 70-vuotiaista 2,31 euroa. Lisäksi tulee erikoistumislisä 64 euroa. Potilaalle perearstipalvelu on ilmaista.
Yhden lääkärin listalla voi olla vähintään 1 200 ja korkeintaan 2 000 asiakasta. Kassa maksaa myös kiinteän kuukausikorvauksen, 410 euroa. Se on tarkoitettu tilojen vuokran maksuun, kassa laskee vuokraneliön hinnaksi 4,50 euroa sijaintipaikasta riippumatta.
Esimerkiksi Telleskivi Perearstid lääkärikeskuksessa, missä Iris Koort työskentelee, vuokraneliön hinta on kolminkertainen.
Jos vakuutus puuttuu, niin lääkäri maksaa
Periaatteessa jokainen virolainen on sairaskassan jäsen. Madis Tiikin arvion mukaan jäsenyys kuitenkin puuttuu 15-20 prosentilta. Vakuuttamattomat potilaat ovat lääkärille riskitekijä.
Ellei lääkäri tiedä, tai jos valtakunnalliset tiedostot eivät ole ajan tasalla, saattaa käydä niin, että lopulta lääkäri joutuu maksamaan sekä potilaansa vastaanoton että myös korvattavan osan hänen lääkekuluistaan.
Kun sairaskassa toteaa lääkärin hoitaneen vakuuttamatonta potilasta, se laskuttaa yhteiskunnan tuet lääkäriltä.
- Erityisesti maaseudulla tämä on ongelma. Riitojen välttämiseksi lääkäri usein ottaa vastaan vakuuttamattoman potilaan vaatimatta maksua vaikka tietääkin tilanteen, sanoo Madis Tiik.
Perearstin tulot riippuvat siitä, kuinka paljon jää viivan alle sen jälkeen, kun hän on maksanut hoitohenkilökunnan kulut, vuokrat ja potilaalle tehdyt tutkimukset saamistaan korvauksista.
- Keskipalkkaa on aika mahdoton sanoa, jokainen lääkärikeskus ja lääkäri toimivat erilaisissa oloissa ja osa tuloista otetaan pääomatuloina. Tavoitteemme on, että omalääkäri ansaitsisi kaksi kertaa Viron keskipalkan. Se tarkoittaa hieman yli 1 000 euroa kuukaudessa, Madis sanoo.
Suuri joukko perearsteja työskentelee ajoittain Suomessa.
- Minä käyn kerran kuukaudessa viikonloppupäivystämässä Porvoossa. Siitä saa vähän voita leivälle, sanoo Iris Koort.