Virosta tuli menestystarina
Viro on uudistanut perusterveydenhuoltonsa loistavasti, sanoo kliininen opettaja, LT Paula Vainiomäki Turun yliopistosta.
Menestystä on rakennettu asteittain vuodesta 1992. Sairaaloihin ja erikoislääkäripoliklinikoihin perustunut sosialistinen terveydenhuolto päätyi romukoppaan. Nyt Viron terveydenhuolto rakentuu yleislääkärien varaan.
Lääkärikoulutus on kokonaan uudistettu ja entiset poliklinikkojen erikoislääkärit on koulutettu yleislääkäreiksi. Koko väestö on listautunut näille perhelääkäreille. Heillä on sopimus maksajan eli Viron valtion sairauskassan kanssa. Palkkaan sisältyy myös bonus, joka ottaa huomioon mm. työn monipuolisuuden.
- Virossa yleislääkärin työ on noussut sille kuuluvaan asemaan, Vainiomäki kehuu.
Hän jaottelee Euroopan perusterveydenhuoltojärjestelmät slovenialaisen professorin Igor Svabin neljän mallin mukaan. Järjestelmien vertailu on vaikeaa eikä siihen ole kunnollisia menetelmiä. Jotakin yhteistä on kuitenkin löydettävissä.
Sosialistisen järjestelmän mallista on yhä jäänteitä monien Itä-Euroopan maiden terveydenhuollossa. Viro ja Iso-Britannia taas ovat esimerkkejä säännellystä mallista.
Ranskan terveydenhuolto on liberaalin mallin mukainen ja rakentuu lääkärien yksityisvastaanotoille. Potilaat valitsevat lääkärinsä täysin vapaasti eikä erikoislääkäreille tarvita lähetettä. Järjestelmä toimii hyvin, ja vuonna 2000 WHO luokitteli sen parhaaksi mm. potilaan ja lääkärin valinnanvapauden perusteella.
Palkkaperusteista mallia edustavat esimerkiksi Suomi ja Ruotsi. Yleislääkärin palkan maksaa terveyskeskus ja ammatti on säännelty. Kummassakin maassa järjestelmään kohdistuu vahva muutospaine.
Vainiomäki puhui aiheesta Lääkäripäivillä.