Lehti 3: Ajan­kohtai­sta 3/2012 vsk 67 s. 138

Voiko huijarin tunnistaa?

Ulla Järvi

Narsististen persoonallisuuksien tai psykopaattien tuloa terveydenhuollon ammatteihin ei voi täysin estää, huomautti tutkimusprofessori ja Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri

Hannu Lauerma

puhuessaan huijarin muotokuvasta Lääkäripäivillä. Perfektionismi ja vallan halu päinvastoin voivat houkuttaa heitä lääkärin ja hoitajan opintoihin, sillä työskentely mielletään elämän ja kuoleman hallitsemiseksi.

Itse työssä sitten tilaisuus tekee varkaan, kun tunne vallasta juovuttaa.

- Psykopaatilta puuttuu empatiakyky, mutta hänellä on kyky herättää myötätuntoa ja vakuuttaa muut uskomaan hänen puheisiinsa. Niinpä hän etenee urallaan ja onnistuu vaihtamaan työpaikkaa hurmaamalla työhönottajan. Meillä ei nimittäin ole luontaista kykyä "tunnistaa" psykopaatteja, jotka voivat olla todella charmikkaita huijareita, sanoi Lauerma.

Rekrytointitilanteessa tällaiset ihmiset eivät jää kiinni, etenkin jos haastattelijoita on vain yksi. Erilaisin roolein varustetut haastattelijat sen sijaan voivat onnistua paljastamaan huijarin.

- Poliisilta saatavat turvallisuusselvitykset, todistusten aitouden tarkistaminen ja entisten esimiesten haastattelu ovat keinoja estää huijarin eteneminen. Työhistoriaa kannattaa selvittää pitkältä ajalta.

Asuuko rikollinen mieli aivoissa?

Lauerma on yksi syvällisimmin huijauksen historiaan perehtyneitä suomalaistutkijoita. Hän sanoo, että huijaus perustuu vaikutuksen tekemiseen, mikä hoitokeinona voi myös edistää paranemista. Parhaimmillaan huijauksen, lumeen tai suggestiovaikutuksen teho voi olla dramaattinen.

Lue myös

Lauerman mukaan huijareita tutkittaessa paljastuu yleensä narsistista persoonallisuutta ja psykopatiaa, ei useinkaan asososiaalista persoonallisuushäiriötä. Etenkin pitkäaikaiseen huijaukseen pystyvä ihminen ei voi olla pidäkkeetön tai holtiton, vaan hänen on kyettävä joustamaan ja hallitsemaan tekojaan ja puheitaan.

Lauerman mukaan psykopatiaan korreloivia löydöksiä ovat muun muassa heikko serotoniiniaineenvaihdunta ja heikosti kehittynyt hippocampus-amygdalakompleksi ja prefrontaalikorteksi.

Uudemmissa tutkimuksissa on myös havaittu, että psykopatologia yhdistyy syvään uneen eli runsaaseen NREM S4 -uneen. Lisäksi psykopaatin aivosähkötoiminta voi olla hidastunutta.

- Hän voi kärsiä suorastaan kroonisesta ikävystyneisyydestä, jollei saa jatkuvia voimakkaita virikkeitä, joita huijaukseen perustuva elämä tuottaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030