Voimasuhteiden muutos aiheuttaa kuhinaa kulisseissa
Lääkäriliiton valtuuskuntaan valittujen ryhmien keulahahmot ovat SELY:ä lukuun ottamatta tyytyväisiä oman vaaliliittonsa tulokseen. Voimasuhteiden muutokset aiheuttavat taistelua hallituspaikoista. Muuttuuko nyt suunta?
Vaalien suurin häviäjä oli Erikoislääkäriyhdistys (SELY), joka menetti seitsemän paikkaa nykyisestä. Ryhmä säilyi silti valtuuskunnan suurimpana 23 paikallaan.
Yhdistyksen puheenjohtajan
Antti Tammisen
mukaan SELY:n äänet valuivat vaalien voittajille Seniorilääkäreille ja Nuorten lääkärien yhdistykselle (NLY). Vajaan tuhannen äänen pudotus edellisistä vaaleista on suurin piirtein sama kuin Seniorilääkäreiden keräämä äänisaalis.- Näyttää siltä, että seniori-ikäiset äänestivät Seniorilääkäreitä. Toisaalta suuret kurssit ovat juuri valmistuneet ja NLY sai luultavasti heidät äänestämään omia ehdokkaitaan, Tamminen sanoo.
Toimintaa senioreille
Seniorilääkärien ryhmän koonneen
Taito Pekkarisen
mukaan vaaliliiton suosio tuli vaaliliiton jäsenillekin yllätyksenä.- Sen täytyy johtua siitä, että olemme puhuneet vaalikampanjassamme asioista, joilla on kaikupohjaa.
Mitään suuria mullistuksia vaaliliitto ei aio tuoda valtuuskunnan työskentelyyn, mutta ryhmä haluaa painottaa nykyistä enemmän toiminnan tarjoamista seniori-ikäisille jäsenille sekä yksityisen sektorin edunvalvontaa.
Edunvalvontaa iästä riippumatta
Nuorten lääkärien yhdistyksen puheenjohtaja Suvi Vainiomäki on vaalirenkaan kahden paikan lisäykseen todella tyytyväinen. Erityisesti puheenjohtajan mieltä lämmittää, että kandien sekä eurolääkärien vaaliliitoista pääsi kolme edustajaa kummastakin läpi.
Vainiomäki ei pelkää, että nuorten asiat jäisivät eläkeläisten jalkoihin. NLY:n näkökulmasta pääasia on, että jokaisen ikäryhmän edunvalvontaa ja työoloja pidettäisiin esillä.
Sen sijaan Vainiomäki kantaa huolta nuorten sitouttamisesta liiton toimintaan.
- Nuorten listojemme hyvä suosio kertoo siitä, että kyllä nuoriakin kiinnostaa liiton toiminta.
Visionäärisyyttä strategiatyöhön
Yleislääkäriyhdistyksen puheenjohtaja
Mikko Valkosta
tyydyttää perusterveydenhuollon vaalirenkaan paikkamäärän pysyminen ennallaan. Erityisen Valkosta ilahduttaa se, että vaalirenkaasta pääsi läpi lääkäreitä tieteen ja opetuksen parista.Valtuuskunnan uudelta ryhmältä hän toivoo vanhojen hyvien aikojen muistelemisen sijasta visionäärisyyttä tulevaisuuteen erityisesti liiton uuden strategian valmistelussa.
- Pitää muistaa, että niin ympäristö kuin jäsenetkin ovat muuttuneet viime vuosina. Alasta on tullut naisvaltaisempi eikä enää ole perheenisäpuurtajia, jotka muuttavat perheineen jonnekin ja tekevät samalla paikkakunnalla töitä hautaan asti. Työhönsä on voitava vaikuttaa myös julkisella puolella.
Kuka saa hallituspaikan?
Vaalitappionsa takia SELY menettää yhden paikan hallituksessa, jonka voimasuhteet määräytyvät valtuuskunnan kokoonpanon mukaan. SELY:llä on tällä hetkellä viisi hallituspaikkaa, NLY:llä kolme ja yleislääkäreillä kaksi paikkaa. Tämän lisäksi SELY:llä on ollut valtuuskunnan ja hallituksen puheenjohtajuus.
Seniorilääkärit saivat vaalissa viisi paikkaa ja 9,67 % äänistä, minkä Pekkarinen katsoo oikeuttavan ovien aukeamiseen hallitukseen.
- NLY:n lisäpaikka jäi äänien valossa kauemmaksi kuin meidän ensimmäinen paikkamme.
Pekkarinen on kuitenkin tarvittaessa valmis kompromisseihin.
- Emme hirtä itseämme yhteen ratkaisuun vaan olemme valmiita keskustelemaan myös muista vaihtoehdoista.
Nuorten lääkärien yhdistyksen Vainiomäen mukaan vapautuva paikka hallituksesta kuuluu NLY:lle eikä senioreille.
- Senioriryhmän on ensin osoitettava, että heillä on jatkuva kannatus eikä kyseessä ole mikään yksien vaalien tähdenlento.
Vainiomäki sanoo, että NLY:tä kiinnostaa myös valtuuskunnan puheenjohtajuus, johon sopivan kandidaatin löytämiseksi on verkot vesillä.
Valkosen laskujen mukaan yleislääkärit saavat pitää kaksi hallituspaikkaansa. Hän itse on valmis jatkamaan hallituksessa, jos muut niin päättävät.
Paikkajakoa valmistelee edellisen valtuuskunnan asettama vaalivaliokunta, joka tekee valtuuskunnalle esitykset hallituksen jäsenistä ja puheenjohtajistosta.