Vuokrafirmojen kisa lääkäreistä kiristyy
Työvoimaa välittävien yritysten kasvuaikeet kertovat, että vuokralääkärien kysyntä kasvaa. Mediverkon ja Remedixin yhdistyminen lisää yritysten välistä kilpailua. MedOne satsaa rekrytointiin tosissaan. Toimitusjohtaja Pertti Karjalaisen mukaan lääkärivuokrauksen kasvu tosin hidastuu, ja ulkoistukset vetävät lääkäreitä.
Viime viikolla julkistettu Remedix Terveyspalveluiden yhdistäminen Mediverkkoon toi yrityksen ilmoituksen mukaan toisen vahvan kilpailijan markkinoille. Etelä-Suomessa tukevan jalansijan saanut yritys aikoo laajentaa toimintaa muualle Suomeen.
– Kilpailu lisääntyy, ja lääkärien tarve kasvaa ilman muuta. Ennen yhdistymistäkin liikevaihdon kasvu on ollut 50 prosenttia, ja työvoiman kasvu saman verran. Näemme, että kasvu tulee jatkumaan, Mediverkko Yhtymä Oy:n toimitusjohtaja Janne Järvenpää kertoo.
Järvenpään mukaan rekrytointi on nyt vähintään yhtä vaikeaa kuin viisi vuotta sitten. Hän uskoo, että Mediverkon laajeneminen kaksinkertaiseksi tuo etuja: lääkäreille on tarjolla entistä suurempi valikoima työpaikkoja, ja henkilökohtaiset tilanteet ja toivomukset on helpompi sovittaa työhön.
– Rekrytointiin panostetaan kovasti. Mietimme erilaisia työaikajärjestelyjä, joustavuutta, virkistystoimintaa, koulutusta ja uudentyyppisiä kompensaatio- ja palkkamalleja, joilla saamme houkuteltua ja pidettyä työvoimaa.
Tervetuloa, kilpailu
Markkinajohtaja MedOnen toimitusjohtajan Pertti Karjalaisen mukaan yrityksen markkinaosuus on kasvanut hieman koko ajan. Hän uskoo, että rekrytointi sujuu paremmin kuin kunnilla.
– Yritämme olla niin aktiivisia kuin mahdollista koko ajan. Tuntuu siltä, että lääkärit ovat halukkaita olemaan mukana kokonaisulkoistuksissa, joissa pystymme tarjoamaan lääkärille todellisen uramahdollisuuden kohtuullisella työmäärällä. Lääkärivuokrauksen kasvu tulee hidastumaan, Karjalainen toteaa.
Karjalainen ei pidä Mediverkon ja Remedixin yhdistymistä uhkana MedOnen asemalle. Hän näkee yhdistymisen lähinnä avioliiton virallistamisena, yhteistyön luontevana jatkeena.
Pohjois-Suomessa toimivan Hoitoketjun tuore toimitusjohtaja Antti Hynninen uskoo, että yrityksen lääkärien tarve kasvaa lähivuosina. Tilauskanta on jatkuvassa kasvussa, ja rekrytointikin on viimeisen puolen vuoden aikana helpottunut.
Mediverkon ja Hoitoketjun pääalueilla alkaa lähiaikoina tapahtua, kun Mediverkko laajentaa pohjoiseen ja Hoitoketju entistä enemmän etelään.
– En pidä kilpailutilannetta ollenkaan pahana. On ihan hyvä, että tälle pelikentälle tulee lisää vahvoja toimijoita, Hynninen sanoo.
Puumedin virolaislääkäreitä yhä enemmän
Tallinnassa pääpaikkaansa pitävä Puumedi vuokraa lääkäreitä Suomeen ja mainostaa verkkosivuillaan tarjoavansa hyvätasoista palvelua suomalaisyrityksiä edullisempaan hintaan. Yrityksen tietojen mukaan näyttää siltä, että suomalaiset ovat tarttuneet tarjoukseen.
Puumedin toimitusjohtajan Petri Puumalaisen mukaan yrityksen liikevaihto Suomen vuokralääkäritoiminnasta on useita miljoonia euroja, mutta alle 10 miljoonaa. Lukuja ei ole vahvistettu.
Esimerkiksi suomalaisen Pihlajalinnan lääkärit Oy:n liikevaihto oli viime vuonna reilut 5,8 miljoonaa euroa ja Coronaria Hoitoketju Oy:n noin 4,5 miljoonaa euroa. Yritykset kuuluvat Suomen suurimpiin vuokralääkärifirmoihin.
Puumedi voi yltää samaan sarjaan. Yritys on toiminut Suomessa noin kolme vuotta.
Puumedin mukaan yrityksen sijainti vaikuttaa hintatasoon. Verotus on edullisempaa ja kiinteät kulut pienempiä.
Suurimmat vuokralääkäriyritykset:
1. MedOne Oy
2. Mediverkko Oy
3. Pihlajalinnan lääkärit Oy
4. Coronaria Hoitoketju Oy
Lähde: Kaupparekisteri, yritysten liikevaihtotiedot
Miia Soininen