Vuorotyöllä on yhteys diabeteksen riskiin
Vuosikausia jatkuva vuorotyö näyttää lievästi lisäävän diabetesriskiä ainakin naisilla, toteaa PLoS Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus. Vuorotyön yhteys tyypin 2 diabeteksen syntyyn on tähän saakka ollut epäselvä.
PLoS Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että pitkään vuorotyötä tekevillä naisilla on lievästi kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Riskiyhteyden mekanismeja on monia. Meta-analyysit osoittavat vuorotyön olevan yhteydessä painonnousuun, ja ylipainon tiedetään altistavan tyypin 2 diabetekselle. Vuorotyö aiheuttaa myös häiriöitä ihmisen sisäiseen vuorokausirytmiin.
–Tutkimusnäyttö vuorokausirytmin vaikutuksesta diabetesriskiin ei ole yhtä selvä kuin painonnoususta. Biologisen rytmin säätelyn häiriintyminen ja riittämätön uni voivat kuitenkin lisätä diabeteksen riskiä siihen taipuvaisilla ihmisillä. Vuorotyöhön voi liittyä myös elintapamuutoksia, liikunnan vähenemistä, mikä lisää riskiä, sanoo professori Mika Kivimäki, University College London.
Tutkijat selvittivät vuorotyön ja tyypin 2 diabeteksen välistä yhteyttä kahdessa laajassa kohorttiaineistossa. Nurses´ Health Study -aineistoissa oli mukana yhteensä yli 170 000 sairaanhoitajanaista, joilla ei lähtötilanteessa ollut diabetesta, sydän- ja verisuonisairauksia tai syöpää. Osa teki vuorotyötä ja osa päivätyötä.
Diabetesriski lisääntyi sitä mukaa kuin yötyötä sisältävät vuorotyövuodet karttuivat.
Kahden vuoden jälkeen vuorotyötä tekevien naisten riski saada tyypin 2 diabetes oli 5 % suurempi kuin naisilla, jotka eivät tehneet vuorotyötä. Kun vuorotyövuosia oli 3–9, diabeteksen riski oli 20 %, ja 10–19 vuorotyörupeaman jälkeen riski oli 40 % suurempi kuin vertailuryhmässä. Yli 20 vuotta vuorotyötä tehneillä sairaanhoitajilla oli 60 % suurempi riski sairastua aikuistyypin diabetekseen kuin päivätyötä tekevillä.
– Aikaisempien tutkimusten aineisto on sisältänyt monenlaisia ammattiryhmiä. Tällöin on ollut vaikea erottaa, ovatko vuoro- ja päivätyöntekijöiden erot seurausta työaikamuodoista vai muista ammattiryhmien välisistä terveyseroista, Kivimäki toteaa.
Vuorotyön ja diabeteksen välinen yhteys on nyt pystytty toteamaan suuressa tutkimusaineistossa. Havaittu riski voi olla kuitenkin yli- tai aliarvioitu todellisesta, koska kyseessä ei ole satunnaistettu koe.
– Tulisi pohtia, pitäisikö verensokeria seurata nykyistä tarkemmin erityisesti sellaisilla vuorotyöntekijöillä, joilla on todettu myös muita diabeteksen riskitekijöitä, kuten esimerkiksi ylipainoa tai sukurasitetta. Tarvitsemme uutta tutkimusta siitä, millaiseen vuorojärjestelmään liittyy vähäisin diabetesriski, Kivimäki sanoo.
Vuokko Maria Nummi
kuva: Pixmac