WHO tiukentaa taistelua lääkeväärennöksiä vastaan
Järjestön mukaan lääkepiratismia ei oteta tarpeeksi vakavasti. Jopa joissakin teollistuneissa maissa T-paidan väärentämisestä saa kovemman rangaistuksen kuin lääkkeen väärentämisestä.
WHO:n perustama IMPACT-ryhmä (International Medical Products Anti-Counterfeiting Taskforce) julkaisi eilen lainsäädäntöä, sääntelyä, teknologiaa ja viestintää käsittelevän ohjelman. Tarkoituksena on saada kaikki 193 WHO:n jäsenmaata lääkeväärennösten vastaiseen yhteistyöhön ensi vuoden loppuun mennessä.
Tuoreimpien arvioiden mukaan yli 30 prosenttia Latinalaisessa Amerikassa, Kaakkois-Aasiasssa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa käytettävistä lääkkeistä on väärennettyjä. Myös kehittyneissä maissa puolet internetissä laittomasti myydyistä lääkkeistä on piraattituotantoa.
– Viestimme on: älä ota riskiä ostamalla lääkkeitäsi tuntemattomasta lähteestä kuten internetistä. Jos sinun on pakko ostaa internetistä, varmista, että sivusto on luotettava, IMPACT-koordinaattori Valerio Reggi toteaa.
Useiden maiden lainsäädäntö suhtautuu lääkeväärennöksiin samoin kuin esimerkiksi luksuskellojen ja käsilaukkujen väärennöksiin. Laki on usein suunniteltu suojaamaan tuotemerkkejä eikä ihmisten terveyttä.
WHO:n mukaan jopa joissakin teollistuneissa maissa T-paidan väärentämisestä saa kovemman rangaistuksen kuin lääkkeen väärentämisestä.
Miia Soininen