Yhden potilastietojärjestelmän malli on mahdollinen
Sitran ja yliopistollisten keskussairaaloiden teettämän selvityksen mukaan kansainvälisiltä markkinoilta löytyy sekä perusterveydenhuoltoon että erikoissairaanhoitoon sopivia tuotteita. Cerner ja Epic-järjestelmät osoittautuivat parhaimmiksi.
Yliopistolliset keskussairaalat ja Sitra teettivät selvityksen siitä, miten kansainväliset johtavat potilastietojärjestelmät soveltuvat Suomen perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon.
Loppusuoralle valikoituivat Epic, Cerner ja GE-järjestelmät, joista Cerner ja Epic täyttivät parhaiten yhtenäiselle potilastietojärjestelmälle määritellyt kriteerit.
– Selvityksen avulla kartoitettiin nykyisten potilastietojärjestelmien vaihtoehtoja ja sitä, miten yhtenäinen järjestelmä voisi parhaalla mahdollisella tavalla parantaa toiminnan tehokkuutta, potilasturvallisuutta ja asiakastyytyväisyyttä, kertoo HUS:n tietohallintojohtaja Jari Renko.
Selvityksessä ilmeni myös, että kansainvälisten potilastietojärjestelmien toimittajat ovat kiinnostuneita Suomen markkinoista.
Investointi yli miljardi euroa
– Uuden potilastietojärjestelmän investointi olisi noin 1,2–1,8 miljardia euroa, mikä sisältää terveydenhuollon toimijoiden sisäiset kustannukset, toteaa Renko.
Selvityksen mukaan kannattaisi arvioida yhtenäisen potilastietojärjestelmän hyötyjä ja selvittää tarkemmin paitsi nykyisten potilastietojärjestelmien kokonaiskustannuksia, myös investointien suuruutta.
Sitran Kuntaohjelman johtajan Antti Kivelän mielestä uuden potilastietojärjestelmän mahdollinen hankinta edellyttää, että nimetään omistaja, joka vastaa hankkeen viestinnästä, budjetista ja toteuttamisaikataulusta.
Projekti suosittaa, että laaja asiantuntijajoukko sekä perusterveydenhuollosta että erikoissairaanhoidosta täsmentää potilastietojärjestelmän alustavat valintakriteerit.
– Olisi hyvä hankkia myös ulkomaisia toteuttamiskokemuksia, sanoo Renko.
Ulla Toikkanen
Kuva: Pixmac