Yksi viidestä diabeetikosta ei ole hoitoonsa tyytyväinen
Diabetesliiton kyselyssä neljä viidestä diabeetikosta on tyytyväinen saamaansa hoitoon, mutta lasten perinnöllinen riski huolettaa.
Tyypin 2 diabeteksen diagnoosi tulee täytenä yllätyksenä lähes puolelle (47 %) sairastuneista, ja lähes yhtä moni (43 %) saa diagnoosin "sivulöydöksenä" muun lääkärissä käynnin yhteydessä.
Lähes joka neljäs (23 %) tutkimukseen vastanneista oli saanut diagnoosin työterveyshuollon tarkastuksessa. Ainoastaan 14 prosenttia vastanneista oli hakeutunut itse lääkäriin erilaisten diabetekseen viittaavien oireiden vuoksi.
Tutkimukseen osallistuneista valtaosa (83 %) on tyytyväisiä saamaansa hoitoon. Tutkimukseen vastanneet pitivät tyypin 2 diabetesta usein vakavana sairautena, jonka kanssa voi kuitenkin elää. Joillakin diagnoosi on jopa muuttanut elämää parempaan suuntaan terveellisten elämäntapojen myötä.
Suomessa on diagnosoituja tyypin 2 diabeetikoita noin 300 000 ja noin 200 000 suomalaista sairastaa diabetesta tietämättään. Suomen Diabetesliitto toteutti elokuussa 2011 kyselytutkimuksen tyypin 2 diabetesta sairastavien liiton jäsenten keskuudessa.
Perinnöllisyys huolestuttaa tyypin 2 diabeetikoita
Yli puolet (55 %) tutkimuksen vastaajista on huolissaan perintötekijöiden vaikutuksista omiin lapsiin.
Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on 40 prosenttia, jos toisella vanhemmista on tyypin 2 diabetes. Sairastumisriski on 70 prosenttia, jos molemmilla vanhemmilla on tyypin 2 diabetes. Yli kaksi kolmasosaa (68 %) tutkimukseen vastanneista oli puhunut perimän vaikutuksesta myös lapsilleen.
Osa tutkimuksen vastaajista kokee, että tyypin 2 diabetesta pidetään edelleen itse aiheutettuna sairautena.
Tutkimukseen osallistuneet olivat kertoneet diabeteksesta avoimesti lähipiirilleen ja työpaikallaan. Vastaajien mukaan lähipiiri suhtautuu sairauteen asiallisesti ja kannustavasti.
Ulla Järvi
Kuva: Pixmac