Ylä-Lapissa näköpiirissä rajaton päivystys
Lapin sairaanhoitopiiri ja Norjan Helse Nord virittelevät yhteistyötä, jotta rajaseudun ihmiset voisivat hakeutua lähimmälle päivystävälle lääkärille rajoista välittämättä. Yhtenä kannustimena on STM:n työryhmän laatima tuore Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet -raportti, jonka mukaan haja-asutusalueilla matka päivystykseen saisi kestää korkeintaan kaksi tuntia.
- Pohjois-Lapissa on alueita, joissa tavoitteeseen ei päästä ilman rajat ylittävää yhteistyötä, kertoo johtajaylilääkäri Eva Salomaa Lapin sairaanhoitopiiristä.
Joissakin tapauksissa päivystävä lääkäri on Norjassa merkittävästi lähempänä kuin kotimaassa. Enontekiön Kilpisjärveltä on virka-ajan ulkopuolella matkaa lähimpään päivystyspisteeseen Muonioon parisensataa kilometriä. Länsi-Lapin päivystys vuorottelee kunnasta toiseen, joten väliin se on kauempanakin. Norjan Storfjordin kunnan päivystyspisteeseen tulee Kilpisjärveltä enimmillään sata kilometriä.
Kilpisjärveläiset käyttävät jo nyt usein Storfjordin päivystyspalveluja, mutta maksavat ne omasta pussistaan. Jos yhteistyöstä saadaan sovittua, jatkossa lasku lähtenee kotikuntaan, samoin epikriisi päivystyskäynnistä naapurimaassa.
Yhteistyötä päivystyksessä, ensihoidossa ja kotisairaanhoidossa kehitetään Enontekiön ja Storfjordin kuntien lisäksi myös Utsjoen ja Taanan kuntien välillä.
- Kunnilla on nyt hankerahoituksen myötä resursseja kehittää palveluja, jotka on tarkoitettu molempien maiden kansalaisten parhaaksi, Salomaa kertoo.
Erikoissairaanhoidossa yhteistyötä on tehty jo vuodesta 2007. Esimerkiksi Utsjoen Karigasniemeltä on parikymmentä kilometriä erikoissairaanhoidon palvelujen äärelle Norjan Karasjoelle, kun Suomen puolella vastaavia palveluita on tarjolla vasta Rovaniemellä päivän matkan päässä. Kielitaito ei Eva Salomaan mukaan ole yleensä kynnyskysymys.
- Raja-alueilla asuvat ihmiset osaavat yleensä sen verran kieltä, että pärjäävät, hän sanoo.
Saamenkielinen väestö hyötyy Karasjoen saamenkielisistä palveluista. Eri alojen polikliinisten palveluiden ohella Karasjoella on lasten ja nuorten psykiatriaa saamenkielellä, jota Suomessa ei ole ollenkaan.
Lähete erikoissairaanhoitoon kulkee Lapin sairaanhoitopiirin kautta. Myös lasku hoidosta tulee sairaanhoitopiiriin.