Ajan­kohtai­sta

Yliopistojen uusi rahoitusmalli polkee pieniä erikoisaloja

Ministeriön suunnittelemassa uudistuksessa yliopistot saavat vuodesta 2013 alkaen rahoitusta erityisesti kansainvälisten julkaisujen perusteella. Lääketieteen alalla tästä on sekä etua että haittaa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/kolikot.jpg

Yliopistoille suunnitellun uuden rahoitusmallin arvioidaan olevan lääketieteen alalla edullinen verrattuna moniin muihin aloihin, mutta asettavan lääketieteen erikoisalat eriarvoiseen asemaan.

– Pienillä erikoisaloilla on ongelmallisempaa saada julkaisuja kansainvälisiin, arvostettuihin lehtiin kuin suurilla, Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila toteaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mallissa yliopistot saisivat vuodesta 2013 alkaen rahoitusta aiempaa enemmän erityisesti kansainvälisten julkaisujen perusteella.

Rahoitusmallissa korostetaan laatua, tuloksellisuutta ja kansainvälistymistä. Malli koskee valtion budjetista tulevaa rahoitusosuutta, joka on yliopistojen toimintamenoista noin kaksi kolmasosaa.

Julkaisufoorumi määrittelee laadun

Rahoitusmallin yhteyteen aiotaan vuonna 2015 liittää erityisen Julkaisufoorumin määrittelemä luokittelu, jossa julkaisut jaetaan kolmeen laatuluokkaan.

60 tieteellistä seuraa esitti helmikuussa kannanoton siitä, että luokittelussa asetetaan kyseenalaisesti suomenkieliset tiedejulkaisut automaattisesti alemmalle tasolle kuin kansainväliset.

Vetoomus johti luokittelun tarkentamiseen niin, että keskimmäiselle tasolle voidaan luokitella myös suomen- tai ruotsinkielisiä julkaisukanavia humanistisilta ja yhteiskuntatieteellisiltä aloilta.

Foorumi arvioi julkaisukanavia 23 tieteenalakohtaisessa asiantuntijapaneelissa. Lääketieteen ala jakautuu kaikkiaan neljään paneeliin, joiden jäsenet ovat pääasiassa professoreita. Paneelien puheenjohtajia ovat professori Pirjo Nuutila Turun yliopistosta, professori Jukka Meurman Helsingin yliopistosta, tutkimuspäällikkö Kristiina Manderbacka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sekä professori Jukka Jurvelin Itä-Suomen yliopistosta.

Foorumi arvioi tasoluokituksia kolmen vuoden välein. Ensimmäinen luokitus valmistui viime vuonna, mutta sitä täydennetään seuraavan kerran syksyllä 2012.

Miia Soininen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030