Yliopistomies pestautui terveyskeskukseen
Kansanterveystieteen dosentti
Risto Honkanen
jäi eläkkeelle kahdeksan vuotta sitten ja lähti osa-aikaiseksi terveyskeskuslääkäriksi Rautavaaralle Pohjois-Savoon. Samassa iässä moni muu odottaa malttamattomana eläkepäivien vapautta.Risto Honkanen ajatteli asian toisin: hän halusi vielä tehdä töitä. Samaan aikaan Rautavaaran terveyskeskus oli pulassa viimeistenkin vakituisten lääkärien lähdettyä.
- Päätökseen hakea Rautavaaralle vaikutti myös viiden lapsen isän kiinnostus lisätienestiin eläkkeen rinnalla, kuopiolainen Honkanen huomauttaa.
- Jos olisin tehnyt terveyskeskustyötä koko virkaurani, ei sama työ eläkkeellä varmaan olisikaan kiinnostanut. Omat aikaisemmat työni olivat kuitenkin erilaisia, joten terveyskeskustyö oli vaihtelua.
Honkanen on työskennellyt valtaosan työvuosistaan yliopistolla, hoitanut professorin sijaisuuksia ja ollut myös tutkimusprofessorina Norjassa.
Lähes lääkäritön Rautavaara pestasikin samassa haussa lopulta kaksi entistä professoria - Honkasen lisäksi myös eläkkeelle jääneen fysiologian professorin. Kumpikin teki aluksi töitä 50 prosentin panoksella. Terveyskeskuksen kolmas lääkäri työskenteli vuokrafirman kautta.
Ikä paransi ihmissuhdetaitoja
Rautavaaralla aloittaessaan Honkanen oli lähes 65-vuotias. Miltä työelämässä jatkaminen ja uran uusi suunta tuntui?
- Hyvältähän se tuntui. Sekä potilaat että henkilökunta toivottivat tervetulleeksi. Työ kävi kuitenkin hitaammin kuin terveyskeskuksessa pitkään töitä tehneeltä. Muisti ei ole enää sitä, mitä se oli nuorena: usein käytetyn lääkkeen annostus jää mieleen, mutta harvemmin käytetystä se täytyy tarkistaa aina uudelleen.
Moni Honkasen kollega oli arvellut, ettei itse olisi uskaltautunut uudelle uralle samassa iässä.
- Olen vuosien varrella tehnyt kymmenkunta vuotta kliinistä työtä, joten ei se ihan outoa ollut. Hoidot, lääkitykset ja hoitoketjut olivat kuitenkin kovasti muuttuneet siitä ajasta.
Varmuuden vuoksi uusi terveyskeskuslääkäri piti kirjat ulottuvillaan ja netin auki. Kiitoksen hän antaa myös KYS:n erikoislääkäreille, joilta sai aina neuvon, kun sitä tarvitsi.
- En tiedä, paljonko eläkkeellä olevat lääkärit yleensä seuraavat lääketieteen edistystä, mutta on ollut hauskaa, että näin on tullut seuratuksi hoitomuotojen kehitystä ja terveyspolitiikkaa.
Iästä on myös selvää etua:
- Ihmissuhdetaidot ovat kohentuneet. Vanhempana osaa ehkä paremmin suhtautua potilaaseen ja tehdä yhteistyötä henkilökunnan kanssa. Iän myötä on tullut myös hiukan armeliaammaksi itseään kohtaan.
Työstä tulee hyvä mieli
Muutaman vuoden kuluttua pitkät työpäivät ja esimerkiksi potilastietojärjestelmän pakkotahtinen käyttö alkoivat kuitenkin tuntua rankoilta. Omaa veroaan peri kahdensadan kilometrin edestakainen työmatka Kuopiosta Rautavaaralle.
Honkanen vähensi työntekoa ja työskentelee nyt kymmenen prosentin panoksella terveyskeskuksen vastaavana lääkärinä. Kunnan lääkäritilanne on selvästi kohentunut aikaisemmasta.
Honkanen on yhä tyytyväinen päätökseensä hakeutua Rautavaaralle. Työn tuottama hyvä mieli on iso plussa, ja hän on itse voinut säädellä työmääräänsä.
- Jotainhan ihmisen on tehtävä niin kauan kuin on terve. Tosin hyvät harrastukset ovat varmaankin ihan yhtä hyvä vaihtoehto.
Hänen mielestään eläkeikää pitäisi Suomessa nostaa. Samalla eläkkeelle siirtymistä olisi kuitenkin pehmennettävä niin, että 63 ikävuoden jälkeen voi tehdä osa-aikatyötä.
Risto Honkanen on juuri täyttänyt 71 vuotta. Viimeistään vuoden 2012 alusta Rautavaaran perusterveydenhuolto siirtyy Kysteri-sairaanhoitopiirille ja Honkanen lopettaa työt.
- Tämä on ollut hieno mahdollisuus!