1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Yt-aalto koettelee talousvaikeuksissa kamppailevia kuntia
Ajan­kohtai­sta

Yt-aalto koettelee talousvaikeuksissa kamppailevia kuntia

Terveydenhuoltoa koskettavia yt-neuvotteluja on käyty tänä vuonna jo Raahen sairaalassa, KYS:ssa ja Työterveyslaitoksessa.

Yt-aalto koettelee talousvaikeuksissa kamppailevia kuntia Kuva 1 / 1

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty varoittaa kuntien yt-neuvottelujen lisääntymisestä. Terveydenhuoltoa koskettavia yt-neuvotteluja on käyty tänä vuonna jo ainakin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, Työterveyslaitoksessa ja Raahen sairaalassa.

KYS:n yt-neuvottelut alkoivat helmikuussa, ja henkilöstökulujen sopeuttamistarve on noin seitsemän miljoonaa euroa. Työterveyslaitos aloitti niin ikään helmikuussa yt-neuvotteluista, ja tuolloisten arvioiden mukaan neuvottelut johtavat enintään 40 työsuhteen päättymiseen.

Raahen sairaalan leikkaustoimintaa koskeneet yt-neuvottelut päättyivät huhtikuussa, ja niiden seurauksensa anestesiaa vaativat leikkaukset siirretään Oulaskankaan sairaalaan ja OYS:aan. Kaikille Raahen sairaalassa työskennelleille pystyttiin tarjoamaan uutta työsopimuksen mukaista työtä.

Jytyn mukaan yt-neuvotteluja käydään lisäksi tällä hetkellä muun muassa seuraavissa talousvaikeuksista kärsivissä kunnissa ja kuntayhtymissä: Kymenlaakson sote-palvelujen kuntayhtymässä, Rovaniemellä, Kouvolassa, Vaasassa, Jämsässä, Savonlinnassa ja Lappeenrannassa.

Jytyn mukaan kuntien rahoitusongelmat ovat kasvaneet huolestuttaviksi.

– Nyt on selvästi nähtävissä, että kuntien rahoituspohja on muuttunut jatkuvasti yhä epävakaammaksi ja talouden sopeuttamistoimet uhkaavat yhä useampaa kuntaa, sanoo Jyty:n puheenjohtaja Maija Pihlajamäki tiedotteessa.

Lue myös

Myös Kuntaliitto varoittaa, että kuntatalous näyttää viime vuoden tilinpäätösarvioiden valossa "hälyttävän synkältä". Viime vuonna tulos oli negatiivinen 196 kunnassa, kun vuotta aiemmin miinusmerkkisiä tuloksia oli vain 55 kunnassa.

Lisäksi kuntien ja kuntayhtymien velka kasvoi viime vuonna miljardilla eurolla. Kuntayhtymien velka kiri lukuisten sairaalahankkeiden vuoksi yli 11 prosenttia. Kuntien velkataakka kasvoi kolme prosenttia.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääketieteen monitaiturit

Suomessa on yli 2 300 vähintään kahden erikoisalan lääkäriä, mutta mikä saa hankkimaan niitä jopa neljä?

Pääkirjoitus
Edelleen vahva vaikuttaja

Yhteiskunnan kiihtyvä muutosvauhti siivittää Lääkäriliiton toimintaa tänäkin vuonna, kirjoittaa puheenjohtaja Tuula Rajaniemi.

Ajassa
Ehtiikö terveyskeskuslääkäri tutkia?

Myyrmäen terveysasemalla työskentelevä Tuire Saloranta tekee myös tutkimusta.

Ajassa
Tuhkarokosta geenisaksiin – vuoden 2019 merkittäviä lääketieteellisiä havaintoja

Pyysimme joukkoa lääkäreitä nimeämään merkittävimmän lääketieteellisen havainnon vuodelta 2019.

Ajassa
Sotea valmistelevien valtionavustusten haku alkaa

Sosiaali ja terveysministeriö myöntää 190 miljoonaa euroa kuntien yhteishankkeisiin.

Ajassa
Viiden tähden koulutuspaikassa asioita ei hoideta vasemmalla kädellä

Perusturvayhtymä Karviaisen johtava ylilääkäri Mikko Purhonen vastaan­otti palkinnon Lääkäri 2020 -tapahtumassa Helsingissä.