1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Yt-aalto koettelee talousvaikeuksissa kamppailevia kuntia
Ajan­kohtai­sta

Yt-aalto koettelee talousvaikeuksissa kamppailevia kuntia

Terveydenhuoltoa koskettavia yt-neuvotteluja on käyty tänä vuonna jo Raahen sairaalassa, KYS:ssa ja Työterveyslaitoksessa.

Yt-aalto koettelee talousvaikeuksissa kamppailevia kuntia Kuva 1 / 1

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty varoittaa kuntien yt-neuvottelujen lisääntymisestä. Terveydenhuoltoa koskettavia yt-neuvotteluja on käyty tänä vuonna jo ainakin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, Työterveyslaitoksessa ja Raahen sairaalassa.

KYS:n yt-neuvottelut alkoivat helmikuussa, ja henkilöstökulujen sopeuttamistarve on noin seitsemän miljoonaa euroa. Työterveyslaitos aloitti niin ikään helmikuussa yt-neuvotteluista, ja tuolloisten arvioiden mukaan neuvottelut johtavat enintään 40 työsuhteen päättymiseen.

Raahen sairaalan leikkaustoimintaa koskeneet yt-neuvottelut päättyivät huhtikuussa, ja niiden seurauksensa anestesiaa vaativat leikkaukset siirretään Oulaskankaan sairaalaan ja OYS:aan. Kaikille Raahen sairaalassa työskennelleille pystyttiin tarjoamaan uutta työsopimuksen mukaista työtä.

Jytyn mukaan yt-neuvotteluja käydään lisäksi tällä hetkellä muun muassa seuraavissa talousvaikeuksista kärsivissä kunnissa ja kuntayhtymissä: Kymenlaakson sote-palvelujen kuntayhtymässä, Rovaniemellä, Kouvolassa, Vaasassa, Jämsässä, Savonlinnassa ja Lappeenrannassa.

Jytyn mukaan kuntien rahoitusongelmat ovat kasvaneet huolestuttaviksi.

– Nyt on selvästi nähtävissä, että kuntien rahoituspohja on muuttunut jatkuvasti yhä epävakaammaksi ja talouden sopeuttamistoimet uhkaavat yhä useampaa kuntaa, sanoo Jyty:n puheenjohtaja Maija Pihlajamäki tiedotteessa.

Lue myös

Myös Kuntaliitto varoittaa, että kuntatalous näyttää viime vuoden tilinpäätösarvioiden valossa "hälyttävän synkältä". Viime vuonna tulos oli negatiivinen 196 kunnassa, kun vuotta aiemmin miinusmerkkisiä tuloksia oli vain 55 kunnassa.

Lisäksi kuntien ja kuntayhtymien velka kasvoi viime vuonna miljardilla eurolla. Kuntayhtymien velka kiri lukuisten sairaalahankkeiden vuoksi yli 11 prosenttia. Kuntien velkataakka kasvoi kolme prosenttia.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.