Kommentti

Hyviä uutisia tiedekunnasta

Helsingin yliopiston lääketieteellisellä tiedekunnalla on halua ja kykyä uudistua vaikeinakin aikoina. Muunlaisia aikojahan ei tällä vuosikymmenellä ole tosin ollutkaan.

Eija Kalso
Kuvituskuva 1

Ensimmäinen hyvä uutinen on se, että psykologit ovat toivoneet voivansa liittyä lääketieteelliseen tiedekuntaan, joka tyytyväisenä hyväksyi tarjouksen. Psykologia poistui jossain vaiheessa tiedekuntamme sisäänpääsykokeista ja psykologian opetuksen osuus on ollut curriculumissa lähes olematonta. Kliinisten alojen opettajat ja opiskelijat ovat toivoneet psykologian opetuksen lisäämistä. Ymmärtämällä paremmin ihmisen mielen voimavaroja ja niiden hyödyntämistä terveen elämän ylläpidossa ja sairauksien kanssa pärjäämisessä parannamme potilaidemme elämänlaatua ja voimme kohdentaa yhteiskunnan voimavaroja tehokkaammin.

Psykologia on erittäin suosittu oppiala. Vuonna 2015 Helsingin yliopistoon psykologian sisäänpääsykuulusteluun osallistuneista hyväksyttiin vain 3,6 % hakijoista. Psykologian opinnot ovat myös vahvasti akateemisia. Psykologien kanssa paljon yhteistyötä tehneenä olen voinut todeta heillä olevan huomattavasti vahvemmat taidot mm. tilastotieteessä medisiinareihin verrattuna. Tämä ei ole yllättävää, koska statistiikkaa on sisällytetty jo psykologian sisäänpääsykuulusteluun. Lääketieteellisessä tiedekunnassa psykologian opinnoissa vahvistuu varmasti myös neuro- ja terveyspsykologinen näkökulma.

Yksi erityisesti kliinisen tutkimuksen haasteista liittyy riittämättömiin tilastotieteen taitoihin. Klinikka vie monen matemaattisilta kyvyiltään pätevän medisiinarin mennessään ja p:n arvon merkitys kirkastuu monelle vasta ensimmäistä väitöskirjan osatyötä tehdessä. Tohtorikoulutus on oiva ajankohta innostaa opiskelijoita tilastotieteeseen omien projektien kautta. Koska lääketiede on nimensä mukaisesti myös tiedettä, tulisi kuitenkin jokaisen valmistuvan (hammas)lääkärin hallita tilastotieteen perusteet. Kannattaisiko lääketieteellisen tiedekunnan sisäänpääsykuulusteluunkin lisätä statistiikan koe?

Lue myös

Toinen hyvä uutinen liittyykin statistiikan opetukseen ja tutkimukseen. Tiedekunta on perustanut yhdessä matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kanssa kaksi apulaisprofessuuria, joiden tulevat toimenhaltijat jakavat aikansa kahden kampuksen kesken. Uudet professorit tuovat tehoruiskeen tiedekuntamme tilastotieteen opetuksen lisäksi myös tutkimukseen. Tilastotieteenhän tulee tarjota työkalut ilmiöiden todennäköisyyden osoittamiseen. Tutkittavat ilmiöt muuttuvat olemukseltaan ja määrältään. Niitä on hedelmällistä kehittää yhdessä ilmiöitä tutkivien kollegoiden kanssa.

Eija Kalso

LKT, professori Eija Kalso on HUS:n kipuklinikan ylilääkäri.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030