• Terveyden edistäminen koko kunnan asiana

  Kun Maailman terveysjärjestö tämän vuosikymmenen alussa laati maakohtaisen arvion Terveyttä kaikille vuoteen 2000 -ohjelman toteuttamisesta, Suomi sai monien kiitosten ohella kritiikkiä siitä, ettei ohjelmaa ollut viety paikallistasolle. Tällöin käynnistettiin ohjelman kuntaprojekti, jossa 7 kuntaa on hakenut keinoja väestön terveyden edistämiseksi. Kuntaprojektin loppuraportti valmistui tammikuussa.

  Ajan­kohtai­sta ‐ 1.3.1997 ‐ 7/1997 ‐ Kommentteja

 • Kosteus kuriin rakennuksissa

  Kosteusvauriot ja home aiheuttavat rakennuksissa huomattavia vahinkoja, joiden korjaaminen on sekä hankalaa että kallista. Kosteuden aiheuttamat terveyshaitat tulevat ilmi vasta sitten, kun rakennuksen kostuminen on päässyt jo pitkälle. Tällöin tarvitaan lähes aina rakenteiden purkamista ja korvaamista uudella materiaalilla. Sairasta rakennusta ei voi hoitaa oireita lievittämällä, vaan ainoastaan poistamalla niiden syy.

  Ajan­kohtai­sta ‐ 1.3.1997 ‐ 7/1997 ‐ Kommentteja

 • Ohjearvot sisäilman laadun arviointiin

  Sosiaali- ja terveysministeriö esittää julkaisussaan Sisäilmaohje terveellisen sisäilman fysikaalisten, kemiallisten ja biologisten laatutekijöiden suositeltavat mittausmenetelmät, mittaustulosten tulkinnan sekä ohjearvot.

  Ajan­kohtai­sta ‐ 10.3.1997 ‐ 8/1997 ‐ Kommentteja

 • Massiivinen poliorokotuskampanja Aasiassa

  Joulukuun ja tammikuun aikana yhdeksässä Aasian maassa yhteensä 250 miljoonaa lasta sai poliorokotuksen, yksin Intiassa 117 miljoonaa. WHO:n rokotusohjelman johtaja tri Jong-Wook Lee toteaa, että tämä on suurin läpimurto polion eradikaatio-ohjelman aikana.

  Ajan­kohtai­sta ‐ 10.3.1997 ‐ 8/1997 ‐ Kommentteja

 • Vanhat itsehoitolääkkeet muuttumassa sikiövaarallisiksi

  Raskaana oleva nainen otti kiihtyneenä yhteyttä lääkäriin, joka oli suositellut hänelle peräpukamien hoitoon reseptivapaita peräpuikkoja. Syy mielentilaan oli tuotteen pakkausseloste, jonka mukaan valmistetta ei saa käyttää raskauden aikana.

  Ajan­kohtai­sta ‐ 10.3.1997 ‐ 8/1997 ‐ Kommentteja

 • Kelan itseoikaisu-järjestelmä laajenee myös sairausvakuutukseen

  Kansaneläkelaitoksen päätösten muutoksenhakua aiotaan nopeuttaa laajentamalla ns. itseoikaisujärjestelmää. Tällainen on ollut parin vuoden ajan käytössä kansaneläke-, työeläke- ja tapaturmavakuutuspäätöksissä, ja nyt se on tulossa koskemaan myös mm. sairausvakuutusta ja kuntoutusrahaa.

  Ajan­kohtai­sta ‐ 10.3.1997 ‐ 8/1997 ‐ Kommentteja

 • Terveydenhuollon kokonaiskustannukset kääntyivät kasvuun vuonna 1995

  Terveydenhuollon kokonaiskustannukset kasvoivat aina 1990-luvun alkuun saakka. Laman vuoksi tehtyjen supistusten seurauksena kulut pienenivät reaaliarvoltaan vuodesta 1991 vuoteen 1994 noin 7 miljardia markkaa. Nyt ne näyttävät kääntyneen jälleen kasvuun, sillä vuonna 1995 ne olivat 42,1 miljardia markkaa, mikä oli 1,7 miljardia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Nämä tiedot kertoo Kelan tuore julkaisu T9:54.

  Ajan­kohtai­sta ‐ 20.3.1997 ‐ 9/1997 ‐ Kommentteja

 • AIDS-kuolemat vähenivät ensi kertaa USA:ssa

  Yhdysvalloissa on ensi kertaa koko 15-vuotisen AIDS-epidemian aikana havaittu taudin aiheuttamien kuolemantapausten vähentyneen. Viime vuoden ensimmäisen puoliskon tilastoissa kuolemantapauksia on 13 % vähemmän kuin samaan aikaan edellisenä vuonna. Kehityssuunta koskee miehiä; naisten AIDS-kuolemat ovat hieman lisääntyneet. CDC (The Centers for Disease Control and Prevention) ilmoitti myös, että AIDSiin sairastuneiden määrän kasvu on hidastunut: vuonna 1995 uusia tapauksia diagnosoitiin vain 2 % enemmän kuin edellisvuonna.

  Ajan­kohtai­sta ‐ 20.3.1997 ‐ 9/1997 ‐ Kommentteja

 • Päihdehuollon huumeasiakkaita profiloitu eurooppalaiseen tapaan

  Stakesissa sijaitseva EU:n huumeseurantakeskuksen Suomen yksikkö on saanut päätökseen kokeilun, jossa päihdehuollon huumeasiakkaista ja heidän hoidostaan kerättiin tietoja muualla Euroopassa käytössä olevalla lomakkeella. Lomakkeen on alun perin laatinut Euroopan Neuvoston päihdeongelmien asiantuntijaryhmä, ns. Pompidou-ryhmä. Tarkoituksena oli testata lomakkeen soveltuvuutta jatkuvampaan tiedonkeruuseen Suomen oloissa.

  Ajan­kohtai­sta ‐ 20.3.1997 ‐ 9/1997 ‐ Kommentteja

 • 150 vuotta ensimmäisestä anestesiasta

  Maaliskuun 8. päivänä 1847 kirurgian professori Lars Henrik Törnroth teki leikkauksen, jossa käytettiin anestesiaa ensi kertaa Suomessa. Kyseessä oli pienehkön verisuonipullistuman leikkaus ja siinä käytettiin eetterianestesiaa. Potilas tosin kuoli seuraavana päivänä eikä ole tietoa, heräsikö hän anestesiasta.

  Ajan­kohtai­sta ‐ 20.3.1997 ‐ 9/1997 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkärilehti Forum: Lihavuus on yhteiskunnallinen ongelma, mutta vastaanotolla lääkäri kohtaa yksilön

Pertti Mustajoki (oikealla) oli yksi Lääkärilehti Forumin puhujista tiistaina.

Ajassa
Pitkien sairauspäiväkausien tarkistamista tehostetaan työterveyshuollossa

Työkyvyn tarkistuspisteitä tulee lisää työterveyshuoltoon.

Ajassa
Nyt on pakko kysyä: Mitä jos Suomeen iskee suuronnettomuus, kun teho-osastot ovat täynnä koronapotilaita?

Tiedossa olisi ongelmia, jos suur­onnettomuus vaatisi useampia teho­hoidon potilaspaikkoja.

Tieteessä
Vaikean atooppisen ekseeman nykyhoito

Hoidossa ei pidä tyytyä riittämättömään vasteeseen.

Podcast
Lääkärilehti Podcast: Lasten astma

KeuhkoPodcastin tämänkertainen jakso jatkaa astman parissa, mutta nyt pureudutaan lasten ja nuorten astmaan.

Kommentti
Sirkutusta ja lomakkeita - tieto vaikuttavaksi ja hyötykäyttöön

Mitä enemmän tietoa saamme potilaasta, sitä paremmin pystymme hänen tarpeisiinsa vastaamaan, kirjoittaa Eija Kalso.