• Diagnoosin muodostamisen sudenkuoppia

  Diagnoosin muodostaminen on usein hankalaa. Tietokone antaa nykyään valmiin diagnoosin, mutta se on yleensä epätarkka, suuntaa antava. Siinä on usein ehdotelmia ja päätteetkin ovat yleensä taivuttamattomassa muodossa. Lääkärin tulisi osata poimia oikeat vaihtoehdot ja keksiä oikeat päätteet.

  Columna Latina ‐ 22.2.2013 ‐ 8/2013 ‐ Kommentteja

 • Psykiatriaa ja antiikin myyttejä

  Monet psykologian ja psykiatrian termit ovat peräisin klassisista kielistä, joskin merkitykset ovat voineet muuttua alkuperäisistä. Kreikan psykhe tarkoitti sielua tai elävää henkeä. Tästä johdettu psykhosis ei alun perin ollut mielisairaus, vaan elämän hengen antaminen jollekulle. Toisinaan elämän hengestä käytettiin myös sanaa pneuma, jonka merkitys liittyi myös varsinaiseen hengittämiseen. Tätä vastaa latinassa sana spiritus.

  Columna Latina ‐ 25.1.2013 ‐ 4/2013 ‐ Kommentteja

 • Suem cuique - sikaa kullekin

  Latinan kieli sopii jouluun kuin naamari joulupukin päähän. Kirkollisella puolella latina on perinteisesti ollut hyvin hallussa, mutta sekulaari joululatina lienee useimmille vieraampi asia. Tänä jouluna korjaamme puutteen ja opetamme lukijoille, miten jouluvieraista usein profaaneimman, joulupukin, Bocchus, ja hänen tonttujensa, bocchantes, kanssa kommunikoidaan latinaksi.

  Columna Latina ‐ 14.12.2012 ‐ 50-52/2012 ‐ Kommentteja

 • Lääketieteen latinaa - vai kreikkaa?

  Lääkäreiden ammattikielenä käyttämä latina pohjautuu antiikin Roomassa käytettyyn lääketieteen kieleen. Roomalaiset omaksuivat lääketieteen kreikkalaisilta, ja antiikin aikana tieteen kieli oli yleisesti kreikka. Nykyään lääketieteen terminologiassa on 47 % latinaa, 46 % antiikin kreikkaa ja 7 % pääosin arabiaa.

  Columna Latina ‐ 7.12.2012 ‐ 49/2012 ‐ Kommentteja

 • Parantamisesta Historian isän aikoina

  400-luvulla eaa. elänyt Herodotos matkusteli itäisen Välimeren ympäristössä, Mesopotamiassa ja läntisellä Mustallamerellä. Näkemästään ja kuulemastaan hän kirjoitti teoksen Historia. Sana tarkoittaa tutkimusta, selvitystä, selontekoa. Kyseessä on selvitys tunnetuista maista ja kansoista. Teoksen rungon muodostaa raportti siitä, miksi Persia ryhtyi sotimaan helleenejä vastaan ja kärsi rökäletappion. Samalla Herodotos tuli kirjoittaneeksi 80-vuotisen Persian valtakunnan historian.

  Columna Latina ‐ 26.10.2012 ‐ 43/2012 ‐ Kommentteja

 • Lääkäreistä antiikin Roomassa

  Pliniuksen (23-79 jKr.) mukaan roomalaiset tulivat historiansa kuuden ensimmäisen vuosisadan ajan toimeen kokonaan ilman lääkäreitä. Perheen pää, pater familias, huolehti perheenjäsentensä sairauksien parantamisesta turvautumalla loitsuihin ja kotoa saataviin luonnontuotteisiin. Näistä tehokkaimpia olivat villa, ihra ja etenkin kaali, jota Cato (234-149 eKr.) piti ylivoimaisesti parhaana lääkkeenä kaikkiin sairauksiin. Jonkin verran lääketiedettä roomalaiset oppivat etruskeilta, joiden papit ennustivat eläinten sisälmyksistä ja lisäsivät näin ollen anatomian tuntemusta. Etruskien hammaslääkärintaidoista todistavat monet hampaiden kruunuja ja kultapaikkoja koskevat arkeologiset löydöt. Etruskeilta roomalaiset perivät myös tiedon eräiden vesien terapeuttisista ominaisuuksista ja taidon ottaa huomioon hygienian vaatimukset rakennustoiminnassa ja hautaustavoissa.

  Reijo Pitkäranta

  Columna Latina ‐ 28.9.2012 ‐ 39/2012 ‐ Kommentteja

 • Navigare necesse est, vivere non necesse

  Gnaeus Pompeius Magnukselta, Caesarin ja Crassuksen triumviraatin merihenkiseltä osakkaalta syntynyt priorisoinnin kultainen lause pätee edelleen. Lillukan varsista viis, kunhan kurssi on selvillä ja keskitytään oleelliseen.

  Columna Latina ‐ 7.9.2012 ‐ 36/2012 ‐ Kommentteja

 • Aurinko, kuu ja olympialaiset

  Antiikin Kreikassa jokaisella kaupunkivaltiolla oli oma ajanlaskusysteeminsä. Yleensä ne perustuivat kuun kiertokulkuun (circuitus lunae). Kuukausi oli aidosti kuun noin 29,5 vuorokautta pitkä kausi uudestakuusta uuteenkuuhun.

  Columna Latina ‐ 15.6.2012 ‐ 24/2012 ‐ Kommentteja

 • Isänmaan Toivot - Spes Patriae

  On aika puhua isänmaan toivoille, Spes Patriae, olivatpa he sitten omia tai muiden perillisiä. Siispä columnamme päätyy tällä kertaa antamaan sopivia vinkkejä, consilia convenientia, tai kielen mausteita latinan yrttitarhasta, mallina aiemmin pidetyn puheen runko.

  Columna Latina ‐ 25.5.2012 ‐ 21/2012 ‐ Kommentteja

 • Scurrilem diem Valburgis - Riehakasta Vappua!

  Kollegoiden joukossa on epäilemättä monia caelibes, nubiles tai vacantes, siis sinkkuja. Vapun kunniaksi tahdomme neuvoa heille muutamia repliikkejä, joilla todellinen latin lover voi lähestyä vastakkaista sukupuolta vapun juhlatunnelman sykkeessä.

  Columna Latina ‐ 27.4.2012 ‐ 17/2012 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Missä maskisuositus viipyy?

Lääkärit suosittelevat Twitterissä suojaamaan maskilla itseään ja muita koronavirukselta.

Ajassa
FinnHELP tarjoaa tukea päivystyksen työntekijöille korona-aikana

- Korona on tehnyt terveydenhuollon ammattilaiset näkyviksi kokonaisina, sanoo Sari Ridell.

Ajassa
Koronahuoli näkyi kesätöissä

Erityisesti vanhemmat potilaat ottivat epidemian puheeksi, Rebekka Laitinen kertoo.

Ajassa
Mielekäs vapaa-aika painaa lääkäriopiskelijoiden työpaikan valinnassa

Useimmat Oulun yliopiston lääketieteen opiskelijat haluavat tehdä osa-aikaista työtä valmistuttuaan.

Kommentti
Yhden naisen yritys

Vasta yrityksen perustettuani olen nähnyt, että polku on ollut koko ajan perässäni, kirjoittaa Marika Kandell.

Ajassa
Jopa joka viidennen työkyky heikentyy hellejaksoina

Työterveyslaitos tutkii kuumassa työskentelyn vaikutuksia muun muassa sairaalassa.