• Epoksipolyesteripulverimaalin aiheuttama allerginen alveoliitti

  Polyesteripulverimaalin happoanhydridit osoittautuivat allergisen alveoliitin aiheuttajiksi tapauksessa, jossa valaisintehtaan pakkaamon työntekijällä ilmeni työympäristössä toistuvasti kuumetta ja hengenahdistusoireita. Potilaan taudinkuva, röntgenologia sekä löydös bronkoalveolaarisessa huuhtelussa sopivat alveoliittiin. Polyesteripulverimaalille työntekijä oli päässyt altistumaan tehtaan ilmastointijärjestelmän tukkeuduttua. Maalin todettiin sisältävän pieniä määriä ftaalihappoanhydridia ja trimellitiinihappoanhydridia, joita vapautuu kovetuslämpötiloissa. Aiemmin ei ole ollut tiedossa, että Suomessa käytössä olevat pulverimaalit saattavat altistaa trimellitiinihappoanhydridille.

  Päivi Piirilä, Sisko Anttila, Martti Hyvönen, Helena Keskinen, Pirkko Pfäffli, Timo Tuomi, Outi Tupasela, Matti Tuppurainen, Henrik Nordman

  Tapaus­selostus ‐ 10.6.1995 ‐ 17/1995 ‐ Kommentteja

 • Buspironi kehitysvammaisten ahdistuneisuuden ja aggressiivisuuden hoidossa

  Kehitysvammaisten psyykkisten oireiden hoidossa kommunikaatiovaikeudet ovat yksi tärkeimmistä esteistä. Kommunikaatiovaikeudet liittyvät usein ahdistuneisuuteen ja aggressiivisuuteen, ja nämä häiriöt ovat hoitamattomina omiaan synnyttämään noidankehiä. Kehitysvammaisten psyykkisten häiriöiden hoidossa tulisi tähdätä oirespesifisempään lääkehoitoon. Kokemustemme perusteella uusi atsapironivalmiste, buspironi, tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon hoidettaessa kehitysvammaisen ahdistuneisuutta ja aggressiivisuutta. Buspironihoidon etuna on sedatiivisen vaikutuksen puuttuminen, eli se ei heikennä kehitysvammaisen kognitiivisia toimintoja.

  Seija Raitasuo, Taina Rautaoja, Simo Saarijärvi

  Tapaus­selostus ‐ 10.5.1995 ‐ 14/1995 ‐ Kommentteja

 • ACE-estäjän aiheuttama hengenvaarallinen angioödeema

  ACE-estäjien käytön yhteydessä on kuvattu hengenvaarallisia sekä kuolemaan johtaneita angioödeeman aiheuttamia ylähengitysteiden obstruktioita. Kuolemaan johtaneissa tapauksissa intubaatio tavanomaisen laryngoskoopin avulla on osoittautunut mahdottomaksi ja toisaalta trakeostomia viivästynyt kohtalokkaasti. Kirjoituksessa kuvattu hengenvaarallinen angioödeema kehittyi yhdeksän kuukautta enalapriilihoidon aloittamisen jälkeen. Potilas hoidettiin menestyksellisesti bronkofiberoskoopin avulla tehdyllä intubaatiolla. Tämän tapauksen ja kirjallisuuskatsauksen perusteella suositellaan, että jokainen potilas, jolle ACE-estäjähoidon aikana kehittyy suupohjan, kielen tai kurkunpään turvotus, tulisi hoitaa sairaalassa, jossa on jatkuva mahdollisuus fiberoskooppiseen intubaatioon tai trakeostomian tekoon.

  Harri Tohmo, Terje Forslund, Gerd Weckström, Marja Stenborg, Seija Alila

  Tapaus­selostus ‐ 10.2.1995 ‐ 5/1995 ‐ Kommentteja

 • Lapsen sormi liian ahtaassa paikassa

  Tapausselostuksessa kuvataan, kuinka pienen lapsen sormi juuttui auton turvavyön solkeen ja miten kiusallisesta tilanteesta selvittiin.

  Pertti Lipponen

  Tapaus­selostus ‐ 1.2.1995 ‐ 4/1995 ‐ Kommentteja

 • Unohtuuko varjoaine päivystyksen TT-tutkimuksissa?

  Päivystyksessä pään tietokonetomografia tehdään useimmiten natiivitutkimuksena ilman suonensisäistä varjoainetta. On kuitenkin muistettava, ettei normaali natiivilöydös sulje pois kaikkia aivosairauksia. TT-tutkimuksia ei siis tulisi tehdä päivystyksessäkään lyhimmän kaavan mukaan.

  Leena Raulisto, Jaakko Kinnunen, Antti Servo

  Tapaus­selostus ‐ 10.1.1995 ‐ 1-2/1995 ‐ Kommentteja

 • Mikroaaltouunin korjaajan säteilytapaturma

  Mikroaaltouunien aiheuttamat palo- tai säteilyvammat ovat harvinaisia. TYKS:ssa hoidettiin potilasta, joka oli saanut mikroaaltouunia korjatessaan hyvin suuren annoksen mikroaaltosäteilyä vatsan alueelle ja mahdollisesti myös silmiin. Selvänä suolistovaikutuksena potilaalla esiintyi pitkittynyt ripuli ja diffuusi vatsakipu. Silmätutkimuksissa todettiin pieniä muutoksia, mutta niiden yhteyttä tapaturmaan ei kuitenkaan pystytä sitovasti osoittamaan, koska potilaalle ei ollut aikaisemmin tehty silmätutkimuksia. Arvioidun säteilyannoksen vaikutuksesta voidaan olettaa kudosten lämmenneen aina 3 cm:n syvyyteen, mutta palovammoja ei kuitenkaan todettu. Lämpeneminen on ollut voimakkainta vatsanpeitteen lihaksistossa, silmille altistumisesta ei todennäköisesti ollut vaaraa.

  Kimmo Korhonen, Seppo Nieminen, Aaro Kiuru, Arto Haukijärvi

  Tapaus­selostus ‐ 10.12.1994 ‐ 35/1994 ‐ Kommentteja

 • Nuoren naisen erilainen kuolema

  Lääkärin työhön on perinteisesti liittynyt velvollisuus varjella elämää. Nykyaikainen lääketiede mahdollistaa kuitenkin yhä pidemmälle menevät hoidot; elintärkeitä fysiologisia toimintoja voidaan tukea tai ylläpitää kauan sen jälkeen, kun toipumisen edellytykset on jo menetetty. Pitäytyminen yksinomaan elämän säilyttämisen päämäärissä saattaa johtaa vastoin potilaan perusteltuja pyyntöjä annettavaan hoitoon ja kärsimysten pitkittymiseen. Lisäksi hyödyttömään hoitoon käytetyt voimavarat ovat poissa sieltä, missä lääkäri voisi vielä vähentää sairauden aiheuttamia haittoja. Artikkelissa kuvataan vaikeaa neurologista tautia poteneen nuorehkon naisen kohtalo. Hän kuoli sairaalassa itse valitsemallaan hetkellä sen jälkeen kun oli selvää, että vain kuolema voi tuoda todellista helpotusta elämän aiheuttamiin kärsimyksiin.

  Juhani Partanen, Outi Lapatto, Juhani Lähdevirta, Markus Färkkilä, Paula Kokkonen

  Tapaus­selostus ‐ 1.5.1994 ‐ 13/1994 ‐ Kommentteja

 • Kookosdietanoliamidia sisältävän pesunesteen aiheuttama astma ammattitautina autonsiistijällä

  Kookosdietanoliamidia käytetään pinta-aktiivisuuteen vaikuttavien ominaisuuksiensa takia erilaisissa puhdistusaineissa, käsivoiteissa ja metallialan öljyissä ja nesteissä. Sen on kuvattu aiheuttaneen allergisia kosketusihottumia. Työterveyslaitoksella on todettu myös ensimmäinen kookosdietanoliamidia sisältävän autonpesunesteen aiheuttama ammattiastma.

  Anne Pinola, Helena Keskinen, Matti Tuppurainen, Riitta Jolanki Hannu Puolijoki

  Tapaus­selostus ‐ 10.3.1994 ‐ 8/1994 ‐ Kommentteja

 • Anorektikon vaikean hammaseroosion hoito

  Syömishäiriöt voivat pitkään jatkuessaan aiheuttaa vakavaa hampaiden eroosiota. Tapausselostuksessa esitetään seitsemän vuotta anorexia nervosaa sairastaneen opiskelijan hampaiston kuntoutus. Hoidolla saatiin poistettua hampaiden vihlominen, jolloin syöminen helpottui. Ulkonäön paraneminen hammashoidon seurauksena helpotti potilaan sosiaalista kanssakäymistä.

  Petteri Peltola, Inkeri Rytömaa

  Tapaus­selostus ‐ 20.11.1993 ‐ 33/1993 ‐ Kommentteja

 • Äkillinen hengitysvajaus amyotrofisen lateraaliskleroosin ensi oireena

  Artikkelissa kuvataan potilas, jonka äkillisen hengitysvajauksen syyksi ilmeni aiemmin diagnosoimaton amyotrofinen lateraaliskleroosi. Potilas oli ylävatsakipujen takia sairaalatutkimuksissa, kun hänet äkillisen hengitysvajauksen vuoksi jouduttiin siirtämään tehostetun valvonnan osastolle hengityslaitehoitoon. Hengityslaitteesta vieroittaminen epäonnistui toistuvasti riittämättömän keuhkotuuletuksen vuoksi. Neurologisen tutkimuksen ja elektroneuromyografian perusteella potilaalta diagnosoitiin amyotrofinen lateraaliskleroosi. Tapaus korostaa äkillisen hengitysvajauksen harvinaisten syiden huomioon ottamisen tärkeyttä.

  Markku Kuisma Kari Saarinen

  Tapaus­selostus ‐ 20.4.1993 ‐ 12/1993 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Koronaviruksen testauskapasiteettia lisättävä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos perää lisää testauskapasiteettia ja miettii, miten helpottaa näytteenottoa.

Ajassa
Syfilistä saattoi olla Euroopassa jo ennen Kolumbusta

Kansainvälisessä tutkimuksessa tarkasteltiin 1400–1700-luvuilla eläneiden ihmisten luunäytteitä.

Ajassa
Korona vähensi lasten infektioita

Pandemian aiheuttamat rajoitukset vähensivät merkittävästi lasten hengitystieinfektioita ja korvatulehduksia.

Ajassa
Maskien "kiskurihinnoittelu" harmittaa

Kasvomaskien "kiskurihinnoittelu" harmittaa Lääkäriliiton toiminnanjohtajaa Kati Myllymäkeä.

Ajassa
Lääkinnällisten laitteiden verovapautus koronan vuoksi jatkuu

Päätös koskee esimerkiksi maahantuotuja hengityslaitteita ja testaussarjoja.

Ajassa
Maskisuositus on tärkeä lisä epidemian torjuntaan

Maskisuositus on tärkeä lisä keinovalikoimaan toisen korona-aallon lähestyessä, arvioi Lääkäriliitto.