Jäsen

Lääkäriliitto: Budjettiehdotus on sitä, mitä hallitus lupasi

Tulossa on leikkauksia ja entistä vähemmän rahaa palvelujärjestelmälle.

Sari Kosonen

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen mukaan valtiontalous pysyy selvästi alijäämäisenä koko hallituskauden ajan. Vuoden 2024 menojen loppusumma ehdotuksessa on 87,2 miljardia euroa, joka on kokonaisuuteen nähden 10,1 miljardia euroa alijäämäinen.

– Kyseessä on säästöbudjetti. Nyrkkisääntönä ehdotuksessa on, että sosiaali- ja terveysministeriön hallinnon alaisia määrärahoja joko leikataan tai ei koroteta ainakaan kustannuskehitystä vastaavasti, tiivistää Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Ainoita poikkeuksia tähän on STM:n ehdotus hallinnonalan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan rahoituksen lisäämisestä. Liitto on vuosikausia vedonnut tutkimusrahoituksen nostamisen puolesta, joten tämä ehdotus on tervetullut.

Muuten ei luvassa ole mitään hyvää.

Lue myös

– Budjettiehdotus on sitä, mitä hallitus lupasi: leikkauksia. Merkittävää on, että velanottoa ei kuitenkaan hillitä, vaan valtio ottaa ensi vuonna lisää velkaa yhtä paljon kuin ennenkin. Samanaikaisesti korkomenot kasvavat. Tästä seuraa, että terveydenhuollon palvelujärjestelmälle jää entistä vähemmän rahaa, Pärnänen toteaa.

STM on esittänyt hallinnonalansa määrärahoiksi vuodeksi 2024 noin 16,15 miljardia euroa. Valtiovarainministeriö ehdottaa hallinnonalalle 154 miljoonaa euroa tätä vähemmän. Lopputulos selviää syksyllä ministeriöiden välisten neuvottelujen ja hallituksen budjettiriihen jälkeen.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030