Kliininen työ

Mittaa itse omat vitaalisi

Vuosaaren terveysasemalla testataan, nopeuttaako toimistokoppiin rakennettu itsemittauspiste työtä vastaanotolla.

Anne Seppänen
Oksana Lahtela
Vuosaaren terveysaseman uudella itsemittauspisteellä asiakas voi itse mitata peruselintoimintonsa ennen vastaanottoa, kertovat johtajälääkäri Timo Lukkarinen (vas.) ja toimitusjohtaja Vili Kostamo.

Ensin koppiin mittaamaan itse omat peruselintoiminnot ja sitten tuloste kourassa ajanvarausvastaanotolle. Tätä toimintamallia testataan nyt Vuosaaren terveysasemalla Helsingissä.

Itsemittauspiste on rakennettu kotimaiseen Frameryn äänieristettyyn toimistokoppiin, ja siinä voi ohjatusti käyttää erilaisia mittalaitteita ja mitata vitaalinsa itse.

Itsemittauspiste on ollut asiakaskäytössä pari viikkoa, ja palaute on ollut Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarisen mukaan myönteistä. Ajatuksena on, että itsemittauspiste nopeuttaisi vastaanottoa ja jättäisi enemmän aikaa vuorovaikutukseen, kun ihmiset saavat itse mitattua pääosan tavanomaisista vastaanotolla tehtävistä mittauksista.

– Laite tekee kaiken systemaattisesti, kun taas ammattilaisilta herkästi unohtuu jotain. Vastaanotolla voi keskittyä muuhun, Lukkarinen sanoo.

Toistaiseksi itsemittauspiste on tarkoitettu vain vastaanotolle tuleville asiakkaille. Tämä siksi, että Vuosaaressa seurataan, nopeuttaako itsemittauspiste vastaanottotyötä oikeasti, eikä laitteelle haluta päästää muodostumaan jonoa.

– Emme tee varsinaista tieteellistä tutkimusta, mutta kellotamme ja arvioimme toki, miten itsemittauspisteen käyttö vaikuttaa vastaanottotyöhön, Lukkarinen kertoo.

MedicubeX Oy
Itsemittauspiste on rakennettu noin neliömetrin kokoiseen äänieristettyyn toimistokoppiin.

Henkilökuntaa sitomatonta ennaltaehkäisyä

Noin neliömetrin kokoinen itsemittauspiste on kotimaisen start up -yritys MedicubeX Oy:n tuotantoa.

– Itsemittauspisteessä on parhaita mahdollisia mittalaitteita, joita kuka tahansa pystyy käyttämään itse, kertoo toimitusjohtaja, lääkäri Vili Kostamo.

Asiakkaat voivat mitata ennen vastaanottoaikaa muun muassa verenpaineen, sykkeen, happisaturaation, lämmön, painon ja kehon koostumuksen. Lisäksi pisteellä voi mitata suppean sydänfilmin. Mittaus kestää noin kymmenen minuuttia.

Sydänfilmi on yksikanavainen kämmenistä otettava seulontafilmi. Mitään kajoavaa itsemittauksessa ei tehdä.

Lue myös

Tavoitteena on tarjota vastaanottotoiminnan lisäksi henkilökuntaa sitomaton ratkaisu sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyyn. Tulevaisuudessa se kenties voisi tuoda ratkaisuja myös etävastaanotoille.

– Laite etsii suomalaisen Cardiolyse Oy:n algoritmeilla muun muassa oireetonta eteisvärinää ilman että se sitoo laboratoriohoitajia tai EKG:tä tulkitsevia lääkäreitä, Kostamo kertoo.

Toistaiseksi itsemittauspiste ei ole yhteydessä potilastietojärjestelmään, vaan asiakas saa mittaustulokset tulosteena, jonka hän vie vastaanotolle ja työntekijä naputtelee ne potilastietojärjestelmään. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa tiedot menisivät suoraan järjestelmään.

Lukkarinen visioi, että itsemittauspisteessä voisi tulevaisuudessa kysyä esimerkiksi tupakointi- ja liikkumistottumukset, sekä tehdä AUDIT- ja BDI-kyselyt.

Asiakkaalle voitaisiin myös tarjota suoraan digitaalista hoitopolkua todettujen poikkeamien ja terveysriskien osalta.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030