Kliininen työ

THL julkaisi suositukset huumekuolemien ehkäisemiseksi

Seitsemän suosituksen joukossa on muun muassa käyttöhuonekokeilu.

Anne Seppänen
Huumekuolemien määrä on ollut kasvussa koko 2000-luvun ajan.

Opioidikorvaushoito, valvottujen käyttötilojen kokeilu ja naloksonin saatavuuden helpottaminen ovat niiden keinojen joukossa, joilla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen huumekuolemien ehkäisyn asiantuntijaryhmä (HEAR) lähtisi ehkäisemään huumekuolemia.

– Huumemyrkytyskuolemat sekä huumausaineiden pitkäaikaisesta käytöstä johtuvat kuolemat ovat olleet kasvussa koko 2000-luvun ajan, ja palveluiden tulee vastata tähän muuttuneeseen tilanteeseen”, toteaa erityisasiantuntija Sanna Kailanto THL:stä tiedotteessa .

Tilastokeskuksen uusimman kuolemansyytilaston mukaan vuonna 2020 huumeisiin kuoli Suomessa 258 ihmistä, kun vuonna 2010 vastaava luku oli 156.

Seitsemän suositusta

THL:n asiantuntijaryhmä on julkaissut seitsemän kohdan mallin, jonka avulla huumekuolemia voidaan ehkäistä.

Opioidikorvaushoito on tutkitusti tehokas hoitomuoto ja yksi tärkeimmistä menetelmistä huumekuolemien ehkäisemisessä. Kaikki opioideja ongelmallisesti käyttävät tulisi saada nopeasti hoidon piiriin.

Asiantuntijaryhmä näkee, että Suomeen tulisi säätää erillislaki, jolla kokeiltaisiin valvottuja käyttötiloja. Käyttöhuonekokeilusta saataisiin tietoa siitä, miten palvelu vaikuttaa huumekuolemiin.

Terveysneuvontapalveluihin tulisi päästä helposti kaikkialla Suomessa.

Naloksinin saatavuutta tulisi helpottaa. Naloksini on vasta–aine opioidien yliannostukseen. Ainetta tulisi olla helposti sekä opioideja käyttävien että käyttäjiä kohtaavien sosiaali– ja terveydenhuoltoalan ammattilaisten saatavilla.

Lisää luottamusta viranomaisiin

Päihteitä käyttävien ihmisten ja viranomaisten keskinäistä luottamusta tulee vahvistaa, jotta avun hälyttämisen kynnys olisi matala.

Lue myös

Tietoa lisäävää viestintää turvallisemmista ja haitattomimmista tavoista käyttää huumausaineita tulee lisätä, jotta huumekuolemat vähenisivät.

Poliisin, kaupunkien ja hyvinvointialueiden palveluiden sekä kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyötä tulee kehittää, jotta poliisilla on tiedossa mistä päihteitä käyttävä henkilö voi saada sopivaa apua. Tavoitteena on myös vahvistaa huumeita käyttävien inhimillistä kohtaamista ja hoitoonohjausta, sekä lisätä heidän luottamustaan viranomaisia kohtaan.

Suurin osa huumekuolemista on tapaturmaisia myrkytyskuolemia. Tyypillinen tapaus on tilanne, jossa ihminen kuolee lääkeopioidien, alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden yhdistelmäkäyttöön.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030