Lehti 8: Liitto toi­mii 8/1998 vsk 53 s. 866

Lomautus ja työttömyysturva

Stina Lundström

Kunnat ja kuntayhtymät eri puolella Suomea ovat tänä vuonna tehneet lomautuspäätöksiä. Useimmiten takana on hallinnollinen päätös, joka koskee kaikkia kunnan palveluksessa olevia. Lomautuspäivien lukumäärä on vahvistettu ja lomautuslistat kiertävät henkilöstön keskuudessa kuin lomalistat ikään.

Lomautetut ovat oikeutettuja työttömyyskassan maksamaan ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan. Sillä, kuinka lomautuspäivät sijoittuvat kalenteriin, on merkitystä työttömyyspäivärahaa maksettaessa. Kunkin lomautusjakson pituuden mukaan määritellään onko kyseessä kokoaikainen lomautus vai lyhennetty työviikko

KOKOAIKAINEN LOMAUTUS

Jos lomautusjakso kestää vähintään kalenteriviikon on kyseessä kokoaikainen lomautus. Tällöin lomautetulla henkilöllä on oikeus täyteen päivärahaan jokaiselta lomautuspäivältä. Täyteen päivärahaan on myös oikeus niiltä lomautusjakson alku- tai loppupäiviltä, jotka yhdenjaksoisesti liittyvät vähintään kalenteriviikon kestävään lomautukseen. Esim. tilanteessa, jossa lomautus alkaa maanantaina ja päättyy seuraavan viikon keskiviikkona katsotaan koko jakson olevan kokoaikaista lomautusta.

LYHENNETTY TYÖVIIKKO

Jos samalla viikolla on sekä työpäiviä että lomautuspäiviä sovelletaan lyhennettyä työviikkoa koskevaa lainsäädäntöä. Jos viikottainen työaika ylittää 75 % kokoaikatyön työajasta ei henkilöllä ole lainkaan oikeutta työttömyysturvaan. Näin ollen nelipäiväistä työviikkoa tekevillä ei ole oikeutta päivärahaan (työaika 80%).

Lyhennetyssä työviikossa työpäivistä saatu palkkatulo käsitellään "työttömyyden aikaisena tulona", joka yhteensovitetaan työttömyyspäivärahan kanssa. Yhteensovituksessa 50 % palkasta pienentää päivärahaa. Päivärahahakemuksen liitteeksi tarvitaan palkkatiedot yksittäisiltä lyhennetyiltä työviikoilta. Kassa tekee ko. viikon/viikkojen palkasta laskennallisen kuukausipalkan, joka näkyy jäsenelle tulostettavassa päivärahapäätöksessä.

OMAVASTUUAIKA

Seitsemän ensimmäistä lomautuspäivää ovat omavastuuaikaa, jolta ei ole oikeutta päivärahaan. Omavastuuaika ei kulu viikonloppuina, mutta sen sijaan arkipyhät lasketaan omavastuuaikaan. Työ-, korvaus- ja omavastuupäivien lukumäärä kunakin viikkona saa olla enintään viisi. Viikonloppuja ei pidetä lain tarkoittamina työpäivinä, vaikka työnantaja maksaa myös niiltä palkkaa. Vastaavasti viikonlopuilta ei myöskään ole oikeutta työttömyysturvaan, vaikka työnantaja lomauttaisi viikonlopuksi. Jos viikonloppuna tosiasiallisesti tehdään työtä, hyväksytään kyseisellä viikolla omavastuupäiviksi vastaavasti vähemmän päiviä (laki lähtee siitä, että kullakin viikolla on kaksi vapaapäivää). Jos kysymyksessä on lyhennetty työviikko, ei omavastuuaika kulu sellaisella viikolla, jossa työaika ylittää 75 % kokoaikatyön työajasta. Omavastuupäivien tulee kertyä kahdeksan viikon kuluessa.

Omavastuuaika alkaa uudelleen aina, kun henkilö on välillä ollut 43 viikkoa työssä.

HAKUMENETTELY

Lue myös

Lomautusajan työttömyyspäivärahaa haetaan kirjallisella hakemuksella omasta työttömyyskassasta. Lääkärit, hammaslääkärit ja eläinlääkärit kuuluvat Lääkärien työttömyyskassaan. Hakulomakkeita saa paikallisesta työvoimatoimistosta. Lomautetun ei tarvitse henkilökohtaisesti ilmoittautua työvoimatoimistoon työttömäksi työnhakijaksi mikäli kyseessä on ns. ryhmälomautus (vähintään 10 henkilöä). Työnantaja lähettää lomautusilmoitukset suoraan työvoimatoimistoon ja työttömyyskassaan. Lomautetun kannattaa varmistaa vaikkapa luottamusmieheltä, hoidetaanko lomautukset yhteisilmoituksella. Mikäli kysymyksessä ei ole ryhmälomautus, tulee lomautetun itsensä ilmoittautua työvoimatoimistoon, joka puolestaan antaa työttömyyskassalle lausunnon henkilön oikeudesta päivärahaan. Työnhakua ei saa takautuvasti voimaan, joten ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä.

Päivärahaa on haettava työttömyyskassasta viimeistään kolmen kuukauden kuluttua siitä kun se tulee maksettavaksi. Omavastuuaika ei vanhene, joten hakemusta ei kannata lähettää työttömyyskassalle ennenkuin siihen sisältyy myös maksettavia päiviä.

Lomautuksen aiheuttamat taloudelliset menetykset ovat pienimmät, kun seitsemän ensimmäistä lomautuspäivää ovat kahdeksan viikon kuluessa siten, että kullakin viikolla on vähintään kaksi lomautuspäivää, ja seuraavat lomautuspäivät sijoittuvat siten, että kokoaikaisen lomautuksen kriteerit täyttyvät.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030