Akavan hallitusohjelmatavoitteet: Ansiotuloverotusta alennettava eurooppalaiselle keskitasolle
Akava on julkistanut tavoitteensa eduskuntavaalien jälkeisen hallituksen hallitusohjelmaksi. Siinä ovat keskeisesti esillä veroratkaisut, työllisyys, koulutus ja opiskelu.
Työn tekemistä ja työllistämistä on edistettävä vaalikauden mittaisella palkkaverotuksen alentamisohjelmalla. Ansiotuloverotusta pitää alentaa vastaamaan eurooppalaista keskitasoa kaikilla tulotasoilla, ja ylin marginaalivero tulee alentaa 50 prosenttiin. Myös arvonlisäveron valikoivaa keventämistä pitää harkita. Yritysverotusta ei pidä kiristää, esittää Akava.
Tulevan hallituksen tulee Akavan mielestä kuitenkin mitoittaa veroratkaisunsa niin, että peruspalvelut voidaan rahoittaa.
- Julkisen palvelutuotannon parantamiseen ja tuottavuuteen on vaalikaudella kiinnitettävä erityistä huomiota.
Akava on huolissaan kuntien palvelutasosta ja ammattitaitoisen henkilöstön säilymisestä ja saatavuudesta julkisella sektorilla, sillä koulutetun henkilöstön palkkataso on jäänyt jälkeen muista.
- Kuntien välistä tasausta ja valtionosuusjärjestelmien uudistamista on tasapuolistettava. Kuntakoon pitää olla sellainen, että se varmistaa mahdollisimman tehokkaan ja taloudellisen toiminnan. Tämä vaatii kuntien yhdistämistä. Akava painottaa, että tulevan hallituksen talouspolitiikan tulee edistää vakaata taloudellista kasvua ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Finanssi- ja työmarkkinapolitiikka on sovitettava yhteen kilpailukyvyn ja ostovoiman lisäämiseksi. Järjestö esittää, että työllisyysastetta on nostettava turvaamalla yritysten toimintaedellytykset ja poistamalla yksityisten palveluelinkeinojen esteet.
- Tulonjakojärjestelmää, verotusta ja muuta toimeentuloa pitää tarkastella yhtenä kokonaisuutena moninkertaisen tulontasauksen ja tuloloukkujen välttämiseksi. Akavan mielestä taloudellisen kasvun turvaaminen vaatii yhä enemmän aineettomia investointeja.
- Tämä edellyttää sekä julkiselta vallalta että yrityksiltä enemmän voimavaroja koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Etenkin yliopistojen ja korkeakoulujen resurssit on turvattava.
Akava toteaa, että koulutusmäärien suunnittelun tulee perustua tutkittuun työvoiman tarpeeseen, eikä aloituspaikkamääriä tule kasvattaa perusteettomasti.
- Välitutkintoina toimivat kandidaatintutkinnot eivät saa hidastaa opintojen etenemistä. Niitä ei myöskään saa suunnitella ensisijaisesti työelämään johtaviksi tutkinnoiksi.
Järjestön mielestä opiskelijoille tulee taata hyvät opintososiaaliset puitteet suorittaa tutkinto järkevässä ajassa.
- Opintotukijärjestelmän pitää mahdollistaa työkokemuksen hankkiminen opintojen ohessa. Opiskelijoita on myös tuettava urasuunnittelussa.
Akava esittää tavoitteenaan, että uuden hallituksen tulee jatkaa yhteistyötä ja vuoropuhelua työmarkkinajärjestöjen kanssa, niin että työelämän kysymyksiä ratkotaan kolmikantaisessa yhteistyössä.