Lehti 10: Liitto toi­mii 10/2002 vsk 57 s. 1181

Akavan työvaliokunta: Terveydenhuollon rahoituksessa kunta liian pieni yksikkö

- Terveydenhuollon rahoitustasoa on nostettava. Tämä edellyttää paitsi valtion panostuksia myös terveydenhuollon rakenteisiin muutoksia. Terveydenhuollon rahoittajayksikön kokoa tulee kasvattaa, sillä korostetun kuntakohtainen päätöksenteko kiihdyttää eriarvoistumista palveluiden saatavuudessa, toteaa Akavan työvaliokunta kannanotossaan.

Akavan työvaliokunta toteaa valtion kehysbudjetista, että hallituksen tulee talous- ja budjettipolitiikassaan varautua vahvistamaan talouskasvua ja turvaamaan työllisyyttä.

- Verotuksen kehittämisessä pääpainon tulee edelleen olla työn verotuksen keventämisessä. Kansainvälisen verokilpailukyvyn turvaaminen edellyttää palkkaverotuksen alentamista.

Akavan tavoitteena on ylimmän marginaaliveron alentaminen 50 prosenttiin. Akava korostaa samalla, että veronalennukset voidaan toteuttaa vaarantamatta hyvinvointiyhteiskunnan ydinpalveluita, jotka tulee määrittää ja priorisoida.

Akava muistuttaa, että opetus ja perustutkimus kärsivät heikoista resursseista.

- Osaamispääomaan perustuvat kansalliset pyrkimyksemme - kilpailukyvyn ylläpitäminen, työllisyyden parantaminen ja hyvinvointipalveluista huolehtiminen edellyttävät hyvää koulutusta kaikilla koulutustasoilla. Koulutusta koskeva talousarvio on myönteisistä askeleistaan huolimatta yhä ilmeisessä ristiriidassa näiden tavoitteiden kanssa.

Työvaliokunta toteaa, että korkeakoululaitoksemme rahoitusta ei edelleenkään ole mitoitettu tasolle, mikä vastaisi sen laajentuneita tehtäviä ja kasvaneita opiskelijamääriä.

- Yliopistojen ja korkeakoulujen määrärahoja tulee nostaa. Akava pitää välttämättömänä myös tutkimusrahoituksen turvaamista kaikilla tutkimusaloilla.

OPISKELIJOIDEN TOIMEENTULOA PARANNETTAVA

Opintotuen taso tulee Akavan kannanoton mukaan nostaa elinkustannuksia vastaavalle tasolle.

Lue myös

- Vuoden 1995 jälkeen opintotuen reaalinen ostovoima on laskenut yli 10 prosenttia, minkä vuoksi opiskelijoilla ei useinkaan ole mahdollisuutta täysipainoiseen opiskeluun. Opintotuen aikaa tulisi myös pidentää 60 kuukauteen yli 160 opintoviikon tutkinnoissa. Nykyisin opintotukea voi saada 55 tukikuukautta riippumatta tutkinnon laajuudesta.

Akava toteaa, että opintotuen määräytymisessä harjoitteluajan palkkaus pitäisi käsitellä muiden tulojen lailla osana vapaata vuosituloa sen sijaan, että sitä tarkastellaan kuukausittain.

- Asialla on iso merkitys opiskelijoille, joilla pakollinen harjoitteluajan palkka voi aiheuttaa opintorahan menetyksen ko. kuukaudelta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030