Aluepäällikkö Outi Vanha-Kämppä: Kaikki lääkärit ovat samassa veneessä
Tampereen läntisen alueen aluepäällikkö Outi Vanha-Kämppä toivoo, että kollegat ottaisivat entistä aktiivisemmin yhteyttä aluepäällikköön. Yhteydenoton kynnyksen pitää olla mahdollisimman matala. Aluepäällikkö on olennainen linkki paikallisosastojen, luottamusmiesten ja Lääkäriliiton välillä. Lakon aikana aluepäällikön työn merkitys korostuu, mutta tiivis vuorovaikutus jäsenten ja aluepäällikön välillä on tärkeää muulloinkin.
Sisätautien erikoislääkäri Outi Vanha-Kämppä aloitti aluepäällikön työt tämän vuoden alusta. Järjestötoiminnassa Outi Vanha-Kämppä ei ole suinkaan mikään untuvikko, sillä hänellä on takana liuta luottamustoimia Turun yliopiston lääketieteen opiskelijoiden järjestössä ja NLY:ssä. Lääkäriliiton uuteen valtuuskuntaan Outi Vanha-Kämppä valittiin NLY:n Hämeen sairaalalääkäreiden edustajana.
- Minulla on kai järjestötoiminta geeneissä. Yhteisten asioiden hoito on tuntunut aina tärkeältä.
- Tampereen läntisen alueen aluepäällikön vastuualue on laaja: siihen kuuluvat Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueet. Vastuualueen suuri koko on tuntunut hankalalta. Minun pitäisi osallistua paikallisosastojen kokouksiin, mutta täältä on työpäivän jälkeen vaikea lähteä esimerkiksi 250 kilometrin päähän Vaasaan.
Outi Vanha-Kämppä kertoo, että kaikkein haasteellisin asia aluepäällikön työssä on kontaktien solmiminen jäsenistöön.
- Monet aluepäälliköt ovat työpaikkansa luottamusmiehiä, kun taas minä en ole. Toivon, että paikallisosastot ja luottamusmiehet ottaisivat aktiivisesti yhteyttä minuun. Meillä on ollut uudenlainen kokoontumismalli, jossa olivat mukana Pirkanmaan paikallisosastojen puheenjohtajat, sihteerit ja luottamusmiehet. Samanlaisia tapaamisia on tarkoitus järjestää vastedes paitsi täällä Pirkanmaalla myös Seinäjoen ja Vaasan seuduilla.
OMAN TYÖN HALLINTA KESKEINEN ONGELMA
Outi Vanha-Kämppä on kiertänyt Suomea ristiin rastiin ja tehnyt lääkärin työtä monissa erilaisissa työpaikoissa. Nyt hän työskentelee Vammalan aluesairaalassa sisätautien osastonlääkärinä.
- Tulin Vammalaan Kolarin, Noormarkun, Valkeakosken, Hämeenlinnan ja Tampereen kautta. Vammalan aluesairaalassa ovat sisätautien erikoislääkärien virat tällä hetkellä täynnä, mutta kirurgeja puuttuu. Työ aluesairaalassa on monipuolista ja haastavaa. Mielestäni myös tavallisia sisätautilääkäreitä tarvitaan, sillä esimerkiksi aluesairaaloissa joutuu hoitamaan usean suppean erikoisalan potilaita.
Outi Vanha-Kämppä sanoo, että lääkäreiden suurimpia ongelmia ovat nyt päivystysasiat ja oman työn hallinta. Pätevät ihmiset pitäisi saada pysymään kuntapuolella töissä. Terveyspolitiikan merkittäviä ongelmia ovat väestön vanheneminen ja terveyspalvelujen jatkuvasti kasvava kysyntä. Vaikea kysymys on se, kuinka vanhusten terveydenhuolto pystyttäisiin turvaamaan tulevaisuudessa.
- Työvoimaa ei oikein enää saada raskaille päivystysaloille. Terveyskeskusten päivystys on siirretty sairaaloihin, ja hyvin pieni porukka lääkäreitä pyörittää tätä systeemiä. Kyllä siinä työntekijät uupuvat.
- Olen kokeillut viikonloppupäivystyksen jakamista kahteentoista tuntiin, ja se on raskaassa päivystyksessä toiminut hyvin. Tällöin pitää tietysti olla paljon lääkäreitä, jotka päivystävät. Yliopistosairaalassa tällainen järjestelmä toimii, mutta keskussairaalassa väkeä on vähemmän. Silloin täytyy päivystää pitempiä jaksoja.
TYÖNOHJAUS YKSI JAKSAMISEN AVAIN
Outi Vanha-Kämpän mukaan hyvä työnohjaus on tärkeä keino, jolla voidaan ehkäistä lääkäreiden uupumista.
- Lääkäreiden työnohjaus on sitä, että mennään johonkin kuppilaan puhumaan työasioista. Järjestetty työnohjaus on vielä aivan lapsenkengissä. Minulla oli Kolarissa työnohjausta, jossa talon ulkopuolinen psykiatri tuli joka toinen viikko keskustelemaan ongelmallisista potilastapauksista ja kunkin lääkärin jaksamisesta. Koin tällaisen ohjauksen erittäin hyväksi.
Outi Vanha-Kämpän mielestä lääkäreiden pitäisi muistaa, että kaikki ovat samassa veneessä.
- Minua huolestuttaa lääkäreiden eriytyminen. Terveyskeskus- ja sairaalalääkäreiden tulisi muistaa, että he ovat kollegoja. Samoin ylilääkärin ja erikoistuvan lääkärin täytyisi pitää tämä sama asia mielessä.