Asiantuntijaidentiteetti kirkastui
– Erikoislääkärien johtamiskoulutus antoi hyvät valmiudet oman työn ja itsensä johtamiseen. Myös neuvottelutaidoista on ollut hyötyä, sanoo Sirkku Mustonen.
Hyvän johtajan ominaisuuksia on pitkä lista.
– Hän on oikeudenmukainen, osaa delegoida, antaa vastuuta alaisille ja saa nämä motivoitumaan työhönsä. Johtaja kuuntelee alaisia ja pitää säännöllisesti kehityskeskusteluja, ei niinkään kokouksia. Hän pitää huolta myös omasta hyvinvoinnistaan ja hankkii itselleen mentorin.
Tätä mieltä on urologian ja kirurgian erikoislääkäri Sirkku Mustonen, jonka työpaikka on Lohjan sairaala. Hän näki reilut kolme vuotta sitten Lääkärilehdessä ilmoituksen Erikoislääkärien johtamiskoulutuksesta (ELJ) ja päätti hakea heti. Vuoden kestävä monimuotokoulutus alkoi helmikuussa 2013. Koulutus on laajuudeltaan 30 opintopistettä.
– Tehtävät piti tehdä vapaa-ajalla iltaisin ja viikonloppuisin. Perhetilanne onneksi jousti, ja työnantaja suhtautui myönteisesti opiskeluun. Lähipäiviksi sain virkavapaata. Olin hyvin motivoitunut opiskelemaan.
Johtaminen kiinnosti Mustosta jo opiskeluaikana. Tuolloin hän oli mukana järjestötoiminnassa.
– Vaikka johtajan ura ei olisikaan mielessä, johtamiskoulutuksesta on hyötyä. Mielestäni jonkinlaista johtamiskoulutusta pitäisi kuulua erikoislääkärikoulutukseenkin.
ELJ-opintojen alkuvaiheessa päätetään kehittämistehtävän aihe. Se on laajuudeltaan noin 20–50 sivua. On hyvä, jos se liittyy omaan työhön. Mustonen valitsi kehittämistehtäväksi eturauhassyövän hoitoketjun kehittämisen johtamisen näkökannalta Lohjan sairaanhoitoalueella. Työpaikalla oli mentori, ja ohjaajana toimi LT Kristiina Patja.
Osastonylilääkäri Mustonen on pyrkinyt viemään käytäntöön kehittämistyön antia, mutta parannettavaa vielä löytyy.
– Apua siitä toki on ollut ja ryhtiä on tullut toimintaan lisää.
Lähipäiviä oli yhteensä kymmenen. Ne olivat mukavia ja mielenkiintoisia. Vuorovaikutusta ja keskustelua olisi voinut olla vieläkin enemmän.
– Meillä on tapana hakeutua aina tuttujen seuraan, vaikka lähipäivillä olisi mainio mahdollisuus verkostoitua aivan uusien ihmisten kanssa.
Ennen koulutusta Mustonen ei ollut lukenut yhtään johtamisopasta. Koulutuksessa saatu kirjalista oli erittäin hyödyllinen ja lisääkin olisi voinut lukea.
ELJ:n kokonaisuus saa kiitosta.
–Rytmitys oli hyvä. Lähiopetusta oli kolmen kuukauden välein. Osa tehtävistä oli nopeita ja helppoja, eikä koulutuspaketti ollut liian rasittava.
› Haku lokakuussa alkavaan koulutukseen päättyy 15.5.2016. Lisätietoa www.laakariliitto.fi/koulutus/erikoislaakarien-johtamiskoulutus/
"Vaikka johtajan ura ei olisikaan mielessä, johtamiskoulutuksesta on hyötyä."
Omaa alumnitoimintaa
Huhtikuun lopulla järjestettiin yhteinen hallinto- ja johtajalääkärien sekä ELJ-alumnitilaisuus. Paikalla oli nelisenkymmentä jäsentä. Tilaisuuden vetäjänä oli alaosaston puheenjohtaja Irma Jousela, ja Hannu Halila esitti Lääkäriliiton tervehdyksen.
Professori Martti Kekomäki piti innostavan esityksen teemasta sote-rakenneuuudistus ja johtaminen. Kekomäen keskeinen viesti oli, että olennaista jatkon kannalta ovat osaavat kliiniset lääkärijohtajat, toimivat tietojärjestelmät sekä vahva perusterveydenhuolto. Kekomäen esitystä kommentoivat kansanedustajalääkäri Niilo Keränen sekä lääkintöneuvos Timo Keistinen STM:stä ja yleisö myös vilkkaasti. Alumnitoimintaa on luvassa jatkossakin.
Hannu Halila