Lehti 1: Liitto toi­mii 1/2002 vsk 57 s. 102 - 103

Ennakkotietoja vuoden 2001 työolobarometristä: Työelämässä muutoksia enemmän kuin vuosiin, tilapäisiä työntekijöitä syrjitään

Vuoden 2001 työolobarometrin ennakkotietojen mukaan palkansaajien ensi vuotta koskevat odotukset eivät ole järin valoisia. Moninkertainen määrä viime vuosiin verrattuna odottaa työllisyystilanteen synkentyvän. Työttömyyden kasvuun uskovien määrä on noussut 7 prosentista noin 40 prosenttiin.

Mika Vehkasaari

Vuosittain tehtävän työolobarometrin avulla on seurattu työelämän muuttumista kymmenen vuoden ajan eli vuodesta 1992 lähtien. Siinä esitellään muutoksia palkansaajan näkökulmasta ja tiedot koskevat koko Suomea. Työolobarometrin lopulliset tiedot julkaistaan vuoden 2002 alkupuolella työministeriön Työpoliittisia tutkimuksia -sarjassa.

Tämän hetken työelämän muutossuuntaan suhtaudutaan varsin epäillen. Vuodesta 1993 lähtien kaikkina vuosina meneillään olevaa työelämän muutossuuntaa on pidetty parempana kuin edellisenä vuotena. Muutoksen suuntaa on arvioitu esimerkiksi työn mielekkyyden, tasa-arvon, vaikutusmahdollisuuksien, itsensä toteuttamisen mahdollisuuksien ja johtamistapojen osalta. Vuonna 2001 kaikkien osa-alueiden muutosarviot ovat negatiivisempia kuin vuotta aikaisemmin.

Talouden ja työllisyyden muutoksiin ensi vuonna suhtaudutaan erittäin paljon aikaisempaa pessimistisemmin. Vielä vuosi sitten noin 40 prosenttia työssä olevista arvioi työllisyyden paranevan tulevan vuoden aikana ja vain joka kymmenes odotti työllisyyden huononevan. Nyt tilanne on kääntynyt miltei päinvastaiseksi, sillä työllisyyden heikkenemistä pelkääviä on nyt lähes yhtä paljon kuin aikaisemmin oli työllisyyden paranemiseen uskovia. 1990-luvun lama ja sen toistumisen pelko on vielä useimman palkansaajan mielessä.

KUNNISSA VAKINAISTEN OSUUS VÄHENTYNYT

Uusia työpaikkoja on syntynyt entistä vähemmän yksityisellä sektorilla, mutta aikaisemmasta poiketen julkiselle sektorille lisää. Noin kolmannes uusista työpaikoista on vakinaisia. Tilapäisten työntekijöiden syrjintä on selvästi yleisempää kuin sukupuoleen, ikään tai etniseen taustaan perustuva syrjintä.

Työllisyyden kasvu on hidastunut siksi, että aikaisempaa harvempi työpaikka on lisännyt henkilöstöään. Supistuksia on ollut lisäyksiä vähemmän ja ne ovat keskittyneet muita sektoreita enemmän teollisuuden suurille työpaikoille. Uutta on työpaikkojen lisääntyminen julkisella sektorilla. Tähän astihan työllisyyden paraneminen on ollut miltei pelkästään yksityisen sektorin varassa.

Julkisen sektorin uusista työpaikoista valtaosa on muita kuin vakinaisia. Valtiolla vakinaisten osuus on kasvanut ja kunnissa se on vähentynyt.

Määräaikaiset työntekijät ovat vakinaisia nuorempia ja useammin naisia kuin miehiä. Lisäksi he ovat vakinaisia huonommin järjestäytyneitä. He osallistuvat työpaikkakoulutukseen vähän ja joka neljäs uskoo tulevansa irtisanotuksi tulevan vuoden aikana.

Tilapäisyyteen tai osa-aikaisuuteen perustuvaa työpaikkakiusaamista on havainnut 14 prosenttia työssä olevista. Osuus on kaksinkertainen esimerkiksi sukupuoleen perustuvaan syrjintään verrattuna. Julkisella sektorilla tilapäisten syrjintähavainnot ovat kaksi kertaa yleisempiä kuin yksityisellä sektorilla.

TYÖPAINEIDEN KASVU JATKUNUT

Varsinkin korvauksettomien ylitöiden tekeminen on vuoden aikana vähentynyt. Suurinta muutos on ollut valtion työpaikoilla, joilla korvauksettomia ylitöitä on tehty aikaisemmin paljon.

Kiireen ja työpaineiden lisääntyminen on jatkunut, mutta aikaisempaa hitaampana. Kiireet eivät siis hellitä, mutta ne eivät enää lisäänny aivan aikaisempaan tahtiin. Työn suoritusvaatimukset ovat edelleen kasvamassa.

Lue myös

Työssä olevien palkansaajien työkyky on varsin hyvä. Sairauksia on hieman edellisiä vuosia vähemmän. Fyysinen työkyky varsinkin naisilla on hieman alentunut, mutta henkinen työkyky parantunut. Jaksamisongelmat ovat lisääntyneet teollisuudessa kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana.

TYKY-TOIMINTA LISÄÄNTYNYT VOIMAKKAASTI

Työpaikkojen kehittäminen on jatkunut vilkkaana. Yleisintä on ollut tyky-toiminta, johon luetaan työturvallisuuden ja kunnon kehittämisen lisäksi myös ammattitaidon kehittäminen. Tyky-toiminta on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina. Muu työpaikkojen kehittäminen sen sijaan on ollut hieman vähenemässä.

Työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien lisääntyminen on hieman hidastunut. Organisaatioita on muutettu aikaisempaa vähemmän. Suunta on ollut selvästi se, että pilkkomisen sijaan yksiköitä on yhdistelty. Tulospalkkioiden maksu on lisääntynyt ja työn laadun sekä ryhmän tuloksen kaltaisilla asioilla on aikaisempaa tiukempi yhteys palkan suuruuteen. Kunnissa tällainen on edelleen hyvin vähäistä, mutta valtiolla sekä tulokseen että laatuun perustuva palkkaus on lisääntynyt.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030