Lehti 16: Liitto toi­mii 16/1996 vsk 51 s. 1824

Erityispätevyys lastenanestesiologiaan

Suomen Lääkäriliiton hallitus hyväksyi 26.1.96 Suomen Anestesiologiyhdistyksen esityksen lastenanestesiologian erityispätevyydestä.

Suomen Anestesiologiyhdistyksen Lastenanestesiologian alajaos päätti vuosikokouksessaan helmikuussa 1995 lastenanestesiologian erityispätevyyden anomisesta. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on lastenanestesiologian koulutuksen suunnitelmallinen kehittäminen ja edelleen alan erityisosaamisen laajentaminen yliopistosairaaloiden ulkopuolelle. Vuosikokouksessa valittu toimikunta lähetti anestesiaylilääkäreille kyselyn kartoittaakseen mielipiteitä lasten anestesiologian erityispätevyyden tarpeesta sekä koulutuksen käytännön toteuttamismahdollisuuksista. Tältä pohjalta luotiin erityispätevyysvaatimusten luonnos, joka lähetettiin kaikille alajaoksen jäsenille hyväksyttäväksi. Lopullinen ehdotus hyväksyttiin Suomen Anestesiologiyhdistyksen johtokunnassa toukokuussa 1995 ja edelleen Suomen Lääkäriliiton hallituksessa 26.1.96.

Lastenanestesiologian koulutusta ja pätevöitymistä valvoo kolmihenkinen erityispätevyystoimikunta. Kolmen vuoden siirtymäkauden aikana erityispätevyyden myöntämistä voidaan esittää anestesiologeille, jotka ovat toimineet vähintään viimeiset neljä vuotta itsenäisesti päätoimisina lasten-anestesiologeina ja/tai joiden erityispätevyystoimikunta arvioi saavuttaneen koulutustavoitteiden mukaiset kliiniset ja teoreettiset tiedot ja taidot siten kuin pätevyysvaatimuksissa on mainittu käytännön koulutuksesta. Siirtymäkausi päättyy joulukuun lopussa 1998.

Lastenanestesiologian erityispätevyyden hakemuksen tulee sisältää seuraavat asiakirjat:

1. Vapaamuotoinen hakemus, joka on osoitettu Suomen Lääkäriliiton koulutusvaliokunnalle.

2. Esimiehen oikeaksi todistama selvitys ja nimikirjan ote, joista ilmenee hakijan suorittama lasten-anestesiologinen palvelu viimeisen neljän vuoden aikana.

3. Mahdolliset muut asiaan vaikuttavat selvitykset, joihin hakija haluaa vedota, esim. alan julkaisut, järjestötoiminta tai vastaava.

Hakemukset liitteineen tulee toimittaa Lastenanestesiologian alajaoksen erityispätevyystoimikunnalle osoitteella:

Tuula Manner, Anestesiologian yksikkö, TYKS, Kiinamyllynkatu 4-8, 20520 Turku.

Lastenanestesiologian erityispätevyys

Lastenanestesiologian erityispätevyyteen tähtäävä koulutusohjelma on tarkoitettu kaikille anestesiologian erikoislääkärin oikeuden omaaville Suomen Lääkäriliiton jäsenille. Pätevyys on elinikäinen. Lastenanestesiologian erityispätevyyden myöntää Suomen Lääkäriliitto Suomen Anestesiologiyhdistys ry:n Suomen Lastenanestesiologit alajaoksen erityispätevyystoimikunnan esityksestä vaatimuksiin kuuluvan käytännön ja teoreettisen koulutuksen ja hyväksytysti suoritetun kuulustelun jälkeen. Koulutusta valvoo Suomen Lastenanestesiologit alajaoksen nimeämä kolmihenkinen erityispätevyystoimikunta.

Suomen Lastenanestesiologit alajaoksen erityispätevyystoimikunta voi hakemuksesta esittää kolmen vuoden siirtymäaikana (1.1.96-31.12.98) lastenanestesiologian erityispätevyyttä niille lääkäreille, jotka ovat toimineet vähintään viimeiset neljä vuotta itsenäisesti päätoimisina lastenanestesiologeina tai joiden Suomen Lastenanestesiologit alajaoksen erityispätevyystoimikunta arvioi saavuttaneen myöhemmin mainittujen tavoitteiden mukaiset kliiniset ja teoreettiset taidot.

Koulutuksen tavoitteena on, että anestesialääkäri koulutusohjelman suoritettuaan:

- on perehtynyt lasten anestesiologiaan ja tehohoitoon tarvittavaan teoreettiseen tietoon,

- pystyy toimimaan itsenäisesti lastenanestesiologian ja tehohoidon sekä niihin läheisesti liittyvissä tehtävissä

- kykenee toimimaan asiantuntijana oman alansa ja reuna-alueiden erityiskysymyksissä.

Erityispätevyystoimikunta

Alajaos valitsee keskuudestaan kolmihenkisen erityispätevyystoimikunnan kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Toimikunta myöntää koulutuspaikkaoikeudet, mimeää kouluttajat, laatii valtakunnallisen koulutusohjelmarungon, hyväksyy teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen ja valvoo koulutusta. Edelleen se valitsee kuulustelijat, järjestää valtakunnallisen kuulustelun, päättää kuulusteluun vaadittavan kirjallisuuden ja tekee esityksen Suomen Lääkkäriliitolle erityispätevyyden suorittaneista erikoislääkäreistä.

Koulutuspaikat ja kouluttajat

Erityispätevyystoimikunta myöntää hakemuksesta yliopistosairaalan anestesiaklinikalle tai lasten-anestesiologiaan erikoistuneelle yksikölle oikeuden toimia koulutuspaikkana. Koulutuspaikkaa hakevan yksikön tulee hakemuksen yhteydessä esittää suunnitelma koulutuksen järjestämisestä ja sisällöstä sekä koulutuksesta vastaava henkilö, jolla tulee olla lasten-anestesiologian erityispätevyys ja mielellään anestesiologian dosentuuri.

Käytännön koulutus

- Koulutuspaikan koulutusohjelma noudattaa erityispätevyystoimikunnan laatimaa valtakunnallista koulutusohjelmarunkoa.

- Koulutettava voi aloittaa koulutusohjelman anestesiologian erikoislääkärin oikeuden saatuaan.

- Koulutusohjelman tulee sisältää 2 vuotta päätoimista palvelua ohjatussa toimessa (ts. erityispätevyystoimikunnan nimeämässä yksikössä) tai vähintään yksi vuosi ohjatussa toimessa ja 2 vuotta itsenäistä toimintaa yksikössä, jossa suoritetaan lastenkirurgiaa (yksikössä oltava kokopäivätoiminen lastenkirurgi). Lastenanestesiologian osuus on oltava koulutettavan anestesioista vähintään 50 % (2,5 pv/vko). Yksittäisen koulutukseen hyväksyttävän jakson pituuden on oltava vähintään 1 kk. Erityispätevyystoimikunta voi hyväksyä myös palvelun, joka on suoritettu ulkomaisessa lasten-anestesiologisessa yksikössä.

- Koulutuksen tulee sisältää palvelua lasten tehostetun hoidon tai valvonnan osastolla ja/tai vastasyntyneiden tehostetun hoidon ja valvonnan osastolla 2-6 kk.

Lue myös

- Koulutuksen tulee muodostaa mielekäs, suurimman osan lastenanestesiologian osa-alueita kattava kokonaisuus: Koulutusaikana tulee nukuttaa vähintään 50 keskosta tai alle kuukauden ikäistä lasta ja vähintään 200 alle vuoden ikäistä lasta. Koulutukseen tulee kuulua lasten yleisanestesioiden lisäksi laajojen puudutusten tekemistä sekä sentraalisten kanyylien asettamista ja lasten kivun hoidon suunnittelua ja toteutusta. Teho-osastopalveluun tulee kuulua eri ikäisten lasten ventilaattorihoitojen ja ravitsemuksen suunnittelua ja toteutusta.

- Kliinistä palvelua voidaan korvata korkeintaan puoli vuotta tieteellisellä työskentelyllä lasten-anestesiologiaan ta lasten tehohoitoon kohdistuvassa kokopäivätoimisessa tutkimusprojektissa.

- Käytännön koulutukseen tulee sisältyä sekä kliinistä että teoreettista toimipaikkakoulutusta.

Teoreettinen kurssimuotoinen koulutus

Teoreettista kurssimuotoista koulutusta tulee hankkia 60 tuntia. Opetus voi olla alueellista, valtakunnallista tai kansainvälistä. Teoreettista kurssimuotoista koulutusta ovat mm. yliopistollisten sairaaloiden, keskussairaaloiden tai yksityissairaaloiden lastenanestesiologiaa harjoittavien yksiköiden, Suomen Lastenanestesiologit alajaoksen, Suomen Anestesiologiyhdistyksen, kansainvälisten lasten-anestesiologiyhdistysten tms. järjestämät koulutustilaisuudet sekä muut koulutustilaisuudet, joissa käsitellään lastenanestesiologiaan ja lasten tehohoitoon liittyviä kysymyksiä ja jotka erityispätevyystoimikunta hyväksyy.

Kuulustelu

Erityispätevyystoimikunta järjestää vuosittain (tarvittaessa kahdesti) valtakunnallisen kuulustelun. Erityispätevyystoimikunta valitsee kuulustelijat, joita tulee olla vähintään kaksi. Kuulustelijalla tulee olla lastenanestesiologian erityispätevyyden lisäksi anestesiologian dosentin pätevyys. Kuulusteluun voi osallistua, kun pätevöitymiseen hyväksyttävä käytännön koulutus ja teoreettinen koulutus on suoritettu tai viimeisen pätevöitymisvuoden aikana.

Kuulustelussa vaadittava kirjallisuus

Kirjallisuudesta päättää Suomen Lastenanestesiologit alajaoksen erityispätevyystoimikunta:

Kirja (uusin painos):

- Pediatric Anesthesia; Gregory GA (toim.), Churchill-Livingston.

Lehdet (kaksi tenttiä edeltävää vuosikertaa lastenanestesiologiaa käsittelevin osin):

- Paediatric Anaesthesia

- Anesthesiology

- Anesthesia and Analgesia

- British Journal of Anaesthesia

- Acta Anaesthesiologica Scandinavica

- Critical Care Medicine

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030