Lehti 40: Liitto toi­mii 40/2008 vsk 63 s. 3333

Esitiedot:?

Tinja Lääveri

Pääkaupunkiseudun kunnat suunnittelevat, että jo ensi vuonna potilas voisi hakeutua mihin tahansa alueen päivystyspisteeseen. Ottamatta kantaa tupaten täynnä olevien keskustasairaaloiden päivystyspoliklinikoiden kapasiteettiongelmiin kannan huolta tiedon kulusta. Ilmeisesti norjalainen "tutkimustulos" suomalaisten lääkäreiden tehokkuudesta on saanut kuntapäättäjät painamaan tehokkuusjarrunappia.

Pääkaupunkiseudulla on käytössä ainakin viisi eri potilaskertomusjärjestelmää: Helsinkiläisten tiedot ovat Pegasoksessa, espoolaisten Efficassa, vantaalaisten Graafisessa Finstarissa, kauniaislaisten Mediatrissa, ja HUS:n erikoissairaanhoidon tekstit Mirandassa. Ainoa tapa lukea naapurikunnan terveyskeskuksen tai sairaalan tekstejä on käyttää aluetietojärjestelmää. Kyseisen Navitaksen käytettävyyttä voisi lähinnä verrata kirjastoon, jossa kirjojen nimet on selkämyksestä poistettu ja takakannen tekstikin mustattu. Yleensä jokainen vastaanottotapahtuma tai osastojakso kirjautuu omaksi viitteekseen, ja mitään koostetta ei ole saatavilla edes laboratoriotuloksista. Aikaa kymmenien tai jopa satojen viitteiden selaamiseen menee minuuttitolkulla per potilas. Kunhan ensin on saatu kirjattua lupa tiedon hakuun.

"Onhan sitä ennenkin päivystetty ilman esitietoja", on kuulemma argumentoitu. Eipä päivystetä enää. TEO:lta ja lääninhallitukselta tuskin heruu sympatiaa selitykselle "Kyllähän se tieto siellä varmaan oli, mutta kun oli 30 tutkimatonta potilasta, niin en jaksanut/ehtinyt/viitsinyt käydä läpi kaikkia kolmeakymmentäseitsemää viitettä Navitaksesta."

Lue myös

Riittämätön sairauskertomukseen tutustuminen saa aikaan arvattavat haittavaikutukset potilaan hoidon tasolle. Potilasressukka vielä luulee, että tietokonetta naputtelevalla lääkärillä on käytettävissä tarvittavat esitiedot aikaisemmista sairauksista ja lääkityksistä, eikä viitsi kaikkea kiireisen näköiselle lääkärille toistaa. Iso osa päivystysten potilaista on myös syystä tai toisesta ns. huonompimuistisessa tilassa. Joillekin tiedonkulun puutteista on iloakin: PKV-lääkkeiden ja "krapulasairauslomien" hakijoille koittaa onnenpäivät...

Uusi terveydenhuoltolaki astuu voimaan aikaisintaan 2010, jolloin rekisterinpitäjäksi määritettäneen sairaanhoitopiiri, ja näin loppuu suurin osa suostumuksenpyyntösirkuksesta. KANTA ja sähköinen reseptiarkisto on käytössä aikaisintaan 2011. Aluetietojärjestelmien kehitystyö on näköjään lopetettu yhteistä arkistoa odottaessa. Tiedonkulun ongelmia on ratkaistu näppärämmin ns. kunta-ESKO:n tai alue-Effican avulla, mutta on muitakin yhteispäivystyspisteitä, joissa tarvittavan tiedon hankintaan menee kohtuuton osa päivystävän lääkärin työajasta. Ei kai päivystystriageen voi laittaa Ö-luokkaa: "Hakeutukaa hoitoon vasta vuonna 2011".

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030