Etelä-Suomen lääninhallitus: Lääkärin voitava keskittyä potilaaseen, ei konekirjoitukseen
Potilasturvallisuus ei saa vaarantua siksi, että lääkärin sanelemien tietojen purku potilaskertomukseen kangertelee. Etelä-Suomen lääninhallitus toteaa tuoreessa päätöksessään, että lääkärin panosta ei periaatteessa pidä käyttää konekirjoittamiseen. Lääkärin on voitava päivystysaikanakin keskittyä potilaan tutkimiseen ja hoitoon.
Lääninhallituksen päätöksen taustalla ovat Etelä-Karjalan keskussairaalassa ilmenneet vaikeudet saada lääkärien sanelemia tietoja puretuksi potilasasiakirjoihin ajoissa. Lääninhallitus on jo kerran aiemmin patistanut sairaalaa huolehtimaan, että merkinnät tehdään asianmukaisesti ja riittävän nopeasti myös päivystysaikana.
Sairaalan johtajaylilääkärin antaman selvityksen mukaan ensiapupoliklinikan lääkärit sanelevat yöllä potilaiden sairauskertomukset, ja kasetit kirjoitetaan puhtaaksi ensimmäiseksi aamulla. Hoitotiedot lääkärit ja hoitajat kirjaavat käsin potilaan mukana menevään hoitoraporttiin.
Sairaalassa on ollut tiedossa, että takapäivystäjinä toimivien lääkärien sanelemien kirjausten purku viivästyy. Takapäivystäjien sanelut puretaan osastoilla normaalisti vasta seuraavana arkiaamuna.
Ruuhka-aikoina päivystyspoliklinikan lääkärit ovat joutuneet kuuntelemaan saneluja suoraan nauhalta. Johtajaylilääkärin mukaan ongelmana on osastosihteereiden vähäinen määrä. Epäkohta korjataan hänen mukaansa viimeistään kuluvana vuonna, kun sairaalassa siirrytään sähköisten sairauskertomusten käyttöön.
Etelä-Suomen lääninhallitus toteaa, että potilasturvallisuus saattaa vaarantua, jos päivystävällä lääkärillä ei ole akuutissa tilanteessa käytössään kaikkia potilaan hoitoon vaikuttavia seikkoja. Näin on etenkin, jos lääkäri on eri kuin potilaan hoidon aloittanut lääkäri.
Lääninhallitus korostaa, ettei potilasturvallisuus saa missään oloissa vaarantua sen vuoksi, että lääkärin sanelema teksti viipyy odottamassa kirjoittamista potilaskertomukseen. Lääkärin on lääninhallituksen mukaan voitava sekä etu- että takapäivystäjänä toimiessaan keskittyä potilaan hoitoon ja tutkimiseen.