Etiikkakirjasta eväitä työhön ja opiskeluun
Lääkäriliiton julkaisema Lääkärin etiikka -kirja lähetetään maaliskuun alussa kaikille jäsenille sekä lääketieteen opiskelijoille. Liitto haluaa näin korostaa eettisten periaatteiden merkitystä jokaisen lääkärin työssä. Kirja soveltuu myös oppikirjaksi ja hakuteokseksi.
Lääkäriliiton 95-vuotispäivänä 28.2. julkistettavan Etiikkakirjan 6. painos on edellisiä painoksia laajempi ja sisällöltään täysin uudistettu. Kannanotot on muotoiltu Lääkäriliiton eettisten periaatekysymysten valiokunnassa ja ne pohjautuvat asiantuntija-artikkeleihin, joissa on tuotu esiin lääketieteen eri alueiden tärkeitä ja ajankohtaisia eettisiä ongelmia.
Kirjassa tarkastellaan niin potilas-lääkärisuhteeseen liittyviä haasteita kuin lääkärin suhdetta yhteiskuntaan. Potilaan hoidossa keskeisiä asioita ovat luottamuksellisuus, potilaan oikeuksien kunnioittaminen ja vuorovaikutuksen onnistuminen. Lääkäri ei ole vain sairauksien ja niiden hoidon asiantuntija, vaan myös empaattinen myötäeläjä, joka voi monin tavoin tukea potilastaan. Potilaan ja lääkärin kohtaaminen on terveydenhuollon ydintapahtuma.
Lääkärin velvoitteet laajentuneet
Perinteisesti lääkärin keskeinen velvoite on ollut tehdä parhaansa kunkin potilaansa auttamiseksi. Nykyisin tähän suhteeseen on tullut mukaan muitakin intressitahoja. Yhteiskunta ja muut hoidon maksajat ovat sälyttäneet lääkäreille säästötavoitteita. Yksittäisen potilaan etu ja kustannustehokas kansanterveyden edistäminen eivät aina ole sama asia. Moni lääkäri kokee eettisenä ristiriitana sen, ettei resurssipulan takia voi hoitaa potilaitaan riittävän hyvin.
Kirjassa on useita uusia lääkärin suhdetta yhteiskuntaan kartoittavia artikkeleja, kuten Lääkäri ja potilas muuttuvassa yhteiskunnassa, Yksityinen ja julkinen terveydenhuolto sekä Medikalisaatio. Ajankohtaista kysymystä vanhusten oikeudesta hyvään hoitoon pohditaan Hoidon ja tutkimusten rajat -artikkelissa.
Moniin hoitotoimiin liittyy vaikeita eettisiä pulmia, joita pohditaan mm. ympärileikkausta, mielenterveyden häiriöitä ja itsetuhokäyttäytymistä koskevissa artikkeleissa. Lääketieteen kehitys on tuonut uusia keinoja vaikuttaa ihmiselämän alkamiseen ja päättymiseen - kiistanalaisimpia niistä käsitellään artikkeleissa Hedelmöityshoidot ja Eutanasia.
Kirjan alussa on uusi osio, joka koskee lääkärin etiikan filosofisia perusteita. Näiden artikkelien tavoitteena on hahmottaa etiikan kokonaisuutta sekä antaa lääkäreille välineitä eettiseen pohdintaan ja keskusteluun. Muutamia kysymyksiä on tarkasteltu lainsäädännön näkökulmasta, kuten potilaan oikeuksia ja lääkärin esteellisyyttä. Kirjan lopusta löytyvät Suomen Lääkäriliiton ja Maailman lääkäriliiton keskeiset eettiset ohjeistot.
Professionalismi murroksessa
Yhteiskunnan muutos on vaikuttanut monin tavoin lääkärin ja potilaan rooleihin ja heidän keskinäiseen suhteeseensa. Potilaiden oikeudet ja tietotaso ovat parantuneet ja ihmiset haluavat nykyisin osallistua omaa hoitoa koskeviin päätöksiin. Terveyspalvelujen käyttäjien vaatimustaso on noussut samalla kun lääkäreihin kohdistetut tulosodotukset ja paineet hoidon laadun kehittämiseen ovat kasvaneet. Lääkärit joutuvat yhä useammin pohtimaan, mitä kaikkia tarpeita ja toiveita terveydenhuollon keinoin on ylipäätään mahdollista tyydyttää.
Kirjassa korostetaan professionalismia lääkäreitä yhdistävänä tekijänä. Ammattikuntaa yhdistävät vaativa tieteellinen koulutus, erityistiedot ja taidot sekä sama moraaliarvopohja, lääkärin etiikka. Professioon kuuluu olennaisena osana kliininen autonomia eli vapaus päättää potilaan hoidosta yhteisymmärryksessä tämän kanssa. Vapaus tuo mukanaan myös vastuuta. Yhteiskunnalla on oikeus odottaa, että lääkärit noudattavat etiikkaansa ja tekevät työtään kaikkien parhaaksi.
Professionalismin säilymistä voidaan pitää takeena siitä, että yhteiskunta saa lääkäreiltä laadukkaat ja eettisesti kestävät terveyspalvelut. Tätä vuosituhansia toiminutta järjestelmää uhkaavat nyt kuitenkin monet ajankohtaiset muutokset, kuten ammatinharjoittajuuden korvautuminen työsuhteilla, lääkärikunnan laajeneminen ja yhä pidemmälle menevä erikoistuminen, yhteiskunnallisen säätelyn lisääntyminen ja yksilöllisyyttä korostavat asennemuutokset.
Eettisten periaatteiden vaaliminen ja niiden noudattamisen valvonta on ollut Suomen Lääkäriliiton keskeinen tehtävä sen perustamisesta saakka. Nyt valmistuneen kirjan tavoitteena on tuoda esiin profession yhteinen näkemys siitä, miten lääkärin etiikan perusperiaatteet soveltuvat nykyiseen terveydenhuollon todellisuuteen.
Eettisen valiokunnan suururakka
Lääkärin etiikka -kirjan toimituskunta on Lääkäriliiton eettisten periaatekysymysten valiokunta, jonka työskentely vuosina 2003 ja 2004 on suurelta osin keskittynyt kirjassa käsiteltyjen aiheiden pohdintaan. Kannanottojen pohjana olevien artikkeleiden laadintaan on osallistunut pyyteettömästi viitisenkymmentä asiantuntijaa lääketieteen eri aloilta. Kirjan suunnittelusta, editoinnista ja eri osa-alueiden keskeisen sisällön kokoamisesta on vastannut päätoimittaja, LL, VTM Samuli Saarni.
Lääkärin etiikka on tarkoitettu sekä luettavaksi kirjaksi että hakuteokseksi käytännön työhön liittyvissä ongelmissa. Se soveltuu myös lääkintäetiikan oppikirjaksi. Kirjasta on julkaistu myös verkkoversiot www.laakariliitto.fi -sivuilla ja Terveysportissa.