Lehti 44: Liitto toi­mii 44/2006 vsk 61 s. 4628

Eurooppalaiset lääkärit haluavat vähentää alkoholin haittoja: Alkoholin suurkuluttajakin on ollut kohtuukäyttäjä

Euroopan lääkäriliitto CPME:n yleiskokous antoi alkoholipoliittisen kannanoton Suomen Lääkäriliiton valmistelutyön pohjalta perjantaina 27. lokakuuta 2006 Luxemburgissa. Kannanotto tähtää alkoholiin liittyvien haittojen vähentämiseen esimerkiksi hinnoittelun ja saatavuuden rajoittamisen avulla.

Tanja Hannus

Erityistä huolta Euroopan lääkäriliitto CPME kantaa nuorten lisääntyneestä alkoholinkulutuksesta ja perheistä, joissa vanhempien alkoholinkäyttö altistaa lapset sosiaalisille ja terveydellisille ongelmille. Alkoholipoliittisessa kannanotossaan CPME toteaa, että hinnoittelu on tehokas keino rajoittaa yleistä ja etenkin nuorten alkoholinkulutusta, ja siksi EU:ssa tulisi ottaa käyttöön kaikkia alkoholituotteita koskeva vähimmäisvero.

Alkoholi ei kuulu alaikäisille

Suomen Lääkäriliitto on huolissaan alkoholikulutuksen kasvusta. Erityisesti nuorten suosimien juomien, kuten oluen ja siiderin, hintaa on nostettava ja saatavuutta rajoitettava. Siten koulujen, huvipuistojen ja urheiluareenojen tulisi olla alkoholivapaita.

Suomen Lääkäriliiton puheenjohtaja

Pekka Anttilan

mukaan yhteiskunnan on suhtauduttava vakavasti alaikäisten juomiseen.

- Julkisella paikalla päihtyneet, alle 16-vuotiaat lapset on vietävä kotiin tai sosiaaliviranomaisille, mikäli vanhemmat eivät ole toimintakykyisiä tai heitä ei tavoiteta, Anttila sanoo.

Saatavilla on yhä enemmän näyttöä siitä, että osa ihmisistä voi altistua alkoholiriippuvuudelle geneettisen perimänsä takia. Koska alkoholi aiheuttaa riippuvuutta, moni kohtuukäyttäjä on luisunut suurkuluttajaksi. Alkoholinkulutus ennen täyttä fysiologista kypsyyttä lisää todennäköisyyttä, että nuori on aikuisena riippuvainen alkoholista ja hänelle aiheutuu tähän liittyviä ongelmia.

Nollatoleranssi raskauden ajaksi

Alkoholi on merkittävä sikiövaurioiden aiheuttaja. Odottavien äitien alkoholinkäyttöä on pyrittävä rajoittamaan kaikin mahdollisin keinoin.

- Tavoitteena tulee olla alkoholiton raskaus, Anttila sanoo.

Potilastietoihin merkittävä myös alkoholi

Ongelmajuominen on yksi keskeisimmistä syistä sairauksiin, tapaturmiin, väkivaltaan - erityisesti perheväkivaltaan - työkyvyttömyyteen, sosiaalisiin ongelmiin ja ennenaikaisiin kuolemiin. Lisäksi se aiheuttaa mielenterveysongelmia sekä lisää sosiaalista ja terveydellistä epätasa-arvoa.

Kuopion yliopistosairaalassa selvitettiin vuonna 2005 alkoholinkäytöstä johtuvaa tehohoidon tarvetta. Tutkimuksen mukaan joka viides hoitojakso johtui varmasti ja joka neljäs todennäköisesti alkoholista.

Lääkäriliiton mielestä potilastietoihin tulee tehdä aina merkintä, jos potilaan akuutti tila tai krooninen sairaus johtuu alkoholista. Tällöin lääkärin pitää keskustella potilaansa kanssa alkoholinkäytöstä.

Lue myös

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve:

Nuorten alkoholinkulutus on saatava aisoihin

Suomen Lääkäriliiton valmistelema, Euroopan lääkäriliiton CPME:n yhteinen alkoholipoliittinen kannanotto sai kiitosta Luxemburgissa pidetyssä kokouksessa. Eurooppalaisten lääkärijärjestöjen mielestä heti EU:n komission tiedonannon perässä julkistettu kannanotto osui juuri oikeaan aikaan, sillä alkoholinkäytön aiheuttamat ongelmat ovat akuutteja kaikissa maissa. Alkoholi kulttuurisena käsitteenä eroaa eri maiden välillä. Siinä missä Suomen lääkäreitä huolestuttaa erityisesti humalahakuinen juominen, Etelä-Euroopan kollegat pohtivat, kuinka usein liiallisen nautintojuomisen rajat ylittyvät.

- Lääkärit eivät yksinään voi paljon. Suomen EU-puheenjohtajakauden Heath in all politics -periaatteen olisi nyt toteuduttava alkoholihaittojen vähentämisessä. Päihtyneet alaikäiset tulee viedä kotiin tai sosiaaliviranomaisten huostaan. Se vaatii resursseja, mutta on satsaus tulevaisuuteen, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja

Heikki Pälve

sanoo.

Pälveen miestä lääkärin on ehdottoman tärkeää kirjata potilastietoihin, jos potilaan lääkäriin saapumisen syynä on alkoholi. Turvallisen alkoholinkäytön rajoista ja mahdollisesta alkoholiongelmasta on uskallettava puhua potilaan kanssa.

- Potilaan kannalta se, että lääkäri puuttuu potilaan alkoholinkäyttöön, ei saa olla häpeän tai ylenkatsonnan asia, vaan kertoo siitä, että lääkäri haluaa auttaa ongelmassa, Pälve korostaa.

Luxemburgissa järjestetyn CPME:n kokouksen osallistujat pohtivat myös rattijuopumuksen promillerajoja. Eri Euroopan maiden välinen variaatio 0,2:sta 0,8:een promilleen oli osanottajien mielestä liian laaja. CPME:n mielestä promilleraja saa olla korkeintaan 0,5.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030