Lehti 3: Liitto toi­mii 3/2018 vsk 73 s. 150 - 152

Eväitä muutokseen lääkäripäivillä

Lääkäri 2018 -tapahtuma keräsi Helsingin Messukeskukseen yhteensä 6 700 osallistujaa. Teemana oli muutos.

Sari Kosonen
Kuvituskuva 1

Lääkäriliitolla oli suuri osasto, Lääkäritori, yhdessä Lääkärilehden, Finska Läkaresällskapetin, GPF:n, NLY:n, SELYn ja Pro Medicon kanssa.

Kuvituskuva 2

Terveydenhuollon megatrendit olivat hyvin esillä kurssitarjonnassa. Tutkimusprofessori Markus Perola kertoi geeniteknologian tulosta lääkärien arkipäiväiseksi työkaluksi.

Kuvituskuva 3

Lääkäritorilla kävijöillä oli mahdollisuus mm. tutustua Lääkäriliiton uuteen strategiaan ja saada vinkkejä ­Facebookin, Twitterin ja Instagramin käyttöön.

Kuvituskuva 4

Pohjolan ja Suomi-yhtiön palkinnon saanut ­emeritaprofessori Marjukka Mäkelä korosti juhlapuheessaan priorisoinnin tärkeyttä.

Kuvituskuva 5

Kaikille avoin yleisötilaisuus järjestettiin Sanomatalossa 9.1. yhteistyössä Helsingin Sanomien ­toimituksen kanssa. Kuvassa professori Kirsi Pietiläinen sekä tilaisuuden juontajat, Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju ja toimittaja Päivi Ala-Risku.

Kuvituskuva 6

Luentojen rinnalla tarjolla oli myös ihan uutta. Fringe-sessiossa nähtiin lääketieteen piiristä nousevia esityksiä, joissa esitystapa yllätti. Uutta voi oppia myös vaikkapa tanssin tai laulun kautta!

Kuvituskuva 7

Valtiovallan tervehdyksen Lääkäri 2018 -tapahtumaan toi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. – Lääketieteen ammattilaisten eikä päättäjien pidä alistua vaihtoehtoisten faktojen edessä. Ei ole vaihtoehtoisia faktoja. On tiede ja faktoja, joiden tehosta on tutkittua näyttöä, Saarikko totesi.

– Muutos on vahvasti läsnä lääkärien työssä. Muutosta on terveydenhuollon rakenteissa, lääketieteessä, hoitokäytännöissä, potilaiden odotuksissa ja meidän kaikkien omassa työssä. Tietojen ja taitojen ylläpitäminen vaatii jatkuvaa päivitystä, totesi Lääkäri 2018:n johtoryhmän puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju.

– Kansalaisten rooli terveyspalvelujen käyttäjänä vahvistuu. Terveystietoa on saatavilla valtavasti, ja se kiinnostaa ihmisiä. Valitettavasti osa terveysuutisista on vailla mitään tutkimuspohjaa. Meitä asiantuntijoita pitää rohkaista osallistumaan ja vastaamaan virheellisiin väittämiin, Parkkila-Harju sanoi.

Tänä vuonna Lääkäri 2018:n yhteydessä järjestettiin Sanomatalossa yleisötilaisuus, jossa pohdittiin, mitä muutos tarkoittaa potilaan hoidossa ja lääkärin työssä. Tilaisuudessa esiintyivät lihavuustutkija, professori Kirsi Pietiläinen, infektiolääkäri, professori Anu Kantele, etälääkäri Mikko Lehtovirta sekä ensihoitolääkäri Teuvo Määttä.

– Yleisötilaisuus herätti suurta mielenkiintoa. Tavoitteemme viedä asiallista terveystietoa myös yleisölle saanee jatkoa, Parkkila-Harju kertoi avajaisissa.

Monipuolinen kurssitarjonta

Kurssitarjonta avasi muutokseen monenlaisia näkökulmia. Terveydenhuollon tulevaisuuden megatrendejä kuten digitalisaatiota, geeniteknologiaa ja tekoälyn käyttöä käsiteltiin useilla kursseilla.

Sote-uudistusta valotettiin monelta kantilta. Teemoja olivat mm. lainsäädännön sotelle asettamat puitteet, suurten terveyspalveluyritysten rooli ja sote-ajan johtaminen.

Eniten osallistujia oli kandikurssilla "Eväitä päivystykseen" (769 osallistujaa). Muista kursseista eniten osallistujia saivat "Vatsavaivoja muksusta muoriin" (391), "Toiminnalliset häiriöt – miten tunnistat ja hoidat?" (378), "Sote-uudistuksen toimeenpano – muutokset lähivuosina" (344) ja "Krooninen väsymysoireyhtymä" (315).

Kaikki on mahdollista, entä tarpeellista?

Kaikille – myös näyttelyvieraille – avoimia kursseja oli tänäkin vuonna useita, mm. "Taustaäly vai taustahäly – keinoäly tulossa" ja "Liikaa vai liian vähän lääketiedettä".

Keskiviikon pääluennolla professori Kirsi Pietiläinen kertoi elintapamuutoksista lihavuuden hoidossa. Torstaina teologi, päätoimittaja Jaakko Heinimäki pohti työelämän muutoksia ja painotti terveydenhuollon eettisiä periaatteita.

Perjantain pääluennoitsija oli emeritaprofessori Marjukka Mäkelä, joka vastaanotti Pohjolan ja Suomi-yhtiön palkinnon tunnustuksena näyttöön perustuvan lääketieteen edistämisestä. Mäkelä toimi Käypä hoito -toimituksen ensimmäisenä päätoimittajana sekä johti Stakesissa ja THL:ssä terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikköä Finohtaa kaksitoista vuotta.

– Näyttöön perustuvan terveydenhuollon looginen seuraava askel on priorisointi. Se edellyttää laajaa julkista keskustelua ja poliittista tahtoa. Arkkiatria lainaten: kaikki alkaa olla teknisesti mahdollista, mutta kaikki ei ole tarpeellista, Mäkelä painotti.

Lue myös

Lääkäritorilla sotea ja somea

Lääkäri 2018 -tapahtuman laaja näyttely oli avoin lääkärien lisäksi hammaslääkäreille, eläinlääkäreille, apteekkihenkilökunnalle ja lääketieteen 4., 5. ja 6. vuosikurssien opiskelijoille. Osastojen lisäksi näyttelyssä oli tietoiskuja, lounassymposiumeja sekä ajankohtaisia debatteja. DigIT Pop up -alueella esittäytyivät terveysteknologiayritykset ja lääketieteen uudet digiratkaisut.

Lääkäriliitolla oli suuri osasto yhdessä Lääkärilehden, Finska Läkaresällskapetin, GPF:n, NLY:n, SELYn ja Pro Medicon kanssa. Lääkäritorilla kävijöillä oli mahdollisuus mm. tutustua Lääkäriliiton uuteen strategiaan ja keskustella sote-uudistuksesta liiton asiantuntijoiden kanssa. Torilla oli myös someklinikka, jossa Dr Mikko (Lehtovirta) innosti lääkäreitä lähtemään mukaan someen ja antoi käytännön vinkkejä.

Lääkäri 2018 -tapahtuma järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa 10.-12. tammikuuta. Lääkäripäivät on Suomen suurin terveydenhuoltoalan ammattitapahtuma ja vuoden tärkein lääkärien koulutustapahtuma. Sen järjestävät Suomen Lääkäriliitto, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim ja Finska Läkaresällskapet. Näyttelyn järjestämisestä vastaa Suomen Messut.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030