Lehti 17: Liitto toi­mii 17/2002 vsk 57 s. 1960 - 1963

FiMnetistä luettua

Tälle pastalle on koottu lehden toimituksen toimesta otos lääkärien FIMnet-tauluillaan käymästä keskustelusta.

Sijaistamattoman väestövastuulääkärin potilaiden hoito on keskusteluttanut Fimnetläisiä lääkäreitä pitkään. Keskustelun kokoavasta ja käytäntöä varten ohjeen antavasta kommentista käyköön seuraava: Miten sitten pitäisi toimia tilanteessa, jossa sijaisia ei oteta tai saada? Väestövastuusopimus velvoittaa tietenkin hoitamaan sopimuksen mukaisesti siihen kirjatussa määräajassa oman väestön, ei muuta. Työnantajalla on direktio-oikeutensa perusteella oikeus antaa muutakin työtä, mutta silloin sopimuksen muut velvoitteet voi kyllä unohtaa. Mistään kolmen päivän säännöstä ei enää tarvitse puhua, eikä kenenkään pidä tuntea millään tavalla huonoa omaatuntoa jos potilaiden hoitoon pääsy viivästyy. Vastuu asiasta on yksinomaan työnantajalla.

Kommentoijan mukaan lääkärit ovat käytännössä kuitenkin venyneet ja tehneet sijaistamatonta työtä, jopa sopimuksen mukaisin korvauksin. Useilla paikkakunnilla on kuitenkin tehty paikallisia ratkaisuja tai sopimuksia väestövastuulääkäreiden urakoimista toisten potilaista. Tällöin korvaukset ovat olleet selvästi sopimuksen määräämiä parempia jopa kaksinkertaisiakin. Ongelmasta on tiettävästi keskusteltu myös Kunnallisen työmarkkinalaitoksen kanssa, eivätkä he ole tuoneet julki mitään sitä vastaan, että paikallisesti tehdään edellä kuvattuja sopimuksia.

Erikoilääkärikonsultaatioiden ostomahdollisuuksia privaatista on pohdiskeltu sijaistamattoman väestövastuulääkärin potilaiden hoidosta käydyn keskustelun kupeessa. Pääsääntöisesti tätä toimintaa kannatetaan: Tampereen ympäryskunnat ovat ostaneet jo yli 10 vuotta erikoiskonsultaatioita ja toimenpiteitä yksityissektorilta. Systeemi on vakiintunut ja se on todettu kaikkien toimijoiden kannalta toimivaksi. Järjestelyjä kohtaan ei ole esitetty suurempaa kritiikkiä, eikä kukaan ole purkanut tai lopettanut ko. menettelyä. Konsultaatioiden ostaminen on vähitellen ollut laajentumaan päin.

Vaikka Erikoissairaanhoidon palvelujen nykyistä laajempaa ja systemaattisempaa ostamista yksityissektorilta kannatetaan, tämän toiminnan pitää olla harkittua ja palveluiden kokonaistuotantoon suhteutettua: Uskon, että tällainen perusterveydenhuollon kautta tapahtuva valikoiva erikoissairaanhoidon palveluiden käyttö on sekä joustavaa että kustannustehokasta. Ydinkysymyshän on, että väestövastuulääkäri hallinnoi tätä erikoislääkäripalveluiden käyttöä. Tällöin hankitaan niitä erikoissairaanhoidon palveluita, joista potilaalle on selkeää hyötyä, eikä kunnalle aiheudu ylimääräisiä kustannuksia.

Keskustelu on rajattava niihin terveyskeskuksen ostamiin erikoislääkärikonsultaatioihin, jotka aikaisemmin on hankittu vain sairaaloista. Tälle järjestelmälle palveluiden osto yksityissektorilta kunnallisen sairaanhoidon asemasta on tullut vaihtoehdoksi .Terveyskeskuksen perusterveydenhuollon lääkäreiden korvaaminen kokonaan ostopalveluisna on jo eri asia.

Lue myös

Ulkomailla töissä olevat Suomen Lääkäriliiton jäsenet kaipailevat lisäpotkua Suomen Lääkäriliiton kansainväliseen toimintaan: Jokohan olisi Suomen Lääkäriliitossakin herättävä globalisaation aikakauteen ja ainakin tehtävä organisaatiossa EU-jäsenyyden hengessä tarpeelliset muutokset ihmisten, tavaroiden ja pääomien vapaan liikkuvuuden edistämiseksi EU-maiden kesken.

Olisi kohtuullista, että SLL vähintäänkin saattaisi konkreettisen käytännön tasolle yhteistyön British Medical Assosiation'in ja muitten vastaavien veljesjärjestöjen kanssa. Organisaatioiden ylätasolla tapahtuvien kohteliaisuuksien vaihdon lisäksi olisi ryhdyttävä palvelemaan käytännössä niitä jäseniä, jotka tekevät arkisia lääkärin töitä toisessa maassa.

Kirjoittaja kyselee lisäksi, miten tulee edetä Suomen Lääkäriliiton Suur-Lontoon paikallisosaston perustamisessa, ja mitä tukea liiton järjestöosasto antaa sille toiminnan käynnistämisvaiheessa:

Teillä Helsingissä kun siellä Mäkelänkadulla on pelit ja vehkeet, tietojärjestelmät ja henkilöstöresurssit, niin pankaapas myös saman tien keskustelun pohjaksi ajantasainen poiminta tämän hetken jäsenrekisteristä Suomen ulkopuolella toimivista lääkäreistä. Maittaiset määrät ovat kiinnostavia. Varmemmaksi vakuudeksi, tämä ei ole tarkoitettu ihan pelkäksi huulenheitoksi.


Kirjallisuutta
1
Nettikeskustelun lukaisi Taito Pekkarinen; kursivoidut tekstit ovat eri puheenvuoroista toimitettua suoraa lainausta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030