Fysioteekki pistää liikkumisreseptin toimimaan
Karjaalla Folkhälsanin lääkärien määräämät liikkumisreseptit ovat tehokkaassa käytössä. Reseptin kanssa mennään apteekkia vastaavaan fysioteekkiin. Fysioterapeutti Pirjo Laatikainen-Bergstöm uskoo, että usein vain lääkärin sana on kyllin painava, jotta asiakas on valmis muuttamaan liikkumistottumuksiaan. Lääkäri Susanna Melkas taas uskoo, että vain fysioteekki tuo reseptille käyttöä.
Vuonna 2001 kehitetyn liikkumisreseptin tavoitteena on ollut lisätä liikuntaneuvontaa ja ihmisten tietämystä liikkumisen terveysvaikutuksista. Samalla on haluttu herättää lääkärien kiinnostus terveyttä edistävään liikuntaan ja kannustaa heitä määräämään potilailleen liikkumisreseptejä.
Folkhälsanissa on otettu mallia Ruotsin Malmösta, jossa apteekit on varustettu fysioteekeilla. Folkhälsanin edustajat osallistuivat keväällä 2004 Göteborgissa pohjosmaiseen liikkumisreseptikonferenssiin, ja innostuivat kehittämään oman mallin. Pilottitoiminta alkoi tämän vuoden alussa Östanlidin toimipisteessä Pietarsaaressa ja Karjaalla. Vastaanotto on ollut niin innostunutta, että kokeilua jatketaan ja fysioteekkeja saatetaan perustaa muuallekin maahan.
Liikuntaideoiden pankki
Fysioteekki on erillään apteekista, mutta toimintaperiaate on samankaltainen. Liikkumisreseptillä asiakas saa yhteystietoja ja konkreettista oppia siitä, millaista liikuntaa hänen kannattaa harrastaa.
Karjaalainen
Pirjo Laatikainen-Berström
on fysioteekkari. Terveyden edistämiseen perehtyneenä fysioterapeuttina hän kartoittaa asiakkaan liikuntatottumukset. Sitten hän etsii tälle sopivan liikuntaryhmän tai antaa ohjeet itsenäiseen harjoitteluun. Kolmen kuukauden kuluttua asiakas ja Pirjo tapaavat, ja tutkivat liikunnan vaikutuksia. Asiakkaan tilanne kerrotaan myös liikkumisreseptin määränneelle lääkärille.Karjaalla on noin 9 600 asukasta. Heistä noin sata on asioinut viime vuoden aikana fysioteekissa.
Suurin osa liikkumisresepteistä tulee työterveyshuollon lääkäreiltä. Karjaalla Folkhälsanin työterveyshuollossa ja terveyskeskuksessa työskentelevä lääkäri
Susanna Melkas
kertoo määräävänsä liikkumisreseptin noin joka viidennelle potilaalle. Joukossa on yleisimmin sydän- ja verisuonitaudeista, diabeteksesta tai erilaisista mielenterveysongelmista kärsiviä potilaita.- Asiakkaan oma motivaatio on tärkeintä. Tuloksia syntyy vain, kun asiakas on valmis muuttamaan liikuntatottumuksensa pysyvästi, Laatikainen-Bergström muistuttaa.
Liikunnan merkityksen ymmärtäminen
Fysioteekissa käynti on ilmainen, ja lähetteen voi kirjoittaa kuka tahansa lääkäri.
Susanna Melkaksen mukaan esimerkiksi masennuksesta tai yksinäisyyden tunteista kärsivät potilaat ovat saaneet liikkumisreseptistä potkua arkeensa. Myös fibromyalgian oireet voivat lieventyä liikunnan avulla.
- Fysiologiset vaikutukset eivät näy sydän- ja verisuonitaudeissa nopeasti, mutta esimerkiksi verenpaineessa laskua tapahtuu jo yllättävän pian, Melkas muistuttaa.
Hänen mielestään fysioteekki on enemmän kuin tarpeen liikkumisreseptin käytölle, sillä esimerkiksi ylipainoisen asiakkaan saattaa olla hyvin vaikea aloittaa omaehtoinen liikunta.
- Lääkärin on vaikeampi järjestää säännöllistä seurantaa, kun taas fysioterapeutin luona asiakas voi käydä useita kertoja, Melkas perustelee.
Pirjo Laatikainen-Bergström kertoo, että itsenäisen harjoittelun tueksi voi lainata esimerkiksi kävelysauvat, sykemittarin tai askelmittarin.
Miten otan puheeksi?
Laatikainen-Bergström sanoo, että eniten liikkumisreseptejä kirjoittavat ennakkoluulottomat lääkärit, jotka ovat mieltäneet liikunnan merkityksen.
- Liikuntareseptin kirjoittaminen saattaa tuntua tavallisen reseptin kirjoittamista haastavammalta tehtävältä. Kuitenkin vain lääkärillä on niin iso auktoriteetti ja toisaalta vastuu potilaan terveydestä, että hänen sanansa uskotaan, Laatikainen-Bergström muistuttaa.
Aluksi Folkhälsan käänsi Jyväskylän yliopiston, KKI-ohjelman, Suomen Reuma-, Lääkäri- ja Sydänliiton sekä UKK-instituutin kehittämä reseptin ruotsiksi. Lääkärit toivoivat kuitenkin selkeämpää ja nopeammin täytettävää reseptiä, joten nyt käytössä on uusi malli. Lääkäri kirjoittaa siihen potilaan diagnoosin. Lisäksi hän määrittelee, onko potilaan tarpeen kehittää hapenottokykyä, lihaskuntoa vai yleistä kehon liikkuvuutta.
- Aiempi resepti oli työläämpi täyttää. Uuden version kirjoittaminen vie vain pari minuuttia, Melkas kertoo.
Pirjo Laatikainen-Bergström muistuttaa, että lääkäri voi käyttää juuri sellaista liikkumisreseptiä kuin haluaa.
- Käsin kirjoitettu A4-paperikin on ihan hyvä, sillä sisältö ratkaisee, Laatikainen-Bergstöm rohkaisee.
Tulevaisuudessa tavoitteena on yhdistää fysioteekkitoimintaan myös ravitsemusterapeuttien osaaminen. Ja ehkäpä myös tupakasta vieroittaminen tai seksuaalineuvonta nuorille.
- Harvoilla muilla määräämillämme resepteillä on muuten niin paljon positiivisia sivuvaikutuksia kuin tällä, Melkas nauraa.
Lisää tietoa fysioteekkien toiminnasta:
aila.saari@folkhalsan.fi