Lehti 51-52: Liitto toi­mii 51-52/2003 vsk 58 s. 5233

Global Finland?

Juha Pekka Turunen

Kehitysyhteistyöneuvottelukunnassa (KYNK) käsitellään Suomen Lääkäriliiton, Hammaslääkäriliiton ja Eläinlääkäriliiton kehitysyhteistyöhankkeita. Yhteisiä hankkeita on ollut tähän saakka vähän, mutta nyt tilanne on muuttumassa.

Viime keväänä KYNK kutsui koolle laajan foorumin käsittelemään kansainvälisen terveydenhuollon nykytilaa ja tulevaisuutta maassamme. Suomi poikkeaa muista Pohjoismaista siinä, ettei meillä ole yhtään kansainväliseen terveydenhuoltoon keskittynyttä laitosta tai yliopistoa, vaan toiminta on hajautunut ja yksittäisten aktiivisten toimijoiden varassa. Maailman välimatkat sen sijaan ovat pienenemässä ja rajat avautumassa. Ihmiset, taudit ja taudinaiheuttajat liikkuvat aivan eri tahtiin kuin entiseen aikaan. Toisaalta sekä paikallaan pysyvien yksilöiden että siirtolaisiksi lähtevien omat, joskus erilaiset kulttuuriarvot ja tavat toimia ovat syvään juurtuneita. Elämänkatsomus, kieli, rotu, uskonto: miten erilainen kulttuurien kirjo onkaan!

Suomi tarvitsee tulevaisuuttaan varten yliopistollisen yksikön, joka tuottaa tutkimustietoa ja opettaa terveydenhuollon henkilöstöä kohtaamaan globalisaation omassa työssään. Yksikkö voi koota eri lääkärikuntien asiantuntemusta, mutta tuekseen se tarvitsee yhteyksiä yhteiskunnalliseen ja humanistiseen tutkimukseen. Eläinten merkitys ihmisten terveydelle ja toimeentulolle on aina ollut merkittävä. Rajantakainen Venäjä on tässä mielessä nyky-Suomeen verraten Villi Itä ja koelaboratorio.

Kehitysyhteistyö on Suomessa ollut laajalti Afrikka-painotteista. Siellä hätä ja avun tarve on suuri edelleen. Entisen ajan tavarantoimittamisesta on kuljettu pitkä matka nykyiseen kohdemaan henkistä pääomaa kasvattavaan yhteistyöhön. Silti materiaalinen tarve erityisesti lääketieteellisessä mielessä on tavattoman tärkeää. Suurimpina haasteina on Hiv, malaria ja aliravitsemus. Myös pahatapaisesti terveysvaikutteinen länsimaisuus pyrkii kehittyvien maiden kehittyville markkinoille tupakan ja päihteiden muodossa.

Länsimaiset lääkärijärjestöt voivat auttaa kehittyviä kollegajärjestöjään organisoimaan koulutusta ja tiedotusta. Olemmekin aloittaneet neuvotteluja Etiopian lääkäriliiton kanssa mahdollisen yhteisprojektin suunnittelemiseksi.

Lue myös

Hyvänä kansainvälisen terveydenhuollon toimintamallina on ensi kesänä kolmannen kerran järjestettävä Global Health -kurssi, jonka päävastuu on siirtynyt Lääkäriliitolta David Livingstone -seuralle. Kurssille valitaan 15-18 loppuvaiheen lääketieteen opiskelijaa tai valmista lääkäriä viidestä maasta ja Suomesta vastaava määrä eri tiedekunnista. Kaikki osallistujat ovat yhden kuukauden Suomessa teoriajaksolla ja sen perään ulkomaalaiset lääkärit yhden kuukauden harjoittelussa Suomessa ja suomalaiset eri kohdemaissa. Ensi vuoden kohdemaita ovat Chile, Filippiinit, Nigeria, mahdollisesti Intia ja Tansania. Ensimmäistä kertaa mukana on myös hammaslääketieteen opiskelijoita tai vastavalmistuneita. Kurssin järjestäjinä toimii ensi kertaa laajempi vastuuorganisaatio, mukana Ulkoministeriön, Suomen Lääkäriliiton ja David Livingstone -seuran lisäksi lääketieteelliset tiedekunnat, Väestöliitto, Duodecim, Suomen Hammaslääkäriliitto ja Apollonia.

Uusittu Lääkäriliiton opas Lääkäriksi kehitystyötehtäviin ilmestyy lisäksi loppukeväästä. Siinä on tärkeää koottua tietoa kehitysyhteistyötehtävistä kiinnostuneille kollegoille.

Hyvää joulua! Muista lähimmäistäsi - lähellä ja kaukana.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030