Global Health -kurssi konkretisoi Afrikan terveystilanteen
Global Health -kurssin sisältö ja käytäntö kohtasivat, kun kehitysmaiden terveysongelmia käsiteltiin ensi kertaa keskellä terveyskriisiä, Tansanian Dar es Salaamissa.
Maailmanlaajuisen terveyspolitiikan osaamista ja kehitysmaiden terveydenhuollon ongelmia tuntevia ammattilaisia tarvitaan Suomessa nykyistä enemmän. Tilannetta on yritetty parantaa jo useana vuonna järjestetyillä Global Health -kursseilla, jotka ovat tuoneet yhteen suomalaisia ja kehitysmaiden terveydenhuollon ammattilaisia.
Tansanian Dar es Salaamissa heinä-elokuussa järjestettävälle kurssille osallistuu Suomesta 11 valmistunutta tai opintojensa loppuvaiheessa olevaa lääkäriä, hammaslääkäriä ja eläinlääkäriä. Tansaniasta osallistujia on 15 ja heidän koulutustaustansa on laajempi, mukana on lääkäreiden lisäksi myös mm. farmaseutteja ja sairaanhoitajia.
Kurssi käsittelee globaaleja terveysuhkia laajasti ja pureutuu sairauksien lisäksi myös terveyspoliittisin kysymyksiin, kuten köyhyyden ja terveyden yhteyteen sekä terveydenhuollon henkilöstön aivovuotoon. Kurssin järjestävät suomalaiset terveydenhuoltoalan järjestöt ja yliopistojen tiedekunnat.
Kurssin avasi Suomen Tansanian suurlähettiläs
Juhani Toivonen
ja sen opettajakunta koostuu pääosin tansanialaisyliopistojen henkilöstöstä, muutamalla eurooppalaisella täydennyksellä. Tansaniassa kahden viikon teoriaopetuksen ja sitä seuraavien kenttäjaksojen organisoinnista vastaa Muhimbili University of Health and Allied Sciences (MUHAS).Suomen kehitysavulla Tansaniassa on pitkät perinteet, ja mm. kurssipaikkana toimivaa Muhimbilin hammaslääketieteellistä tiedekuntaa on kehitetty yhteisvoimin jo 1970-luvulta alkaen. Yliopistosta löytyy myös paljon Suomesta oppinsa saaneita opettajia.
Lääketeollisuuden roolin kaivattiin täsmennystä
Yksi kurssin tansanialaisosallistujista, sisätautilääkäri
Francis Mhimbira
, piti kurssia korkealaatuisena, mutta olisi toivonut mukaan osuutta lääkkeiden saatavuuden ja hinnoittelun merkityksestä kehitysmaille.- Lääketeollisuuden roolin laajempi käsittely olisi ollut arvokas lisä.
Mhimbiran mukaan tansanialais-suomalaisen ryhmän dynamiikka on tuonut lisäarvoa. Mm. malarian torjuminen puhutti kurssilaisia vilkkaasti myös käytävillä luennon jo päätyttyä.
Suomalaiset osallistujat toivoivat etukäteen kurssilta kehitysmaiden sairauksiin keskittymisen sijasta laajempaa näkökulmaa kansainvälisiin terveyshaasteisiin. Jo ensimmäisen viikon jälkeen nämä odotukset tuntuivat täyttyneen.
- Köyhyyden ja terveyden välinen riippuvuussuhde ei opinnoissani Suomessa tullut juuri ollenkaan esille, kertoi opintojensa loppusuoralla oleva
Maria Rajecki
.Rajecki piti hyvänä myös kurssin monitieteellisyyttä eli hammas- ja eläinlääkäreiden mukanaoloa. Kurssin tansanialaisten luennoitsijoiden taso kesti Rajeckin mukaan hyvin vertailun suomalaisten opettajien kanssa.
Parhaillaan käynnissä on kenttäjakso, jolloin kurssilaiset tutustuvat Tansanian terveydenhuollon ja eläinlääkinnän todellisuuteen myös miljoonakaupunki Dar es Salaamin ulkopuolella.
Global Health -kursseja on järjestetty Suomessa vuodesta 2001 alkaen. Tämän vuoden kurssin päävastuullinen järjestäjä on Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, ja se toteutetaan ulkoministeriön myöntämän kansalaisjärjestötuen avulla.
Tampereen yliopiston lääketieteellisellä tiedekunnalla on keskeinen rooli opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa yhdessä eri kehitysmaiden kumppanuusinstituuttien kanssa. Tansanian lisäksi yhteistyömaita ovat aiempina vuosina olleet Chile, Etelä-Afrikka, Filippiinit, Intia, Kiina ja Nigeria.
Lääkäriliiton ja Duodecimin lisäksi kurssien suunnitteluun ja organisointiin osallistuvat Finska Läkaresällskapet, Kansanterveyslaitos, Väestöliitto, Hammaslääkäriliitto, Apollonia, Odontologiska Samfundet i Finland, Eläinlääkäriliitto, David Livingstone -seura, Lääkärin sosiaalinen vastuu ja FiMSIC.