Lehti 43: Liitto toi­mii 43/2006 vsk 61 s. 4506 - 4507

Helsingin Sanomien Marjut Lindberg: Lääkäri pelkää kollegiaalista tuomiota

Moni lääkäri tuntee Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittajan Marjut Lindbergin nimen. Valtakunnan päämediassa kirjoitettuja, terveydenhuoltoa koskevia juttuja luetaan useilla työpaikoilla suurennuslasin kanssa. - Yllätyn kuitenkin joka kerran, kun kuulen jonkun pelkäävän minua. Mutta olen minäkin joskus pelännyt lääkäreitä, Lindberg tunnustaa.

Tanja Hannus

Terveydenhuollosta yli 20 vuoden kokemuksella kirjoittava Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja

Marjut Lindberg

ei usko, että lääkärien ja toimittajien intressit olisivat kovinkaan ristikkäiset tai vastakkaiset. Kummatkin tarvitsevat toisiaan.

- Toimittaja tarvitsee ammattilaisen kertomaan terveydenhuollon ajankohtaisimmat asiat. Ja terveydenhuolto tarvitsee ammattilaisen ilmaisemaan asiat niin, että suuri yleisö ymmärtää ne, Lindberg muistutti Lääkäritalolla 12. lokakuuta järjestetyssä Lääkäri kohtaa median -tapahtumassa. Tilaisuuden järjestivät Suomen Lääkäriliitto ja Helsingin Sanomalehtimiesyhdistys.

Uutiskärki voi muuttua matkalla

Marjut Lindbergin mielestä lääkärien ja toimittajien välejä hiertää se, että osa lääkäreistä pelkää mediaa. Tämä taas johtuu siitä, että haastattelujen antamisen hoitavat yleensä vain tietyt lääkärit, eikä muille pääse syntymään kokemusta median kanssa toimimisesta.

- Professorit, joiden työpaikka on useimmiten Hus:ssa, saavat sanoa mitä vaan, ja kollegat hyväksyvät sen mukisematta. Muut lääkärit taas pelkäävät ilmaista näkemyksiään, sillä he pelkäävät kollegiaalista tuomiota ja kollegojen silmätikuksi joutumista.

Lindberg uskoo lääkärien aristelevan toimittajia, koska näiden ajatellaan olevan aina valmiina paljastamaan jymyuutisia tai erilaisia ikäviä kytköksiä. Toimittaja tekee kuitenkin vain työtään eikä hänen tarkoituksensa ole munata haastateltavaa tekemällä virheellisiä tai harhaanjohtavia juttuja.

- Haastateltavalla on oikeus tarkistaa lausuntonsa ja nähdä, missä yhteydessä hänen sanomisiaan käytetään, Lindberg vahvistaa.

Lääkärin on kuitenkin hyvä tietää, että joskus jutun näkökulma voi vaihtua. Suurempi uutinen voittaa aina, ja joskus se löytyy samalla, kun juttua työstetään esimerkiksi haastattelemalla eri henkilöitä.

Herkkähipiäisten kohtaaminen

Yksi Lindbergin työhistorian merkittävimmistä ja suurimmista omista jutuista on apteekkarien ja lääketeollisuuden kytkykaupan paljastaminen. Tällä hetkellä hänen työnsä jatkuu siitä, mihin uutistoimittaja-kollegojen jutut päättyvät. Pääkirjoitustoimittaja harjoittaa mielipide- ja asennevaikuttamista.

- Tarkkailen ja pohdin, mitä terveydenhuolto saa yhteiskunnassamme aikaan, mitä se tarkoittaa, mitä se tuottaa ja miten sitä voisi jalostaa. Minussa elää yhä halu toimia yhteiskunnan vähempiäänisten eteen, Lindberg kertoo.

Lue myös

Lääketieteen toimittajat ry:n puheenjohtajana Lindberg tietää, että kahden herkkähipiäisen ammattikunnan välissä on joskus vaikea luovia. Hän myöntää itsekin pelänneensä lääkäreitä aloitellessaan lääketieteen toimittajan uraansa. Kokemus on kuitenkin hälventänyt pelkoja. Lääkärien ja toimittajien yhteistyö on tärkeää, sillä esimerkiksi ikääntyvät ja suuret ikäluokat tarvitsevat jatkuvaa terveysvalistusta.

Lindberg toivoisi lääkärien tiedostavan sen, että potilas kaipaa hyväksyntää ja saattaa ostaa sitä itselleen myös sanottujen uskomushoitojen avulla.

- Huomioiduksi ja kosketetuksi tulemisen tarve on kasvanut. Tämä ei tarkoita sitä, että esimerkiksi kirurgin erikoisosaamista pitäisi kohdistaa potilaille lepertelyyn. Potilaan pitää kuitenkin kokea, että lääkäri kohtaa hänet ja kuuntelee häntä oikeasti, Lindberg sanoo.

"Toivon toimittajilta lähdekritiikkiä"

Tohtorit ja toimittajat tapasivat

Lääkäriliiton jo parinkymmenen vuoden ajan järjestämät Lääkäri kohtaa median -tilaisuudet saivat jatkoa Lääkäritalolla Helsingissä 12.10.2006. Joukko Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen toimittajia ja Lääkäriliiton jäseniä kokoontui hakemaan lisää yhteisymmärrystä. Vastaavia tilaisuuksia on luvassa eri puolille Suomea.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030