Lehti 46: Liitto toi­mii 46/2007 vsk 62 s. 4347

Hoitajat pakkohoitamaan

Antti Tamminen

TEHY on saanut koko valtakunnan hätääntymään ja miettimään, mikä on tärkeää ja välttämätöntä työtä. Maan hallituskin voi vielä kaatua tähän kriisiin. Aikaisempien normaalien lakkojen huonojen kokemusten jälkeen TEHY on valinnut työtaistelutoimekseen laajan joukkoirtisanoutumisen. Työtaistelun rajuudesta huolimatta TEHY on tähän mennessä jo pelkällä uhalla mielestäni voittanut tiedotuskamppailun. Tosin ennustan, että työnantaja ajaa tilanteen irtisanoutumisiin asti, ja kun potilasturvallisuus konkreettisesti vaarantuu, tiedotusvälineiden suhtautuminen kääntyy hoitajia vastaan. Ottaen huomioon viime viikkojen osin oikeutettukin painostus irtisanoutujia kohtaan ja syytökset potilasturvallisuuden vaarantamisesta, hoitajat ovat pysyneet erittäin yhtenäisinä vaatimustensa takana, mikä osoittaa kuinka tosissaan kaikki ovat mukana tulevassa työtaistelussa.

Ottamatta kantaa TEHYn nykyisten vaatimusten tasoon, hoitajat ovat viime vuosikymmeninä kyllä jääneet palkkakuoppaan ja he ovat erittäin kyllästyneitä palkkana näkyvään aliarvostavaan suhtautumiseen. Tosin TEHY on itsekin syyllinen huonoon palkkatasoon: he eivät ole suostuneet siihen, että erikoisosaamisesta tai vastuusta saisi korkeampaa korvausta, vaan ovat aina vaatineet mahdollisimman samansuuruista palkkaa kaikille sairaanhoitajille. Lääkäriliitto pääsi tällaisesta ajattelusta eroon muutama VES-kierros sitten, mikä on nostanut kaikkien lääkärien palkkoja vuosien mittaan sopimuskorotuksia enemmän. Ihmettelen joidenkin työmarkkinajohtajien kommentteja siitä, että julkisen sektorin työntekijät eivät ansaitsisi koskaan suurempaa palkankorotusta kuin teollisuustyöntekijät, vaan korotusten pitäisi olla enintään samansuuruisia tai mieluummin matalampia kuin teollisuudessa ja yksityissektorilla. Koska näin on tehty, julkisen sektorin palkat ovat jääneet jälkeen. Tämä on osaltaan saattanut hoitajat tähän tilanteeseen.

Sairaanhoitopiirit ovat viime viikkoina suunnitelleet erilaisia toimia potilasturvallisuuden takaamiseksi. Lääkäreillekin on aloitettu muuntokoulutusta normaalisti hoitajien käyttämiin laitteisiin. Jos irtisanoutumiset toteutuvat ja sairaanhoito vaikeutuu, ei lääkäreitäkään voida pakottaa tekemään työtä, jota emme osaa tai käyttämään laitteita, joita emme osaa käyttää. Kriisi tuo esiin todelliset johtajat ja henkilöt, jotka pystyvät kantamaan vastuuta. Suunnitelmat potilasturvallisuuden takaamiseksi ja niistä tiedottamisen ovat hoitaneet ylilääkärit ja johtavat lääkärit. Mutta vastaaville paikoille pyrkivät ja omaa hallinto- ja johtajakoulutustaan korostavat ylihoitajat, terveydenhuollon maisterit, ovat olleet viime viikkoina merkillepantavan hiljaa kuin odottaen, että heille kerrottaisiin mitä pitää tehdä.

Lue myös

Maan hallitus yrittää saada eduskunnassa hyväksytyksi ainutkertaista potilasturvalakia. Useat hoitajat ovat niin suuttuneita tilanteestaan, että todennäköisesti osa irtisanoutuneista ei palaa takaisin töihin, vaikka TEHY tekisi hyvänkin sopimuksen. Potilasturvalaki vain vahvistaa heidän päätöstään joko vaihtaa alaa tai maata. Toivottavasti laki saadaan koskemaan vain irtisanoutuneita hoitajia, eikä muita terveyden- ja sairaanhoidon ammattilaisia, esimerkiksi lääkäreitä.

Lääkärilakon aikana nousi esiin useita ongelmia terveyden- ja sairaanhoidossa, mikä johti suunnitteluun järjestelmien tehostamiseksi ja parantamiseksi. Samoin on käynyt jo nyt: pelkästään uhkaamalla työtaistelulla TEHY on saanut keskustelun alkamaan. Tämä tulee olemaan yksi taistelun saavutuksista, oli tuleva sopimus minkälainen tahansa. Onneksi me saimme sovittua virkaehtosopimuksen jo syksyllä. Ei olisi kummankaan ryhmän, ei hoitajien eikä lääkärien, edun mukaista olla työtaistelussa samaan aikaan.

Ennustan, että hoitajien irtisanoutumisten annetaan toteutua, mutta tilanne ei tule kestämään montaa päivää. Tänä aikana lääkärien on pidettävä pää kylmänä ja tehtävä vain niitä toimenpiteitä ja niitä töitä mitä osaavat, mutta kuitenkin kaikkensa potilasturvallisuuden takaamiseksi.

PS. Tämä teksti on kirjoitettu 12.11. eli lehden ilmestyessä teksti voi olla jo vanhentunutta ja arvailuni osoittautuneet vääriksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030