Hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä
Lääkärit kokoontuvat tuttuun tapaan Lääkäripäiville Messukeskukseen 13.–15.1.2016. Terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämistä edistävät ajankohtaiset kurssit ja monipuolinen oheisohjelma. Kollegoiden tapaamistakaan ei pidä väheksyä.
Kolmipäiväisten Lääkäripäivien teemana on Tavoitteena terveys ja toimintakyky. 65 kurssia tarjoaa runsaasti ajankohtaista ohjelmaa.
– Teemaan liittyviä kursseja ovat muun muassa Miten pidän työkykyni kunnossa ja Lääkärin toimintakyky – kollegasta välittäen. Pitkästä aikaa on mukana myös silmätautien kurssi Hyvä näkö kaiken ikää, kertoo koulutuskoordinaattori Terhi Leppänen.
Hän nostaa esille myös perjantaipäivän punaisen langan, jota voi seurata.
– Aamulla on luento Treenaa kroppa kuntoon. Lounaan jälkeen voi mennä kuuntelemaan luentoa Miten motivaatio syntyy? Sen jälkeen voi siirtyä Näkökulma-lavalle seuraamaan debattia aiheesta Elintapoihin vaikuttaminen, jossa on mukana muun muassa professori Pekka Puska.
Lääkäritorilla pitää tietysti myös pistäytyä. Siellä on toiminnallista ohjelmaa, joka on toistaiseksi yllätys.
Plazalla tavataan
Leppänen kertoo näyttelyalueen uudesta kohtaamispaikasta, Plazasta, jossa on mielenkiintoista ohjelmaa ja musiikkia. Rennossa paikassa on mukava vaihtaa kollegoiden kanssa kuulumisia ja kuunnella esityksiä.
– Luvassa on ainakin Taitoni.fi-palvelun esittelyä, joka antaa vinkkejä työn kaaoksesta elämän hallintaan.
Näyttelyalueen Näkökulmassa on tarjolla tietoiskuja ja debatteja.
– Keskiviikkona keskustellaan paperittomien terveydenhuollosta ja torstaina turhista sairauslomista.
Torstaina opiskelijat valtaavat Messukeskuksen, koska silloin on perinteinen kandipäivä.
– Tuolloin puhutaan erikoislääkärikoulutuksen muutoksesta. Lääkäriliiton uusi erikoisalavalintaa tukeva verkkotyökalu esitellään torstaina.
Uutta on myös Lääkäripäivien näkyminen entistä enemmän sosiaalisessa mediassa. Lääkäripäivien Facebook-sivuille (facebook.com/laakaripaivat2016) tehdään ajankohtaisia nostoja ja odotetaan myös kävijöiden kommentteja. Twitter (twitter.com/laakaripaivat) on lisäksi kiinteästi mukana erityisesti päivien aikaan.
Avoimet pääluennot
Pääluennot ovat avoimia sekä kurssiosallistujille että näyttelyvieraille. Ne järjestetään salissa 101.
Keskiviikon pääluennon Social Determinants of Health pitää Maailman Lääkäriliiton presidentti Sir Michael Marmot, joka on vuosia ollut huolissaan terveyden epätasaisesta jakautumisesta. Yhteistyökumppanina Sir Michael Marmotin vierailun järjestäjänä on Paulon Säätiö, joka täyttää 50 vuotta vuonna 2016.
Torstain pääluennolla kuullaan Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon saajan luento.
Perjantaina pääluennossa käyvät vuoropuhelua vanhusten hoidosta nyt ja tulevaisuudessa kirjailija Minna Lindgren ja geriatri Harriet Finne-Soveri.
Tekemistä illalla
Lääkäripäivät eivät ole mitään ilman avajaisia ja iltajuhlaa.
– Avajaisiin ovat kaikki lääkärit tervetulleita ilman erillistä kutsua, Leppänen sanoo.
Avajaiset alkavat keskiviikkona klo 17 Messukeskuksen salissa 101. Lääkäripäivien johtoryhmän puheenjohtaja Tuula Rajaniemi avaa tilaisuuden. Tilaisuuden jälkeen tarjolla on kuohuviiniä Talvipuutarhassa.
Torstai-ilta huipentuu iltajuhlaan, joka järjestetään Vanhalla ylioppilastalolla klo 18.30 alkaen. Iltajuhlakortti maksaa 45 euroa, ja se kannattaa tilata ilmoittautumisen yhteydessä.
– Luvassa on ruokaa, juomaa, ohjelmaa, tanssia ja hyvää seuraa. Näitä bileitä ei kannata jättää väliin!
Kuukausien ennakkotyö
Lääkäripäivien toteuttaminen vaatii monen kuukauden – melkein vuoden – valmistelut. Ohjelmaehdotuksia on pyydetty lähettämään keväällä.
– Lääkäripäivien 16-henkinen ohjelmaryhmä valitsee toukokuussa lukuisista ohjelmaehdotuksista sopivat kokonaisuudet. Tavoitteet ja toteuttamistavat pitää olla hyvin suunniteltu. Meillä on hyvin kriittinen raati, Leppänen sanoo.
Tänä vuonna panostettiin kurssien toteuttajien yhteistyöhön. Leppänen kertoo, että osa kurssien toteuttajista on tavannut toisensa etukäteen ja suunnitellut kurssin kokonaisuuden yhdessä.
– Järjestimme yhdyshenkilöille elokuussa koulutuksen, jossa käsiteltiin vuorovaikutteista opetusta ja sähköisen viestiseinän käyttämistä. Kuulijaa on ajateltu.
Käytännön työssä tärkeitä puurtajia ovat avustajat, joita on värvätty viitisenkymmentä. He pakkaavat messukasseja, ottavat vastaan ilmoittautumisia, huolehtivat saliosallistujista ja tekevät monia muita töitä.
Kursseilla lisää vuorovaikutusta
Lääkäripäivien kurssien yhteyshenkilöille ja puheenjohtajille järjestettiin elokuussa ensimmäistä kertaa koulutustilaisuus linjakkaasta opetuksesta ja vuorovaikutteisen kurssin toteutuksesta.
Mitä tarkoittaa linjakas opetus?
– Ensin mietitään kohderyhmä, sitten osaamistavoite, oppimismenetelmät ja arviointi, kuvaa Lääkäripäivien ohjelmaryhmän puheenjohtaja Leila Niemi-Murola.
Pekka Neuvonen Prospectumista esitteli Viestiseinän käyttöä.
– Viestiseinä lisää vuoropuhelua, koska osallistuminen on helppoa.
Luennoitsija voi esittää kysymyksiä osallistujille ja kerätä niistä koosteet Viestiseinälle. Äänestäminenkin käy kätevästi tekstiviestillä.
Pro Medicon koulutusasiantuntija Topi Litmanen antoi vinkkejä luennon rakentamisesta.
– Vangitse aluksi kuulijoiden huomio. Rytmitä luentoa ja vuorovaikutusta, koska tarkkaavaisuus vaihtelee. Kerää kommentteja ja kysymyksiä Viestiseinälle. Luennon lopuksi tiivistä pääkohdat yhteenvedoksi.
Ilmoittautumisohjeet
– Myös näyttelykävijöiden pitää ilmoittautua sähköisesti. Painettua kutsukorttia ei enää lähetetä lehden välissä.
– Lääkäripäiville ilmoittaudutaan sähköisesti. Paikan päällä Messukeskuksessakin voi ilmoittautua.