Kandien viransijaisuusmääräykset muuttuvat
Valtioneuvosto antoi 14.2.2008 muutoksen terveydenhuollon ammattihenkilöistä annettuun asetukseen erityisesti liittyen lääketieteen opiskelijoiden toimimiseen laillistetun ammattihenkilön tehtävässä. Asetusmuutokset astuvat voimaan 1.6.2008.
Kesäkuun alussa voimaan tulevista muutoksista on informoitu opiskelijoita sekä kenttää laajalti, mutta tässä esitellään vielä keskeisiä asetusmuutoksen kohtia ja niihin liittyviä tulkintoja.
Nykyiset opiskelijoiden viransijaisuusmääräykset perustuvat vuonna 1994 annettuun lakiin ja asetukseen terveydenhuollon ammattihenkilöistä, siihen asti meillä oli voimassa erillinen laki ja asetus lääkärintoimen harjoittamisesta. Lääketieteen opiskelijoiden sijaisuuksista on ollut voimassa yleinen neljän vuoden opintojen vaatimus sekä riittävät edellytykset kyseisen tehtävän hoitamiseen lääkärin sijaisena.
Terveydenhuollon oikeusturvakeskus muistutti kirjeellään helmikuussa 2005 siitä, että neljän vuoden opintojen suorittaminen merkitsee myös tenttien hyväksytysti suorittamista. Yliopistot antavat tästä tarvittaessa kurssiasematodistuksen opiskelijoille. Edelleen korostettiin työnantajan vastuuta opiskelijan valmiuksien arvioimisesta. Niin ikään muistutettiin siitä, että yli 10 vuotta opiskelleiden poikkeussiirtymäkausi päättyi kesällä 2005.
Medisiinariliitto ja Lääkäriliitto antoivat helmikuussa 2006 oman suosituksensa, jossa korostettiin työnhakijan ja työantajan vastuuta sekä mm. suositeltiin takapäivystäjää aina opiskelijasijaiselle.
Kesällä 2006 Sosiaali- ja terveysministeriö suositteli Kuntakirjeessään, että opiskelijat olisivat suorassa työ- tai virkasuhteessa kuntaan tai kuntayhtymään. Samoin STM suositteli viiden vuoden rajaa terveyskeskussijaisuuteen. Maaliskuussa 2007 STM teki ehdotuksen asetuksen muuttamisesta jo 1.5.2007 siten, että raja nostettaisiin viiteen vuoteen sekä terveyskeskuksissa että sairaaloissa. Samoin ehdotettiin toimintaa ns. vuokrayritysten kautta kiellettäväksi opiskelijasijaisilta. Ohjausta ja valvontaa haluttiin saada enemmän ja opiskelijalle takapäivystäjä kaikissa olosuhteissa. STM veti kuitenkin kuulemistilaisuuden ja lausuntokierroksen jälkeen ehdotuksensa pois ja uusi asetus annettiin ilman lausuntokierrosta vasta 14.2.2008. Mm. Lääkäriliitto piti asetuksen voimaanastumista kovin pikaisena, koska suuri osa kesäsijaisuuksista oli jo tuossa vaiheessa ehditty sopia.
Asetuksesta informoiminen
Heti asetuksen antamisen jälkeen siitä informoitiin kaikkia lääketieteen opiskelijoita. Nuorten Lääkärien Yhdistyksen, Suomen Medisiinariliiton ja Suomen Lääkäriliiton yhteistyönä järjestettiin kaikilla viidellä yliopistopaikkakunnalla asetuksen sisällöstä ja tulkinnoista informaatiotilaisuudet, joihin oli kutsuttu myös alueen ylilääkäreitä. Useammassa tilaisuudessa oli mukana myös joko TEO:n tai lääninhallitusten edustajia vastailemassa kysymyksiin.
Viisi vuotta pääsääntö
Uuden asetuksen 3 §:n mukaan vähintään viiden vuoden suoritetut opinnot ovat vaatimuksena, kun Suomessa tai ulkomailla opiskeleva toimii tilapäisesti lääkärin tehtävissä erikoissairaanhoidon toimintayksikössä tai perusterveydenhuollon toimintayksikössä ja toimii niissä myös päivystystehtävissä.
Pääsäännöstä poiketen kuitenkin neljään ensimmäiseen opintovuoteen kuuluvat lääketieteen opinnot suorittanut voi toimia erikoissairaanhoidon toimintayksikössä tai terveyskeskuksen vuodeosastolla, mutta ei muutoin terveyskeskuksessa. Tällöin hänellä tulee olla suoritettuna myös sen erikoisalan opintojaksot, johon kuuluvissa tehtävissä opiskelija tulee toimimaan.
Lääketieteen opiskelijalla aina takapäivystäjä
Terveydenhuollon toimintayksikön on asetusmuutoksen jälkeen huolehdittava siitä, että päivystäjänä toimivalla lääketieteen opiskelijalla on aina tavoitettavissa lääkärin ammattia itsenäisesti harjoittamaan oikeutettu laillistettu lääkäri, jonka on tarvittaessa saavuttava toimintayksikköön. Toimintayksikön vastaavan johtajan on määriteltävä, missä ajassa takapäivystäjän on saavuttava. Tästä ei ole annettu mitään yksityiskohtaisia ohjeita. Se riippuu toimintaolosuhteista, potilasaineistosta sekä opiskelijan osaamisesta ja muista valmiuksista. Olennaista on kuitenkin se, että takapäivystäjä tosiasiallisesti voi tarvittaessa saapua toimintayksikköön.
Silloin kun neljä vuotta opiskellut lääketieteen opiskelija toimii päivystävän lääkärin tehtävissä, on hänellä lisäksi oltava lääkärin ammattia itsenäisti harjoittamaan oikeutetun laillistetun lääkärin välitön johto ja valvonta. Tämä tarkoittaa sitä, että samassa toimintayksikössä tulee tällöin päivystysaikana olla neljä vuotta opiskelleen lisäksi ns. täyslaillistettu (perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen suorittanut tai ennen vuotta 1994 laillistettu lääkäri). Tämän ei välttämättä tarvitse edustaa samaa erikoisalaa kuin neljä vuotta opiskellut päivystäjä. Tärkeää on kuitenkin se, että hän tosiasiallisesti pystyy neuvomaan ja auttamaan, vaikka olisikin toisen erikoisalan edustaja.
Opiskelijalle nimettävä ohjaaja
Terveydenhuollon toimintayksikön on nimettävä kirjallisesti opiskelijalle ohjaaja, joka on itsenäisesti lääkärin ammattia harjoittamaan oikeutettu henkilö. Tämä voi olla myös ns. vuokralääkäri, mutta olennaista on se, että terveydenhuollon toimintayksikön tulee nimetä tämä ohjaaja. Ohjaajan on seurattava, ohjattava ja valvottava opiskelijan toimintaa sekä viivytyksettä puututtava siinä mahdollisesti ilmeneviin epäkohtiin sekä potilasturvallisuuden vaarantuessa keskeytettävä toiminta. Koko kesän ajan ohjaaja ei voi välttämättä olla sama lääkäri, ja ohjaajaksi voidaan nimetä useampikin eri lääkäri. Hyvä olisi kuitenkin, että joku lääkäreistä olisi ensisijaisesti ohjausvastuussa.
Työantajalla vastuu edellytyksen varmistamisesta
Työnantajan velvollisuutena on arvioida tapauskohtaisesti opiskelijan valmiudet ja se, millaisten tehtävien hoitamiseen hänellä on riittävät edellytykset. Opiskelijalle tulee myös määritellä riittävän tarkasti tehtävät, vastuu, toiminnan rajat ja muut velvoitteet. Lisäksi asetuksen perustelumuistiossa todetaan, että jos opiskelija on ulkomaalainen, on työnantajan arvioitava myös hänen kielellinen valmiutensa toimia tehtävässä.
Nämä määräykset koskevat niin Suomessa kuin muissa EU-/ETA-maissa opiskelevia.
Työnantajan on varmistettava se, että opinnot on suoritettu hyväksyttävästi, vaikka opiskelijarekrytointi tapahtuisi työvoimaa vuokraavan yrityksen kautta.
Eräitä tulkintakysymyksiä
Uusi asetus on aiheuttanut runsaasti tulkintaongelmia, joihin on yhteistyössä TEO:n kanssa pyritty hakemaan vastauksia. Näitä tulkintakysymyksiä on myös käyty läpi edellä mainituissa informaatiotilaisuuksissa.
Terveyskeskusten vuodeosaston kohdalta on tiedusteltu, onko riittävää, että seniorilääkäri on tavoitettavissa toisella osastolla. Tämä on hyväksyttävä tilanne, kunhan osastot ovat lähekkäin ja seniori on oikeasti tavoitettavissa. Mitään tarkkoja etäisyysrajoja ei tietenkään voida asettaa. Lääketieteen opiskelija voi tarvittaessa kiertää välillä yksinkin terveyskeskuksen vuodeosastolla paikallisten tilanteiden mukaan, kunhan esimies ja ohjaaja ovat arvioineet hänen osaamisensa.
Lääketieteen opiskelijan ei tarvitse lääkärin sijaisena toimiessaan pyytää laillistetun lääkärin nimeä kaikkiin asiakirjamerkintöihin. Silloin kun on konsultoitu seniorilääkäriä, on tästä hyvä tehdä merkintä asiakirjoihin.
Terveydenhuollossa ovat yleistyneet yhteispäivystykset, joissa esimerkiksi ilta- ja yöaikaan keskitetään perusterveydenhuollon päivystys erikoissairaanhoidon päivystyspisteeseen. Nämä tulkitaan silloin terveyskeskuspäivystykseksi, joissa voi päivystää vasta viiden vuoden opinnot suorittanut opiskelija. Neljä vuotta opiskellut ei voi tällöin toimia "etulinjassa" vastaanottamassa valikoimattomia päivystyspotilaita.
Ongelmia on psykiatrisissa päivystysyksiköissä, jotka ovat usein erillään muusta erikoissairaanhoidosta. Näissä voi olla hankalaa järjestää neljä vuotta opiskelleille asetuksen edellyttämä toinen täyslaillistettu päivystäjä samaan toimintayksikköön.
Tentin tulokset tulematta?
Tiedekunnat ovat pyrkineet panostamaan siihen, että kesäkuun alussa ei enää olisi korjaamattomia tenttejä. Mikäli tällainen tilanne kuitenkin tulee eteen, voi opiskelija ennen tentin tulosten tuloa toimia harjoittelijana tai amanuenssina. Opiskelijan velvollisuus on tällöin informoida työnantajaa tilanteesta. Kun tentti tulee hyväksytysti suoritetuksi, voidaan nimike muuttaa lääkärin sijaiseksi.
Ongelmia on esiintynyt sellaisten oppiaineiden kohdalla, joissa erikoisalan kurssi jakaantuu useampaan vuoteen. Asetuksen perustelumuistion mukaan opintojaksoilla tarkoitetaan erikoisalan varsinaista kliinistä kurssia tentteineen. Se ei kuitenkaan edellytä mahdollisesti joissain tiedekunnissa esimerkiksi viimeisenä vuonna olevan suppean kertauskurssin tyyppisen jakson suorittamista. Erityisesti psykiatrian kohdalla on tässä suhteessa esiintynyt tulkintaongelmia Oulun ja Kuopion tiedekuntien kohdalla. Epäselvissä tapauksissa on asia hyvä tarkistaa TEO:sta.
Puolustusvoimien lääkärinä toimimiseen perusvaatimuksena on viiden vuoden opintojen suorittaminen. Jos toiminta on vain puhdasta vuodeosastotoimintaa, neljä vuottakin riittää. Jos vastaanottotoiminta on pelkkää varusmiesvastaanottoa, neljä vuottakin riittäisi työnantajan harkinnan mukaan, olennaista on kuitenkin esimerkiksi korva-, nenä- ja kurkkutautien kurssin suorittaminen.
Kehitysvammalaitokset kuuluvat sosiaalihuollon piiriin, niissä on vaatimuksena viiden vuoden opintojen suorittaminen. Puhelinpäivystys ei ole mahdollista neljä vuotta opiskelleelle.
Vaikka asetusmuutokseen oli etukäteen varauduttu, oli sen sisältö vielä helmikuuhun asti epäselvää. Siihen nähden voimaantulo tulee varsin pian ja varmaankin ongelmia sijaisten saamisessa tämän kesän osalta ilmenee. Ohjaajan nimeäminen ja takapäivystäjän edellytys ovat sinänsä hyvin kannatettavia periaatteita, mutta erityisesti perusterveydenhuollossa takapäivystyksen järjestäminen voi olla alkuun ongelmallista.
Suureen osaan asetusmuutokseen liittyvistä kysymyksistä on kevään aikana saatu vastauksia, mutta kesän mittaan varmaan uusia tulkintaongelmia nousee esiin. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus on luvannut vastata asiaa koskeviin tiedusteluihin. Lisätietoja asiasta voi kysellä myös Lääkäriliiton toimistosta.
Asetusmuutos perustelumuistioineen on löydettävissä www.stm.fi (tiedotteet).