Lehti 9: Liitto toi­mii 9/2006 vsk 61 s. 1019 - 1020

Karttuvilla työeläkkeillä ei ole enää enimmäismäärää

Vuoden 2005 työeläkeuudistuksen myötä työeläkkeiden keskinäisestä yhteensovituksesta luovutaan. Julkisella puolella sitä ei voitu tehdä yksityisen puolen tavoin kertaheitolla, koska eläkettä on karttunut ennen vuotta 1995 nopeammin kuin yksityisellä sektorilla. Muutokset on toteutettu niin, että 1.1.2005 lukien kaikki työ kartuttaa eläketurvaa. Samalla työnteon jatkamisen kannustavuus paranee merkittävästi.

Pertti Männistö

Työeläkkeiden yhteensovitus on tarkoittanut sitä, että työeläke on voinut olla enintään 60-66 % korkeimmasta eläkkeen perusteena olevasta palkasta. Kunnallisissa eläkkeissä peruseläkkeen enimmäismäärä on ollut 60 % eläkepalkasta ja lisäeläkkeen enimmäismäärä 0-6 % eläkepalkasta. Laskennan pohjaksi on otettu vähintään vuoden kestäneen työsuhteen palkka, jotta se ei olisi sattumanvarainen.

Työeläkkeet on yhteensovitettu myös sotilasvamma-, tapaturma- ja liikennevakuutuksen eläkkeiden kanssa (ns. LITA-eläkkeet), jotta eläke ei nousisi kohtuuttoman suureksi. LITA-eläkkeet on maksettu ensin ja katsottu sitten, vieläkö työeläketurvaa mahtuu joukkoon.

Uudistuksen jälkeen

Vuoden 2005 uudistuksessa työeläkkeiden keskinäinen yhteensovitus poistui yksityisellä puolella heti ja julkisella puolella asteittain. LITA-yhteensovitus jää edelleen voimaan, koska täysin päällekkäinen eläketurva ei olisi tarkoituksenmukainen. Esimerkiksi työtapaturman vuoksi maksetaan tapaturmaeläkettä, joka määräytyy viimeisen palkan perusteella ja on täysimääräisenä usein korkeampi kuin koko työuralta karttunut työeläke.

Jatkossa ei siis lasketa enää 60-66 %:n rajaa. Työeläkettä voi kartuttaa niin paljon kuin 18 ja 68 ikävuoden välillä ehtii. Näin päästään lähemmäs sitä tavoitetta, että kaikesta ansiotyöstä karttuu eläkettä. Mitä enemmän on ansainnut ja maksanut eläkemaksuja, sitä enemmän saa työeläkettä. Pääsääntöisesti yhteensovitus poistui yksityisellä puolella jo 1.2.2005 ja sen jälkeen alkavista vanhuuseläkkeistä. Työkyvyttömyys- ja työttömyyseläkkeiden yhteensovitus muuttuu vasta vuodesta 2006 alkaen olevissa eläketapahtumissa, jolloin näiden eläkkeiden laskentatapa muuttuu uusien sääntöjen mukaiseksi.

Vanhojen säännösten mukainen eläketurva

Jotta uusien sääntöjen mukaiseen laskentaan voitiin siirtyä vuoden 2005 alusta, oli vanhojen säännösten mukainen laskenta päätettävä vuoden 2004 loppuun. Siihen asti karttunut työeläke lasketaan vanhojen säännösten mukaan ja se jää odottamaan eläkkeelle siirtymistä, kuten muistakin päättyneistä työsuhteista karttunut eläke. Jatkuva työsuhde ikään kuin katkaistaan teknisesti eläkkeen laskentaa varten. Yksityisellä puolella vuoden 2004 loppuun mennessä karttunutta eläkettäkään ei siis enää yhteensoviteta.

Yhteensovitus julkisissa eläkejärjestelmissä

Julkisella puolella 31.12.2004 mennessä karttuneet eläkkeet yhteensovitetaan, koska julkisen puolen karttumat ovat olleet ajalta ennen 1.1.1995 huomattavasti korkeammat kuin yksityisellä sektorilla. Esimerkiksi kunnallisessa eläkejärjestelmässä yhteensovitus pienentää kahta kolmasosaa alkavista eläkkeistä. Jos yhteensovituksesta olisi luovuttu yksityisen puolen tavoin kertaheitolla, olisivat siitä aiheutuvat kokonaiskustannukset olleet jopa 4 miljardia euroa.

Vuoden 2004 loppuun mennessä karttuneilla eläkkeillä on enimmäismäärä, joka on henkilökohtainen ja määräytyy sen perusteella, minkä ikäinen henkilö on vuoden 2004 lopussa. Tämä ns. modifioitu yhteensovitusraja on yhtä suuri osuus 60 %:sta kuin mitä 23 vuoden iän täyttämisen ja vuoden 2004 lopun välinen aika on 40 vuodesta. Rajaa korotetaan, jos eläkeikä on alhaisempi kuin 63 vuotta. Modifioidussa yhteensovituksessa otetaan huomioon kaikki 31.12.2004 mennessä karttuneet lakisääteiset peruseläkkeet.

Peruseläkkeen rinnalle voi tietyin edellytyksin saada lisäeläkeosuuden, joka voi edelleen olla 0-6 % eläkepalkasta. Hieman yksinkertaistaen voidaan sanoa, että yhteensovitus vaikuttaa ennen vuotta 2005 karttuneeseen eläkkeeseen vastaavissa tilanteissa kuin aiemminkin ja toisaalta se ei vaikuta, ellei se olisi aiemminkaan vaikuttanut.

Lue myös

Kun yhteensovitus tehdään tällä tavoin kesken uraa, päästään siihen, että henkilö saa 1.1.2005 lukien karttuvan eläkkeen sellaisenaan, eikä sitä siis enää yhteensoviteta. Uudistuksen jälkeen myös julkisella puolella saa työntekoa jatkamalla todellakin paremman eläkkeen. Julkisen eläketurvan taso säilyy yhtä paljon yksityistä puolta parempana kuin se on ollut aikaisempienkin säännösten mukaan. Samalla eläkkeen määräytyminen selkiytyy vakuutetun kannalta. Karttuneen ja yhteensovitetun eläkkeen määrä voidaan kertoa hänelle etukäteen. Jos henkilölle on karttunut muutakin kuin kunnallista eläketurvaa, yhteensovituksen vaikutus ei valitettavasti ole vielä käytettävissä ennakkolaskelmissa. Muiden järjestelmien karttumatiedot pyritään saamaan käyttöön lähivuosina, mutta tarkempaa aikataulua ei ole vielä kyetty vahvistamaan.

Miten yhteensovitus tapahtuu käytännössä?

1.1.1950 syntynyt henkilö on täyttänyt 23 vuotta 1.1.1973. Siitä vuoden 2004 loppuun on 32 vuotta eli 11 520 päivää. Tämä luku on 80 % luvusta 14 400 (= 40 vuotta). Yhteensovitusraja on yhtä suuri prosenttiosuus luvusta 60 eli 48 %. Vuoden 2004 loppuun mennessä karttuneet peruseläkkeet saavat siis olla enintään 48 % eläkepalkasta. Tämän lisäksi tulee vuodesta 2005 lähtien karttunut eläke sellaisenaan, eli hän ehtii siten kartuttaa eläkeikäänsä mennessä täyden 60 % peruseläkkeen ja käytännössä hieman ylikin. Jos hän jatkaa yhtäjaksoisesti kunnan palveluksessa entiseen henkilökohtaiseen eläkeikäänsä saakka, edellisen lisäksi on vielä oikeus ennen vuotta 1995 karttuneeseen lisäeläkeosuuteen.

Lisätietoja: www.keva.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030