Keikkalääkärien työehdoissa puutteita
Lääkäreitä välittävien yritysten työsopimusten ehdot eivät ole kaikilta osin lainmukaisia. Puutteita esiintyy muun muassa sairausajan palkan ja vuosilomien laskemisessa. Ongelmia on ilmennyt muutamassa yrityksessä - pääosa keikkalääkärien työsopimuksista on asiallisia.
Työsopimuslain mukaan työntekijälle maksetaan sairauden ajalta täysi palkka ensimmäiseltä kymmeneltä päivältä, jos työsuhde on jatkunut yli kuukauden. Alle kuukauden työsuhteessa ollut saa puolet palkastaan.
Säännöstä on rikottu keikkayrityksissä kahdella tavalla.
Kiinteäksi sovitusta kuukausipalkasta puolta on sairastumisen sattuessa pidetty niin sanottuna suorituslisänä, ja sairausajan palkka on laskettu vain puolikkaan kuukausipalkan mukaan.
- Tällainen käytäntö ei ole juridisesti mahdollinen. Kiinteää kuukausipalkkaa saavan lääkärin sairausajan palkka on laskettava koko palkasta, huomauttaa Lääkäriliiton lakimies Sami Lukkarinen.
Keikkalääkärien työsuhde on myös saatettu ketjuttaa niin, että puolen vuoden pesti on koostunut kuudesta tai useammasta alle kuukauden mittaisesta työjaksosta. Kun jaksojen väliin on jäänyt muutama päivä, lääkärille on voitu maksaa sairausajalta puolikasta palkkaa työsopimuslakiin vedoten.
Lukkarinen muistuttaa, ettei työsuhteita voi ketjuttaa ilman erityisiä perusteita. Vaikka peruste ketjutukselle olisikin olemassa, perättäiset ja vain lyhyeksi aikaa keskeytyneet työsopimukset tulkitaan työsuhde-etuuksia laskettaessa yhdenjaksoisiksi.
Lomaa ei voi automaattisesti antaa rahana
Keikkalääkäreitä on kohdeltu muita huonommin myös vuosilomien suhteen. Vuosilomakorvaukset on saatettu laskea mukaan kokonaispalkkaan, jolloin lomia ei ole voinut pitää pitkässäkään työsuhteessa.
Huhtikuussa voimaan tullut uusi vuosilomalaki määrittelee lomanmääräytymiskuukaudeksi kalenterikuun, jona työntekijälle on kertynyt vähintään 14 työssäolopäivää. Jos 14 työpäivän kuukausia ei työsopimuksen mukaisesti kerry, lasketaan täydeksi lomanmääräytymiskuukaudeksi kalenterikuu, jona työtunteja on ollut vähintään 35.
Myös alle 14 päivää tai 35 tuntia kuukaudessa työskentelevällä on oikeus saada kuukausittain kaksi arkipäivää vapaaksi. Päätös vapaiden pitämisestä on uuden lain mukaan työntekijän.
- Keikkayritys ei siis enää voi yksipuolisesti päättää, että vapaat muutetaan rahaksi ja sisällytetään kokonaispalkkaan.
Lukkarinen korostaa, että keikkalääkärin työsopimuksesta on ilmettävä kaikki osapuolten kesken sovitut ehdot. Kokonaispalkan on näyttävä sopimuksessa, samoin maininnat mahdollisen lomarahan maksamisesta ja tarkasta työajasta. Työsopimukseen on myös kirjattava vuosilomalaissa säädettyä paremmat vuosilomaoikeudet, jos sellaisista sovitaan.