1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Kiila-kuntoutus auttaa uupunutta
Liitto toi­mii 47/2021 vsk 76 s. 2818

Kiila-kuntoutus auttaa uupunutta

Oletko uupunut? Tunnetko, että sinulla on vaikeuksia selvitä työtehtävistäsi? Kiila-kuntoutus on hyvä keino ylläpitää ­terveyttä ja ­hyvinvointia.

Kiila-kuntoutus  auttaa uupunutta Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Lääkäreillä on monesti korkea kynnys hakea apua itselleen. Kiila-kuntoutus voi sopia sinulle, jos sinulla on uniongelmia tai uupumusta, tuki- ja liikuntaelinvaivoja, vaikeuksia selvitä työstä tai yleistä jaksamisen ongelmaa.

Kiila-kurssi antaa keinoja tunnistaa työhön liittyviä kuormitustekijöitä ja omia kehityskohteita. Kurssilla voi pysähtyä kiireen keskellä ja saada uusia toimintamalleja arkeen.

Myös vertaistuki on tärkeää

Kurssilla käsitellään ammatillisia ja terveydellisiä teemoja yhteistyössä kuntoutujan ja moniammatillisen työryhmän kanssa. Tavoitteena on antaa oivalluksia ja työkaluja työssä jaksamiseen, omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen ja voimaantumiseen. Tärkeää on myös vertaistuki muiden kuntoutujien kanssa.

Kiila-kurssiin kuuluu ennakkoyhteydenotto ja lähtötilan arviointi sekä 1–3 henkilökohtaista yhteydenottoa tai tapaamista. Lähtötilan arviointi tapahtuu yhteistyössä kuntoutujan, hänen esimiehensä ja työterveyshuollon tai muun hoitotahon kanssa.

Osa kuntoutuksesta tapahtuu ryhmässä samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kokemuksia hyödyntäen. Kurssiin kuuluu kolme 4–5 päivän pituista ryhmätapaamista Janakkalassa, Kiipulan rauhallisessa ja luonnonläheisessä ympäristössä.

Kurssin ohjauksesta vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat työelämän asiantuntija, fysioterapeutti, psykologi ja erikoislääkäri (työterveyshuollon, yleislääketieteen, psykiatrian, neurologian tai fysiatrian erikoislääkäri).

Kuntoutusprosessi on myös esimiehen oppimisprosessi. Tavoitteena on parempi työkykyjohtaminen. Usein tarvitaan työnkuvien selkiyttämistä, työnohjausta tai työn keventämistä.

Lue myös

Uusi Kiila-kurssi on nyt haussa

Haku vuoden 2022 Kiila-kurssille on nyt käynnissä. Haku on avoinna helmikuun puoliväliin saakka, mutta kannattaa olla nopea, sillä edelliset kurssit ovat olleet suosittuja ja paikkoja on rajoitetusti.

Kiila-kuntoutus on Kelan rahoittamaa ja siihen voivat hakeutua alle 67-vuotiaat työsuhteessa olevat ja yrittäjät. Hakemiseen tarvitset B-lausunnon omasta työterveyshuollosta tai muusta hoitotahosta. Lisätietoa ja hakulomakkeen löydät Kelan verkkosivuilta: www.kela.fi/kuntoutus > Kiila-kuntoutus.

Lisätietoja antaa myös Lääkäriliiton koulutusasiantuntija Ulla Anttila, Sähköposti: ulla.anttila@laakariliitto.fi ja puhelin: 040 4552542.

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Olli Vapalahti: Uudessa virusvariantissa on huolestuttavia piirteitä

Vielä ei voi päätellä, miten hyvin eteläisessä Afrikassa havaittu variantti leviää erilaisissa olosuhteissa.

Tiedepääkirjoitus
Eteisvärinää löytyy, jos sitä haetaan – mutta mikä on terveyshyöty?

Eteisvärinän seulonnan terveyshyödyt ovat vielä osoittamatta, kirjoittavat Mika Lehto ja Juhani Airaksinen.

Kolumni
Tunnustan

Taide selviää kaikesta, jopa somesta, vaikka fiktion voisi jo julistaa kuolleeksi, kirjoittaa Roope Sarvilinna.

Ajassa
THL kehottaa välttämään matkustamista eteläiseen Afrikkaan

Kyseessä on varotoimi uuden koronavirusvariantin varalta.

Tieteessä
Lupaavia lääke-ehdokkaita suolen mikrobiston suojaksi antibiooteilta

Tarkempi analyysi anti­bioottien tehosta suolistobakteereihin on tähän asti puuttunut.

Tieteessä
Hyödyttääkö geenimuutosten seulonta oireettomassa neutropeniassa?

Geenitutkimuksella yritettiin selvittää, onko tila oikeasti harmiton.