Lehti 1: Liitto toi­mii 1/2002 vsk 57 s. 17

Kirjailija Matti Mäkelä: Ohitusleikkauksesta alkoi uusi elämä

Ulla Toikkanen

Matti Mäkelä sai sydäninfarktin loppiaisena 1995. Oireet olivat alkaneet kotona televisiota katsellessa ja pahenivat niin, että lopulta hän pystyi tuskin hengittämään. Mäkelä oli sairaalassa kymmenen päivää ja alkoi kotona opiskella innokkaasti uusia elämäntapoja. Vuonna 1996 tuli toinen infarkti, ja meno pallolaajennukseen tai ohitusleikkaukseen oli väistämättä edessä. Mäkelälle tehtiin ohitusleikkaus, jonka hän koki portiksi uuteen elämään. Kokemukset saivat myöhemmin myös esseen muodon.

- Minä valitsin kaksiosaisen taktiikan ennen ohitusleikkausta: yhtäältä paransin kuntoani parhaani mukaan, toisaalta hain aktiivisesti tietoa ohitusleikkauksista. Samaan aikaan minut laitettiin leikkausjonoon Meilahden sairaalaan. Leikkauksen odotteleminen suhteellisen huonokuntoisena oli ehkä koko prosessin vaikein asia. Lopulta päätin ottaa kohtalon omiin käsiini ja menin leikkaukseen yksityiseen sairaalaan. Leikkaus ei pelottanut minua, koska oloni oli niin hankala, että halusin pikaisesti jotakin ratkaisua tilanteeseeni. Koin vahvasti, että odotan ikään kuin uutta elämää.

- Leikkaus onnistui hyvin ja olin sairaalassa 10 päivää. Potilaana olo oli jopa aivan mukavaa, koska palvelu pelasi. Kun ei yksinkertaisesti pysty tekemään mitään, voi samantien unohtaa murheet ja ryhtyä nauttimaan rajoitetusta olemassaolosta. Sairaalassa muodostui muutamien miesten yhteisö, joka piti yhteyttä kotiutumisen jälkeen. Me soittelimme toisillemme ja kyselimme veljellisesti vointia. Koko jengi toipui aika reippaasti leikkauksista.

HYVÄ POTILAS-LÄÄKÄRISUHDE ON TASA-ARVOINEN

Matti Mäkelä sanoo, että kuva lääkäreistä on muuttunut kovasti vuosien varrella.

Lue myös

- Muistan lapsuudesta kunnanlääkärin arvokkaana herrana, jolla oli musta salkku ja joka oli pappiin verrattava ihminen. Nykyisin lääkäri ja minä tarkastelemme laboratoriotuloksiani aivan kuin lottoriviä ja mietimme yhdessä, meneekö minulla hyvin vai huonosti. Hyvä potilas-lääkärisuhde on tasa-arvoinen, mutkaton ja siinä hyväksytään epätäydellisyydet. Huono potilas-lääkärisuhde taas lähtee siitä, että ihminen elää ikuisesti, jos hän toimii oikein.

- Potilaat vaativat lääketieteeltä ja terveydenhuollolta huomattavasti enemmän kuin mitä siltä voi kohtuullisesti edellyttää: he haluavat ikuista nuoruutta, terveyttä ja hyvinvointia. Meidän potilaiden tulisi olla nöyrempiä, Mäkelä tähdentää.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030