Lehti 16: Liitto toi­mii 16/2005 vsk 60 s. 1850 - 1851

Kotisairaanhoito ja sairaankuljetukset niputettiin Avosairaala saanut hyvän vastaanoton Kemissä

Kotisairaanhoidon, sairaankuljetusten ja kotisairaalatoiminnan kokoamisesta saman katon alle on saatu hyviä kokemuksia Kemissä. Avosairaalaksi nimetty organisaatio huolehtii kaupungin kiireellisestä ensihoidosta, kuljettaa ja siirtää potilaita, antaa sairaalatasoista hoitoa kodeissa ja tarjoaa ennaltaehkäisevää geriatrista sairaanhoitoa. Lisäksi avosairaalan väki kuittaa vanhusten turvapuhelinten hälytykset ja tukee palvelutaloja hoidossa.

Katja Patronen

Ajatus avosairaalasta iti jo 1990-luvun lopulla, mutta miljoonan markan hanke kariutui tuolloin rahan puutteeseen. Lopulta malli syntyi 2002, kun pelastuslaitosuudistuksen jälkilöylyissä etsittiin järkevämpää tapaa järjestää sairaankuljetukset kaupungissa. Avosairaala on nyt toiminut vuoden päivät.

- Halusimme tarjota sairaanhoitopalveluja kotiin ympäri vuorokauden, vähentää hoitopäiviä erikoissairaanhoidossa ja ennen kaikkea suoda potilaille laitoshoitoa inhimillisemmän vaihtoehdon, avosairaalan tavoitteita luonnehtii vastaava lääkäri Tapio Åman.

Potilas voi yhä valita laitoshoidon

Avosairaalan palvelujen käyttö on vapaaehtoista. Potilas voi aina valita tilalle hoidon laitoksessa.

Tähän saakka jokainen kynnelle kyennyt on mieluummin tullut hoidetuksi kotonaan tai muussa tutussa ympäristössä. Kotisairaalan palvelut myös maksavat potilaalle tavallista laitoshoitoa vähemmän.

Aivan kaikki eivät kotona hoidettaviksi potilaiksi sovellu; päihdeongelmaiset, dementoituneet yksin asuvat tai potilaat, joiden sydän-, verenkierto- tai hengitystilanne on epävakaa tai diagnoosi avoin.

Tyypillisiä kotisairaalassa hoidettavia sairauksia ovat ruusuinfektiot, laskimoveritulpat ja diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien sekä säärihaavojen pahenemisvaiheet. Kotona voidaan huolehtia myös kipu- ja syöpäpotilaista ja kuolevien potilaiden saattohoidosta.

- Saamme otettua kotona laboratorionäytteet, sydänsähkökäyrän ja happisaturaation, mitattua pikamittareilla CRP:n, verensokerin, hemoglobiinin ja INR:n sekä tehtyä virtsan liuskakokeet, Åman kertoo.

Potilas saa 12 euron vuorokausimaksua vastaan kotisairaalassa hoidettavan sairauden lääkitykset ja tarvikkeet. Omat vakituiset lääkkeensä potilas maksaa itse.

Ambulanssiruljanssi kuriin

Avosairaalan väki on jaettu tiimeihin. Kotisairaanhoidon tiimissä työskentelee seitsemän sairaan- tai terveydenhoitajaa ja ensihoidon tiimissä kaksitoista sairaanhoitajaa ja kaksi lääkintävahtimestaria.

Organisaation pyörittämä päiväsairaala työllistää sairaanhoitajan ja laitosapulaisen, ja samoissa tiloissa toimivat avosairaalan osastosihteeri ja osastonhoitaja. Avosairaalaa vetää lääkäri Tapio Åman, jonka aisaparina toimii osa-aikaisesti yksi terveyskeskuslääkäri.

Lue myös

Avosairaalaan kirjautuu 12 000 potilaskäyntiä vuodessa. Sairaankuljetustehtäviä on vuosittain nelisen tuhatta, joista kolme neljästä on kiireellisiä ensihoidon lähtöjä. Loput ovat kiireettömiä sairaankuljetuksia tai kotisairaalapotilaiden hoitokäyntejä. Avosairaala palvelee kaikenikäisiä potilaita.

- Olemme onnistuneet selvästi vähentämään yöllistä ambulanssiruljanssia ja turhia kuljetuksia keskussairaalaan, kun vaivat on pystytty hoitamaan saman tien paikan päällä, Åman sanoo.

Avosairaalan käynnistyksessä oli suuri haaste sulauttaa yhteen erilaiset työkulttuurit: osa väestä astui remmiin palokunnan ja osa terveydenhuollon puolelta.

- Hoitotiimien muodostus ja yhteistyön teko olivat isoja opiskelun paikkoja. Törmäyksiä tapahtui ja epäilijöitä riitti, mutta alkuhankaluuksien jälkeen kaikki ovat puhaltaneet vahvasti yhteen hiileen, kuvailee osastonhoitaja Viena Hakso.

Henkilökunnan sitoutumista kuvaa se, että kun avosairaalaa oltiin viime vuonna ajamassa alas rahasyistä, työntekijät keräsivät yli 3 500 nimeä adressiin ja työ sai jatkua.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030