Lehti 9: Liitto toi­mii 9/2006 vsk 61 s. 1016 - 1017

Koulutus kiinnostaa 2000-luvun lääkäreitä Valtakunnallisilla Lääkäripäivillä tasainen suosio

Tammikuun puolivälissä järjestettyjen valtakunnallisten Lääkäripäivien kurssipalautteista käy ilmi, että lääkärit ovat tyytyväisiä päivien antiin. Laajempi selvitys osallistujaluvuista kertoo myös, että esimerkiksi näytteilleasettajien määrä on viimeisen viiden vuoden aikana pysytellyt lähes ennallaan.

Tanja Hannus

Lääkärien suurimman vuosittaisen koulutustapahtuman, Valtakunnallisten Lääkäripäivien osallistujaluvut ovat kehittyneet myönteisesti. Vaikka tämän vuoden kävijämäärä (14 436) jäikin muutama sata henkilöä viime vuotta matalammaksi, ohjelma sai aiempaa paremman vastaanoton.

Viiden päivän aikana Helsingin Messukeskuksessa nähtiin noin 4200 kurssilaista ja luennoitsijaa, mikä on saman verran kuin edellisinäkin vuosina.

Lääkäripäivien johtoryhmä on lukenut kurssilaisten palautteita. Kommentteja tuli myös niiltä lääkäreiltä, jotka olisivat toivoneet olevansa virkavapaalla Lääkäripäivien aikana.

- Liian moni lääkäri jää yhä ilman erikoissairaanhoitolaissa ja kansanterveyslaissa säädettyjä koulutuspäiviä. Niitä pitäisi olla terveydenhuollon ammattihenkilön koulutuksen pituudesta ja työn vaativuudesta riippuen vähintään kolmesta kymmeneen päivää vuodessa. Selvää on, että lääkärien kohdalla tämä tarkoittaa kymmentä päivää. Työnantajien kannattaa ehdottomasti lähettää lääkärinsä hyötymään Lääkäripäivien korkeatasoisesta kurssitarjonnasta, kannustaa Lääkäriliiton koulutusjohtaja

Hannu Halila

.

"Kurssi oli hyödyllinen"

Suurin osa Lääkäripäivien 2006 kurssilaisista oli erikoislääkäreitä (41 %) tai erikoistuvia lääkäreitä (25 %). Työpaikka oli yleisimmin terveyskeskus (35 %) sairaala (28 %) tai jokin muu (28 %).

Kurssipalautteiden mukaan lähes 90 prosenttia lääkäreistä oli tyytyväisiä kurssien sisältöön ja koki, että kurssit vastasivat odotuksia. Yli 80 prosenttia osallistujista kiitteli oppimismenetelmiä aiheeseen sopiviksi. Aktiivisempia oppimistapahtumia toivoi noin 30 prosenttia vastaajista. Lähes joka viides vastaaja olisi myös halunnut lisää aikaa keskustelulle.

Oheismateriaalia kiitteli lähes 60 prosenttia osallistujista. Neljäsosa vastanneista ei antanut ollenkaan kommenttiaan materiaalin laadusta.

Palautteista näkee, että lääkärit haluavat päivittää tuoreimmat tiedot terveydenhuoltoalalta ja tutustua uusiin tuotteisiin. Myös kollegojen tapaaminen on tärkeä osa Lääkäripäiviä.

- Jatko- ja täydennyskoulutus on lääkäreille hyvin tärkeää ja erityisesti tähän tarpeeseen haluamme vastata, Halila muistuttaa.

Näytteilleasettajien määrä ennallaan

Näyttelytoimikunnan puheenjohtaja

Pentti Alhola

kertoo, että näytteilleasettajien määrä ja näyttelypinta-ala ovat pysyneet koko 2000-luvun ajan lähes ennallaan. Lääkealueen koko on viime vuosina ollut noin 2 000 neliötä.

- Joissakin tiedotusvälineissä on esitetty väitteitä, että lääkemarkkinointisääntöjen uudistus olisi karkottanut näytteilleasettajia. Se ei pidä paikkaansa. Muutaman näytteilleasettajan pudotus luvuissa selittyy lääkeyritysten fuusioilla, Alhola muistuttaa.

- Jos näyttelyalue on tietyllä hetkellä tyhjempi, luentosaleissa on sillä hetkellä meneillään mielenkiintoinen kurssi. Tauolla tai koulutuksen jälkeen alue täyttyy taas näyttelyyn tutustuvista ja toisiaan tapaavista kollegoista, Hannu Halila lisää.

Näytteilleasettajien tyytyväisyys Lääkäripäiviin on edelleen kasvanut hieman viime vuoteen verrattuna. Tänä vuonna 85 prosenttia oli tyytyväisiä näyttelyyn kokonaisuutena. Toisaalta viime vuonnakin 84 prosenttia näytteilleasettajista kertoi myönteisen palautteensa. Kävijöiden määrään oli viime vuonna tyytyväisiä 68 prosenttia ja tänä vuonna 69 prosenttia vastanneista. Molemmat prosenttiluvut ylittävät näyttelytoiminnan yleiset keskiarvoluvut kirkkaasti.

Lue myös

Missä lääkenäytteet?

Tänä vuonna Lääkäripäivillä oli eniten esillä reseptilääkkeitä, rekrytointiin liittyvää materiaalia, alan järjestöjä sekä erilaisia julkaisuja. Uutuutena kokeiltiin tietoasemaa, jossa näytteilleasettajat järjestivät tietoiskuja ja esittelyjä.

- Tietoasema ja esimerkiksi opiskelukaverien tapaamiseen suunnattu kollegakahvila saivat niin hyvän vastaanoton, että ne löytyvät varmasti myös ensi vuoden Lääkäripäiviltä, Alhola sanoo.

- Pyrimme monipuoliseen kurssitarjontaan. Monet lääkärit tulevat kuulemaan muiden erikoisalojen uutuuksia ja kaikille kohdistettuja kursseja, jotka liittyvät esimerkiksi etiikkaan, terveyspolitiikkaan, johtamiseen ja kollegiaalisuuteen, Halila lisää.

Entä sitten lääkenäytteet, joiden vähäisyys tai puuttuminen tuntuu harmittavan lääkäreitä? Näyttelyssä päivystyspakkausten jakaminen on lääkeasetuksen muutoksen nojalla kielletty. Lääkevalmistaja saa antaa kalenterivuodessa vain yhden näytepakkauksen lääkkeen määräämiseen tai toimittamiseen oikeutetulle lääkärille.

- Lääkeinformaation jakaminen on kuitenkin aina ollut tärkein lääketeollisuuden toimintamuoto näyttelyssä, joten eiköhän näytteiden vähäisyyteenkin totuta, Alhola sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030