Lehti 21-22: Liitto toi­mii 21-22/2001 vsk 56 s. 2443 - 2444

Kuopiolaiskandit Marjo Parkkila ja Teemu Luostarinen: Kesätöihin innostuneena, mutta jännittyneenä

Kuopiolaiskandit Marjo Parkkila ja Teemu Luostarinen toivovat vanhemmilta kollegoilta ymmärtäväistä suhtautumista, kun kandit menevät ensimmäistä kertaa varsinaiseen lääkärin työhön. He odottavat kesätöitä innostuneena, mutta aavistuksen jännittyneenä.

Mika Vehkasaari

Vaikka tietää asioita ja on opiskellut hurjasti, niin minua on ruvennut jännittämään työn kaikki käytännön asiat kuten lääkenimet, annostukset, lääkkeiden yhteensopivuudet ja ylipäänsä potilaista vastuussa oleminen. Toisaalta tiedän, että kaikki muutkin ovat aloittaneet samasta tilanteesta. Joka tapauksessa on erittäin kiva mennä töihin ja odotan töihin pääsyä. Sitähän varten tässä on opiskeltu, tuumii neljännen vuosikurssin emäntä Marjo Parkkila kesätöistä.

Saman vuosikurssin opiskelija Teemu Luostarinen toteaa, että ensi kesänä opiskelija on tilanteessa, jossa hän sanoo viimeisen sanan jossain asiassa.

- Päivystystilanteet tietysti jännittävät vähän, kun on yksin paikalla.

- Olisi toivottavaa, että olisi seniorilääkäri, jolta voi kysyä ja ettei hän pitäisi kysymyksiä tyhminä. Itsehän tässä on vielä aika epävarma. Takapäivystäjästä saattaa varmaan tuntua, että monet soitot ovat turhia. Kandin mielestä ne eivät ole koskaan sitä, jatkaa Parkkila.

Luostarinen sanoo, että tietty uskottavuusongelma on toki olemassa potilaiden suuntaan.

- Kun Alkosta on alkanut juuri saada punaviiniä ilman papereita, niin sitten pitäisi yhtäkkiä olla jollain tavalla vakuuttava potilaille puhuessaan, hän vertailee.

Luostarinen toivoo, että heti alussa olisi kunnon perehdytys työhön.

- Neuvottaisiin, mistä löytyy mitäkin ja mitkä ovat talon käytännöt. Se säästää muidenkin aikaa, kun kerralla ohjataan hyvin.

Sisäänottomääristä

- Lääketieteellisten tiedekuntien sisäänottomääriä ei saa lisätä ilman että perusopetukseen kohdistetaan lisärahaa oikeisiin paikkoihin. Esimerkiksi apulaisopettajia olisi saatava lisää, toteaa Parkkila.

Parkkila kertoo, että heidän oma vuosikurssinsa on kooltaan vielä jollain tavalla inhimillinen.

- Meitä alemmat kurssit ovat 25 henkeä suurempia. He eivät mahdu luentosaleihin, jos tehdään esimerkiksi jotain tenttiä. Meillä Kuopiossa on vain kaksi isoa salia, jotka ovat aina varattuja tentteihin. Tenteissä sitten istumme aivan vierekkäin ja niistä puuttuu kaikki rauha. Jos joku haluaa katsoa, niin vieressä istuvan vastaukset näkyy aivan hyvin.

Luostarisen mielestä tilakysymyksiä vielä suurempi ongelma on sairaalan puolella.

- Opetustilat sairaalassa ovat aivan minimaaliset. Meillä on potilaan ympärillä kuuntelemassa kymmenen ihmistä.

Parkkila kertoo, että sairaalan tilat on tarkoitettu 5-6 kandille.

Lue myös

- Toistaiseksi olemme vielä saaneet hyvin opetuspotilaita. Mitä tapahtuu sitten, kun sisäänottomääriä lisätään ja potilaan luona käy 12 opiskelijaa kolme kertaa päivässä painamassa kipeää kohtaa mahasta? Opetuspotilaat loppuvat ja heistä joudutaan jo vähän taistelemaan, arvelee Parkkila.

Hän muistuttaa tiedekuntien tekemistä opintouudistuksista.

- Pienryhmäopetusta on paljon lisätty. Onko 4-5 hengelle tarkoitettu opetus enää mitään pienryhmäopetusta, jos siellä on mukana 7-8 ihmistä? Se on aivan eri asia.

Lakosta

- Olemme kovasti olleet lakossa hengessä mukana. Kuopiossa opiskelijoita oli valtava määrä mukana KYS:n aulassa lakon alkaessa, kertoo Luostarinen.

Parkkila sanoo, että kyseessä on yhteinen asia.

- Osa kandeista on ollut mukana mm. lakkovahteina ja jakamassa esitteitä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030