Lääkärijärjestöjen yhteistyöelin 10 vuoden ikään Lääkärikartellin voimana yhtenäisyys
Eläinlääkäriliiton, Hammaslääkäriliiton ja Lääkäriliiton muodostama yhteistyöelin Lääkärikartelli täyttää 9. päivänä lokakuuta 10 vuotta. Kysyimme eri liitoilta, miten ne näkevät Lääkärikartellin merkityksen ja roolin. Miten Lääkärikartellin toiminta on vuosien saatossa kehittynyt ja mitkä ovat olleet suurimmat saavutukset?
Lääkärikartellin tarkoituksena on valvoa ja edistää jäsenyhdistystensä ja niiden jäsenten edunvalvontaa tulo- ja talouspolitiikassa sekä työ-, toimi- ja virkaehtosopimuksia solmittaessa.
-1980-luvulla yksi Lääkäriliiton suurimmista päänsäryistä oli se, että ns. lääkäriliite oli pieni osa yleistä kunnallista virkaehtosopimusta. Kuuluminen suureen massaan toi mukanaan merkittäviä haittoja. Isossa massassa lääkärien erityiskysymysten käsittely oli vaikeaa. Sopimusta hyväksymässä olivat kaikki ne, jotka sopimuksen piiriin kuuluivat, ennen kaikkea isot kunnalliset järjestöt. Ne eivät hevin hyväksyneet muista poikkeavia tekstejä, muistelee Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Markku Äärimaa.
Lisäksi tapana oli tehdä nais- ja matalapalkkaratkaisuja, joihin kuluva palkkasumma laskettiin kaikkien sopimuksen piiriin kuuluvien palkkojen perusteella.
- Vaikka lääkärit olivat näin rahoittamassa näitä erillisratkaisuja, eivät he koskaan niistä itse hyötyneet, palkat valuivat ylhäältä alas.
1980-luvun lopulla haettiinkin tarmokkaasti lääkäreille kokonaan omaa sopimusta tai ainakin sellaista sopimusaluetta, joka olisi mahdollisimman pieni.
- Vuoteen 1990 mennessä osoittautui, että pienin sopimusalue, jonka ns. pääsopijat saattoivat hyväksyä, oli ns. lääkärisopimus, jonka piiriin kuuluisivat lääkärit, hammaslääkärit ja eläinlääkärit. Kun tämä selvisi, päätettiin heti perustaa Lääkärikartelli viemään asiaa eteenpäin, kertoo Äärimaa.
Hänen mielestään lääkärisopimuksella on selvästi ollut odotetut etunsa.
-Riippuvaisuus isosta massasta ja kaukana olevista allekirjoittajista on vähentynyt, kun sopimuksen allekirjoittajina ovat AKAVA-JS, Lääkärikartelli ja Kunnallinen työmarkkinalaitos. Myös erillisratkaisut, kuten naispalkkaerät, lasketaan lääkärisopimuksen volyymistä ja käytetään myös kokonaan sen sisällä.
Äärimaa toteaa, että vuosien mittaan yhteistyö kolmen kartelliin kuuluvan liiton kesken on kypsynyt, olemme oppineet ymmärtämään toistemme sopimuksia ja ongelmia. Toisten kokemuksissa on myös paljon opiksi otettavaa, mm. hammaslääkäreiden käyttöön ottama toimenpidepalkkiojärjestelmä kuntapuolella on lisännyt työn mielekkyyttä ja hammaslääkärien ansioita.
LÄÄKÄRIJÄRJESTÖJEN VÄLINEN SOLIDAARISUUS LISÄÄNTYNYT
Mitä hyötyä Lääkärikartellista on ollut Lääkäriliitolle. Entäpä haittaa?
- Edellä mainittujen neuvotteluihin ja sopimukseen liittyvien hyötyjen lisäksi kartelli on tarjonnut mahdollisuuden koordinoida kantoja ja täten vaikuttaa voimakkaammin esimerkiksi AKAVA:n sisällä. Samoin kartelli on toisinaan ottanut liittoja liikuttaviin asioihin yleisempääkin kantaa. On voitu sopia esimerkiksi siitä, mitä yhteisesti esitetään poliitikkojen suuntaan.
Äärimaa toteaa, että mainittavia haittoja ei toistaiseksi Lääkäriliitolle ole aiheutunut, kahdelle muulle liitolle näin on saattanut käydä.
- Jo pariin otteeseen on tapahtunut, että hammas- ja eläinlääkärit ovat joutuneet odottamaan omia palkankorotuksiaan, kun sopimusta ei ole voitu allekirjoittaa lääkärien ongelmien takia. Olen kuitenkin kokenut muiden pikemmin tukevan Lääkäriliiton pyrkimyksiä kuin yrittävän painostaa sopimukseen. Rohkenisin jopa arvioida, että neuvotteluissa koetut vaikeudet ja takaiskut ovat ehkäpä pikemminkin lisänneet kartellin sisäistä solidaarisuuden tunnetta.
Hän uskoo, että Lääkärikartelli on tulevaisuudessa yhä tärkeämpi neuvottelukumppani eritoten Kunnallisen työmarkkinalaitoksen suuntaan.
- Terveydenhuoltoalan vaikeudet tulevat varmuudella lisääntymään, ja eräänä tärkeänä keinona kehityksen ohjaamiseen ovat palkka- ja palkkarakenneratkaisut. Yhtenäisyys on voimaa, ja kartellin voima on juuri sen yhtenäisyydessä. Kartellin jäsenillä on melko samanlainen koulutuspohja ja terveydenhuollon arvomaailma. Näiden ammattilaisten näkemyksiä, heidän kannanottojaan ja asiantuntemustaan tullaan tulevaisuudessa tarvitsemaan yhä enemmän, muistuttaa Äärimaa.
KARTELLILTA SAATU TUKEA
Eläinlääkäriliiton toiminnanjohtaja Kalevi Juntunen toteaa, että Lääkärikartelli on syntynyt AKAVA:n kokonaistamisen lähtökohdista.
- Lääkärikartellissa kokonaistamisen idea toimii esimerkillisesti. Yhteiskunnallisen vaikuttamisen edunvalvonnan tavoitteidenasettelu ja myös virkaehtosopimustavoitteet on helppo sopia, koska lääkäriryhmät ovat koulutukseltaan ja yhteiskunnalliselta asemaltaan hyvin homogeeniset ryhmät. Yhteinen edustautuminen AKAVA:ssa toimii luontevasti ja säästää ainakin pienen liiton resursseja omaan edunvalvontaan, tuumii Juntunen Lääkärikartellin roolista.
Lääkärikartellin toiminta on vuosien saatossa kehittynyt.
- Virkaehtosopimustoiminta on entisestään tiivistynyt ja yhteinen koulutustoiminta etenkin luottamusmiesten osalta on lisääntynyt. Myös syvällisempi ammatillinen yhteistyö esimerkiksi ympäristöterveydenhuollon osalta on pikkuhiljaa käynnistymässä.
Juntunen toteaa, että kartellista on ollut selvää hyötyä Eläinlääkäriliitolle.
- Lääkärikartellin kautta liitto pääsee suoraan neuvottelemaan kuntasektorin eläinlääkäreiden työehdoista ja voi vaikuttaa myös tupo-tavoitteisiin. Olemme saaneet kartellilta tukea omissa asioissamme kuten eläinlääketieteellisen tiedekunnan siirtohankkeiden vastustamisessa. Haittaa kartellista ei ole ainakaan vielä ollut.
Juntunen näkee, että Lääkärikartelli on tulevaisuudessa aktiivinen vaikuttaja taloudellisen edunvalvonnan, joka koskee myös valtionsektoria ja yksityissektoria, lisäksi myös yhteisissä ammattipoliittisissa asioissa. Kartellin voima on sen yhtenäisyydessä, painostusvoimassa ja asiantuntemuksessa.
SUURIN SAAVUTUS OMA SOPIMUSOIKEUS
Hammaslääkäriliiton lakimies Ritva Ahti on ollut mukana Lääkärikartellin toiminnassa alusta alkaen.
-Lääkärikartellin perustamisesta lähtien on yhteistyö jäsenjärjestöjen edunvalvonnassa tiivistynyt. Eri lääkäriryhmillä on paljon samansuuntaisia intressejä ja tavoitteita, joissa yhteinen asioiden hoito on ollut tarkoituksenmukaista, toteaa Ahti.
Hänen mielestään Lääkärikartellin 10-vuotisen historian aikana on merkittävin saavutus ehdottomasti oman sopimusoikeuden saaminen Lääkärisopimuksen muodossa kuntasektorilla vuonna 1993.
- Järjestelmä, jossa Lääkärikartellin jäsenjärjestöt neuvottelevat suoraan Kunnallisen työmarkkinalaitoksen kanssa, helpotti neuvottelujen käymistä käytännössä. Se auttoi myös siinä, että jäsenjärjestöjen erityisalakohtaiset asiat otetaan huomioon entistä paremmin.
Ahti muistelee, että tämä neuvottelutoiminnan uusi kehityssuunta koettiin pääsääntöisesti positiiviseksi edistysaskeleeksi.
- Ainoastaan sopimusten hyväksymismenettelyssä saattaa syntyä tilanteita, että sopimuksen voimaan tuleminen lykkääntyy kaikkien jäsenjärjestöjen osalta, kun neuvottelutulos ei ole jokaisen jäsenjärjestön hyväksyttävissä.
LUOTTAMUSMIESKOULUTUSTA JÄRJESTETTY YHDESSÄ JO PITKÄÄN
Ahti muistuttaa, että kartellin lääkärijärjestöt ovat jo pitkään järjestäneet yhdessä luottamusmieskoulutusta.
-Koulutuksessa omaksuttu nykyinen malli, jossa kaikkia koskevia ns. yhteisiä asioita on käsitelty yhdessä ja järjestöjen omia erityisongelmia eriytettynä omissa ryhmissä, on toiminut suhteellisen hyvin viime vuosina. Etenkin pääluottamusmiehinä toimiville lääkäri- tai hammaslääkäriluottamusmiehille yhteiset koulutustilaisuudet ovat tärkeitä. Heidänhän tulee tuntea ja tietää sopimukset ja ongelmat kaikkien jäsenjärjestöjen osalta, jotta he voivat menestyksellisesti hoitaa edunvalvontaa paikallistasolla.
Hänen mielestään Lääkärikartelli voisi järjestää enemmänkin kaikille jäsenjärjestöille tarkoitettua koulutusta - myös muutakin kuin ammattiyhdistyskoulutusta.
Hän muistuttaa, että terveydenhuoltoon yleisemmällä tasolla ja laajempana kokonaisuutena liittyvää asioiden valmistelua ja lausuntojen antamista on myös paljon olemassa.
- Sitä on järkevää pohtia tai tehdä yhdessä. Keskinäinen konsultointi ja informointi tällä rintamalla on ollut hyödyllistä ja avartavaa.
Ahti toteaa, että Lääkärikartellin olemassaolo on yhdistänyt eri lääkäriryhmiä.
-On opittu tuntemaan eri alojen asiantuntijatehtäviä suorittavien tehtäväkenttää, käytännön työtä sekä ylipäätään toinen toisiamme paremmin. Tämä toivottavasti on edesauttanut ja helpottanut asioiden hoitoa keskus- ja paikallistasolla nyt ja tulevaisuudessa.
Hän näkee, että Lääkärikartellin toimintaa on jatkossakin tarvetta kehittää.
- Uusia yhteistyömuotoja on varmaan löydettävissä. Esimerkiksi valtion sektorin neuvottelutoimintaan olisi toivottavaa saada joustavampia menettelytapoja, jossa Lääkärikartellin itsenäisempi rooli neuvotteluissa ja sopimusten solmimisessa kuntasektorin tavoin toteutuisi. Samoin paikallistasolla yhteistyötä Lääkärikartellin jäsenjärjestöjen kesken kaivataan entistä enemmän.
Ahdin mielestä Lääkärikartelli suurempana ja yhtenäisenä kokonaisuutena on oikea yhdistys huolehtimaan tietyistä yhteisistä edunvalvonta-asioista tästä eteenpäinkin.
-Töitä kyllä riittää niin yhdessä kuin erikseenkin.